Quiz about James Madison Americas Fourth President
Quiz about James Madison Americas Fourth President

James Madison, America's Fourth President Quiz


This quiz will cover some of the great moments of America's fourth president whose influence is still felt even today.

A multiple-choice quiz by skevino. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents
  8. »
  9. James Madison

Author
skevino
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
390,031
Updated
Dec 21 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
510
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (2/10), Terri2050 (6/10), Guest 69 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. James Madison played a significant role in the drafting of this important American document. He argued successfully for the creation of a strong central government. As a result of his input into the creation of this document he is often referred to the Father of this document. What important document am I referring to? Hint

Declaration of Independence
Emancipation Proclamation
Magna Carta
U.S. Constitution

2. Prior to becoming president, Madison served as secretary of state from 1801 to 1809. During this time, Madison supported the purchase of the Louisiana Territory from France. What president appointed Madison as secretary of state? Hint

George Washington
Thomas Jefferson
John Adams
Benjamin Franklin

3. Madison was elected to the United States House of Representatives where he served from 1789 to 1797. Madison was instrumental in the passage of the Bill of Rights, the first ten amendments to the Constitution. What state did Madison represent in the House? Hint

Massachusetts
New York
Pennsylvania
Virginia

4. Madison remained single until the age of 43, when he married this widow on September 15, 1794 in what is now known as Jefferson County, West Virginia. Who did James Madison marry? Hint

Kitty Floyd
Dolley Payne Todd
Eleanor Conway
Sally Fairfax

5. During the presidential election of 1808, Madison's opponent was this Federalist from South Carolina. This man had previously run for president on the Federalist ticket against Thomas Jefferson in 1804 and lost. Name Madison's opponent in the 1808 presidential election. Hint

Charles Pinckney
Robert Smith
James Monroe
Paul Hamilton

6. During his presidency, Madison asked Congress for a declaration of war on Great Britain due to British impressment of American ships and seizure of goods in international waters. Tell me the name of this war. Hint

Civil War
Impressment War
Revolutionary War
War of 1812

7. This future president served in the Madison administration as secretary of war from 1814 to 1815. This same future president also served as secretary of state from 1811 to 1817. Can you name this future U.S. president? Hint

John Quincy Adams
Martin Van Buren
Andrew Jackson
James Monroe

8. During the presidential election of 1812, this man from New York was Madison's opponent. His uncle had previously served as vice president during president Jefferson's second term. Can you name Madison's opponent in the 1812 presidential election? Hint

William Jones
Elbridge Gerry
DeWitt Clinton
Benjamin Russell

9. After his presidency, Madison remained active. During his retirement, he served on the board of regents at this university, and succeeded Thomas Jefferson as rector there in 1826. To what university am I referring? Hint

University of Virginia
Yale
William and Mary
Princeton

10. James Madison passed away on June 28, 1836, at his home in Virginia. He had been severely hampered by rheumatism and was confined to his room for the last six months of his life. What was the name of Madison's estate? Hint

Deer Lake
Mount Vernon
Montpelier
Monticello


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. James Madison played a significant role in the drafting of this important American document. He argued successfully for the creation of a strong central government. As a result of his input into the creation of this document he is often referred to the Father of this document. What important document am I referring to?

Answer: U.S. Constitution

As a delegate to the Constitutional Convention in 1787, Madison maintained a detailed record of the proceedings and encouraged public opinion in favor of ratifying the Constitution. Since the convention was not covered by the press, Madison's detailed note-taking makes up the definitive record of the convention.
2. Prior to becoming president, Madison served as secretary of state from 1801 to 1809. During this time, Madison supported the purchase of the Louisiana Territory from France. What president appointed Madison as secretary of state?

Answer: Thomas Jefferson

As secretary of state, Madison strongly encouraged resistance to the demands by the Barbary pirates that the U.S. pay them tribute. He also strongly denounced the British practice of impressment.
3. Madison was elected to the United States House of Representatives where he served from 1789 to 1797. Madison was instrumental in the passage of the Bill of Rights, the first ten amendments to the Constitution. What state did Madison represent in the House?

