FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Are UN or Out
Quiz about Are UN or Out

Are UN or Out? Trivia Quiz


Think you know your facts when it comes to the United Nations? Here's a chance to prove yourself. Have fun!

A multiple-choice quiz by sestovall. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations
  8. »
  9. United Nations

Author
sestovall
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
261,309
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2180
Last 3 plays: Guest 49 (6/10), Guest 147 (8/10), Guest 151 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of the following is not a permanent member of the Security Council? Hint


Question 2 of 10
2. How many members comprise the Security Council, not including the five permanent members? Hint


Question 3 of 10
3. Three of the main bodies of the UN are the General Assembly, Security Council, and the Economic and Social Council.


Question 4 of 10
4. What does it mean to "table" a bill in the United Nations? Hint


Question 5 of 10
5. It does not matter if one of the permanent members of the Security Council vetos or votes against a bill, as long as the other members vote in the affirmative, the bill will pass.


Question 6 of 10
6. Which US President gave the United Nations its name? Hint


Question 7 of 10
7. What date is United Nations Day? Hint


Question 8 of 10
8. In which city would you find the headquarters building of the United Nations? Hint


Question 9 of 10
9. In order to become a member state of the UN, a state must be recommended by which body? Hint


Question 10 of 10
10. Ok, now that you have a recommendation for membership from the Security Council, another council now has to review the application for membership. which council is this?

Answer: (2 words, do not start with "the")

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 19 2024 : Guest 49: 6/10
Feb 18 2024 : Guest 147: 8/10
Feb 05 2024 : Guest 151: 6/10
Jan 29 2024 : Guest 108: 10/10
Jan 24 2024 : Guest 119: 9/10
Jan 22 2024 : Guest 150: 9/10
Jan 18 2024 : Guest 142: 10/10
Jan 16 2024 : Coachpete1: 10/10
Jan 16 2024 : Guest 196: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is not a permanent member of the Security Council?

Answer: Germany

The five permanent members of the United Nations Security Council are the U.S., China, Russian Federation, France, and the United Kingdom.
2. How many members comprise the Security Council, not including the five permanent members?

Answer: 10

The Security Council consists of fifteen members total, the five permanent members and ten rotating members. The non-permanent for 2007 are Belgium, Italy, Qatar, Congo, Panama, Slovakia, Ghana, Peru, South Africa, and Indonesia.
3. Three of the main bodies of the UN are the General Assembly, Security Council, and the Economic and Social Council.

Answer: True

Other main bodies include Trusteeship Council and the International Court of Justice.
4. What does it mean to "table" a bill in the United Nations?

Answer: To place a bill to the side to come back to later.

When in assembly, bills come forward on the councils docket. A member can move to "table" a bill, which places it to the side. If the majority votes in agreement of tabling a bill, the assembly moves on to the next bill on the docket. The tabled bill may be brought back up for voting at a later time.
5. It does not matter if one of the permanent members of the Security Council vetos or votes against a bill, as long as the other members vote in the affirmative, the bill will pass.

Answer: False

One of the benifits of being a permanent member of the SC is the right to veto any bill. This forces the Council to attempt cooperation and organization within.
6. Which US President gave the United Nations its name?

Answer: Franklin D. Roosevelt

FDR coined the name United Nations in 1942, previously the League of Nations was the first attempt after WWII to unite countries to try and prevent another War. It was not until 1945 however, the United Nations offically became a recognized body.
7. What date is United Nations Day?

Answer: October 24th

The United Nation's official recognition came on October 24th 1945. Thus reserving this date in our history books and calendars.
8. In which city would you find the headquarters building of the United Nations?

Answer: New York, NY

The Big Apple hosts the UN headquarters building.
9. In order to become a member state of the UN, a state must be recommended by which body?

Answer: Security Council

The Security Council recommends a state for membership if it ""Membership in the United Nations is open to all other peace-loving states which accept the obligations contained in the present Charter and, in the judgment of the Organization, are able and willing to carry out these obligations." According to Article 4, Chapter 2 of the UN Charter.
10. Ok, now that you have a recommendation for membership from the Security Council, another council now has to review the application for membership. which council is this?

Answer: General Assembly

The last step is the reviewing of a states application for membership by the GA. If the GA approves the application, the state is ready to start the membership process.
Source: Author sestovall

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us