FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Thomas Jefferson Americas Third President
Quiz about Thomas Jefferson Americas Third President

Thomas Jefferson, America's Third President Quiz


More than just the third president of the United States, Thomas Jefferson had a significant impact on his country. This quiz covers some events during his term of office, as well as the men who served under him.

A multiple-choice quiz by skevino. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. Thomas Jefferson

Author
skevino
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
390,010
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
664
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (6/10), Guest 107 (5/10), RJOhio (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Thomas Jefferson was born on April 13, 1743 at Shadwell plantation in this US state, and studied under the Reverend William Douglas at St James' parish. Can you name the state in which Thomas Jefferson was born? Hint


Question 2 of 10
2. Prior to becoming president, Jefferson served as vice-president from 1797 to 1801, having received the second highest number of electoral votes in the presidential election. Who received the highest number of votes, and thus became president? Hint


Question 3 of 10
3. For a period of time, Jefferson actually resided in this country. He also served as minister to this country from 1785 to 1789. During this time, he helped bring about a number of commercial treaties and was a keen observer of what was taking place in Europe at that time. In which country did Jefferson serve as minister? Hint


Question 4 of 10
4. This daughter of Thomas Jefferson died at age 25 after giving birth to her second child. She was Jefferson's youngest daughter. At nine years of age, she sailed to England where Abigail Adams, wife of John Adams, looked after her until she joined her father in Paris. What is the name of this daughter? Hint


Question 5 of 10
5. The 1800 presidential election showcased a tight race with Jefferson receiving 73 electoral votes, resulting in a tie with which other man, who also received 73 votes. Hint


Question 6 of 10
6. This man was Jefferson's opponent in the presidential election of 1804. He was a federalist from South Carolina, who also ran for president again in 1808 against James Madison. What man am I referring to? Hint


Question 7 of 10
7. One significant event that took place during Jefferson's presidency involved the United States purchasing some land from France. What is the name of this transaction, that took place in 1803? Hint


Question 8 of 10
8. This pivotal figure served as secretary of war during the Jefferson administration from 1801 to 1809. Can you name this man, who was also a veteran officer of the Revolutionary War? Hint


Question 9 of 10
9. This man served as vice president in the second term of the Jefferson administration. He was also the first governor of New York. In addition, he was also vice president for the first term of the James Madison administration. Name this man. Hint


Question 10 of 10
10. This man served under Thomas Jefferson as his secretary of treasury in 1801. He was actually a holdover from the Adam's administration who agreed to stay on to help in the transition of power. What man am I referring to? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 17 2024 : Guest 172: 6/10
Jul 15 2024 : Guest 107: 5/10
Jun 16 2024 : RJOhio: 9/10
Jun 14 2024 : Driver17: 8/10
Jun 11 2024 : Guest 136: 3/10
Jun 09 2024 : Guest 96: 6/10
Jun 03 2024 : Guest 38: 6/10
Jun 02 2024 : Guest 68: 6/10
May 26 2024 : Guest 68: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Thomas Jefferson was born on April 13, 1743 at Shadwell plantation in this US state, and studied under the Reverend William Douglas at St James' parish. Can you name the state in which Thomas Jefferson was born?

Answer: Virginia

Jefferson's earliest childhood memory was when he was around three years old riding on a horse. Jefferson's father was taking him to the Tuckahoe plantation. It is said that Jefferson often played on the slopes of the Southwest Mountains in search of wild game.
2. Prior to becoming president, Jefferson served as vice-president from 1797 to 1801, having received the second highest number of electoral votes in the presidential election. Who received the highest number of votes, and thus became president?

Answer: John Adams

During this election, John Adams received 71 votes while Jefferson received 68 votes. During his time as vice president, Thomas Jefferson wrote "A Manual of Parliamentary Practice", which is still used today in the U.S. senate. Jefferson was the first vice-president to subsequently be elected to serve two full terms as president.
3. For a period of time, Jefferson actually resided in this country. He also served as minister to this country from 1785 to 1789. During this time, he helped bring about a number of commercial treaties and was a keen observer of what was taking place in Europe at that time. In which country did Jefferson serve as minister?

Answer: France

Other notable men who had preceded Jefferson in France were John Adams and Benjamin Franklin. Jefferson was actually in Paris during the storming of the Bastille. His residence in Paris at that time was the Hotel de Langeac.
4. This daughter of Thomas Jefferson died at age 25 after giving birth to her second child. She was Jefferson's youngest daughter. At nine years of age, she sailed to England where Abigail Adams, wife of John Adams, looked after her until she joined her father in Paris. What is the name of this daughter?

Answer: Mary

Mary Polly Jefferson was born in 1778 and passed away in 1804. In 1797 she married John Wayles Eppes. Many historians note that her death was the vent that prompted Abigail Adams, the wife of John Adams, to reach out to the Jefferson family. This ended years of silence between the two families.
5. The 1800 presidential election showcased a tight race with Jefferson receiving 73 electoral votes, resulting in a tie with which other man, who also received 73 votes.

Answer: Aaron Burr

Jefferson received 73 electoral votes, as did Burr, while John Adams earned 65. The house during February of 1801 decided the contest in Jefferson's favor. As a result, Thomas Jefferson was declared the third president of the United States.
6. This man was Jefferson's opponent in the presidential election of 1804. He was a federalist from South Carolina, who also ran for president again in 1808 against James Madison. What man am I referring to?

Answer: Charles Pinckney

Jefferson's second presidential contest was not near as close as his first. Jefferson won 162 electoral votes in 15 states. Pinckney, on the other hand, only managed 14 electoral votes in two states, in Connecticut and Delaware.
7. One significant event that took place during Jefferson's presidency involved the United States purchasing some land from France. What is the name of this transaction, that took place in 1803?

Answer: Louisiana Purchase

The United States paid $15 million to France for the Louisiana territory. This region between the Mississippi River and the Rocky Mountains included all or part of the present day states of Louisiana, Arkansas, Missouri, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Colorado, Wyoming and Montana. This worked out to only three cents an acre.
8. This pivotal figure served as secretary of war during the Jefferson administration from 1801 to 1809. Can you name this man, who was also a veteran officer of the Revolutionary War?

Answer: Henry Dearborn

Born in 1751, Dearborn played a key role in the Tripolitan War when pirates of the Barbary states of Morocco and Tripoli attacked much of the commercial traffic on the Mediterranean Sea. During the war of 1812, Dearborn was appointed commander of the army of the north. He also served as minister to Portugal under president James Monroe.
9. This man served as vice president in the second term of the Jefferson administration. He was also the first governor of New York. In addition, he was also vice president for the first term of the James Madison administration. Name this man.

Answer: George Clinton

Born in New York in 1739, Clinton became a lawyer and ended up serving in the Continental Congress. He also ran for the Republican presidential nomination in 1808, but lost. He passed away in 1812.
10. This man served under Thomas Jefferson as his secretary of treasury in 1801. He was actually a holdover from the Adam's administration who agreed to stay on to help in the transition of power. What man am I referring to?

Answer: Samuel Dexter

Born in 1761 in the state of Massachusetts, Dexter agreed to stay on until his successor, Albert Gallatin, took over. Dexter passed away in 1816.
Source: Author skevino

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series America's Presidents:

Some interesting questions about the men who have served in that all important position of President of the USA. I hope you enjoy!

  1. George Washington, America's First President Easier
  2. John Adams, America's Second President Average
  3. Thomas Jefferson, America's Third President Average
  4. James Madison, America's Fourth President Easier
  5. James Monroe, America's Fifth President Average
  6. John Quincy Adams, America's Sixth President Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us