Answer: Virginia

During his time in the House, Madison showed himself to become one of president George Washington's leaders. However, as Washington came to support Alexander Hamilton, Madison become an advocate for Thomas Jefferson instead.
4. Madison remained single until the age of 43, when he married this widow on September 15, 1794 in what is now known as Jefferson County, West Virginia. Who did James Madison marry?

Answer: Dolley Payne Todd

Dolley was born on May 29, 1768 in North Carolina. In 1790, Dolley married John Todd who passed away in 1793 during the yellow fever epidemic, leaving her a widow with one son, John Payne Todd. She passed away on July 12, 1849 and was buried in Washington, D.C.
5. During the presidential election of 1808, Madison's opponent was this Federalist from South Carolina. This man had previously run for president on the Federalist ticket against Thomas Jefferson in 1804 and lost. Name Madison's opponent in the 1808 presidential election.

Answer: Charles Pinckney

After his defeat by Madison, Pinckney served as the first president of the Charleston Bible Society. He passed away in 1825. Robert Smith served as secretary of state under Madison while Paul Hamilton was Madison's secretary of the navy.
6. During his presidency, Madison asked Congress for a declaration of war on Great Britain due to British impressment of American ships and seizure of goods in international waters. Tell me the name of this war.

Answer: War of 1812

Another reason for Madison's declaration of war was due to Indian unrest, which was being exploited by the British. Congress officially declared war on Great Britain on June 18, 1812. The House approved the declaration by a vote of 79 to 49, while the Senate approved the declaration by a vote of 19 to 13.
7. This future president served in the Madison administration as secretary of war from 1814 to 1815. This same future president also served as secretary of state from 1811 to 1817. Can you name this future U.S. president?

Answer: James Monroe

While serving as secretary of war, Monroe temporarily discharged duties of both state and war departments. William H. Crawford succeeded Monroe as secretary of war. Of course, Monroe would go on to become the fifth president of the United States.
8. During the presidential election of 1812, this man from New York was Madison's opponent. His uncle had previously served as vice president during president Jefferson's second term. Can you name Madison's opponent in the 1812 presidential election?

Answer: DeWitt Clinton

DeWitt Clinton was the nephew of George Clinton. During the election of 1812, Madison earned 128 electoral votes, while DeWitt Clinton garnered 89 electoral votes. Clinton won the majority of electoral votes in the following seven states: Connecticut, Delaware, Massachusetts, New Hampshire, New York, New Jersey and Rhode Island.
9. After his presidency, Madison remained active. During his retirement, he served on the board of regents at this university, and succeeded Thomas Jefferson as rector there in 1826. To what university am I referring?

Answer: University of Virginia

In addition to his time at the University of Virginia, during his retirement Madison also represented Orange County at the Virginia Constitutional Convention in Richmond. In addition in 1819, he helped organize the American Colonization Society as a colony for former American slaves.
10. James Madison passed away on June 28, 1836, at his home in Virginia. He had been severely hampered by rheumatism and was confined to his room for the last six months of his life. What was the name of Madison's estate?

Answer: Montpelier

There are reports that Madison was offered stimulants to keep him alive until July 4 so he could join three former presidents who died on that date, but Madison refused. Dr. Robley Dunglison was the doctor who attended to Madison during the final month of his life.
Source: Author skevino

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 28 2023 : Guest 73: 2/10
Jan 21 2023 : Terri2050: 6/10
Jan 16 2023 : Guest 69: 10/10
Jan 11 2023 : Guest 24: 8/10
Jan 09 2023 : Guest 104: 6/10
Jan 07 2023 : Guest 162: 10/10
Jan 01 2023 : ncterp: 9/10
Dec 19 2022 : Guest 81: 7/10
Dec 13 2022 : Fieroguy: 8/10

Related Quizzes
This quiz is part of series America's Presidents:

Some interesting questions about the men who have served in that all important position of President of the USA. I hope you enjoy!

  1. George Washington, America's First President Easier
  2. John Adams, America's Second President Average
  3. Thomas Jefferson, America's Third President Average
  4. James Madison, America's Fourth President Easier
  5. James Monroe, America's Fifth President Average
  6. John Quincy Adams, America's Sixth President Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us