FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about UK Parliament
Quiz about UK Parliament

UK Parliament Trivia Quiz


All questions refer to the practices and principles of the British Parliament.

A multiple-choice quiz by flytecontrol. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. U.K. Government

Author
flytecontrol
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,248
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
482
- -
Question 1 of 10
1. Which office constitutes the highest authority in the House of Commons? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the convention which provides that the House of Lords will not oppose government Bills which were promised in their manifesto? Hint


Question 3 of 10
3. If a government legislates on a subject-matter on which a previous government has legislated, the former will overturn the latter. This is called the doctrine of _____ repeal. Hint


Question 4 of 10
4. Which of these does the Serjeant-at-Arms carry into the chamber during the opening of the House of Commons? Hint


Question 5 of 10
5. What is the name given to a provision in an Act of Parliament which allows primary legislation to be amended by secondary legislation? Hint


Question 6 of 10
6. Which select committee scrutinises and reports on all Government Bills? Hint


Question 7 of 10
7. In what year did Labour become the second biggest party in the House of Commons? Hint


Question 8 of 10
8. Following the Fixed-term Parliaments Act 2011, what can the government no longer do? Hint


Question 9 of 10
9. Complete the formal title of this institution, "Her Majesty's Most _____ Opposition". Hint


Question 10 of 10
10. What is considered to be the most authoritative work on parliamentary procedure? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 16 2024 : Guest 23: 6/10
May 29 2024 : Guest 82: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which office constitutes the highest authority in the House of Commons?

Answer: Speaker of the House

The Prime Minister is the highest-ranking member of the executive, but not the chief authority in the House of Commons.
2. What is the name of the convention which provides that the House of Lords will not oppose government Bills which were promised in their manifesto?

Answer: Salisbury Convention

Named after Lord Salisbury, the peers in the House of Lords decided that they would not oppose the Labour Government's plans to nationalise industry and introduce the welfare state in 1945. At the time, there was only 16 Labour peers in the House of Lords.
3. If a government legislates on a subject-matter on which a previous government has legislated, the former will overturn the latter. This is called the doctrine of _____ repeal.

Answer: Implied

Another way of putting it is that Parliament cannot bind its successors.
4. Which of these does the Serjeant-at-Arms carry into the chamber during the opening of the House of Commons?

Answer: Mace

This makes him the only person who is usually allowed to enter the House of Commons armed.
5. What is the name given to a provision in an Act of Parliament which allows primary legislation to be amended by secondary legislation?

Answer: Henry VIII clause

The original was contained in the Statute of Sewers, and invested the Commissioner of Sewers with the power to set new rates of taxation, and impose penalties for non-compliance.
6. Which select committee scrutinises and reports on all Government Bills?

Answer: Joint Committee on Human Rights

JCHR considers the human rights implications of all government legislation, in particular to decide whether legislation complies with the European Convention on Human Rights.
7. In what year did Labour become the second biggest party in the House of Commons?

Answer: 1922

A split in the Liberal Party allowed Labour to court many of their supporters.
8. Following the Fixed-term Parliaments Act 2011, what can the government no longer do?

Answer: Dissolve Parliament

A Parliamentary term now lasts five years, and an election cannot be called in that time unless a vote of no confidence is passed.
9. Complete the formal title of this institution, "Her Majesty's Most _____ Opposition".

Answer: Loyal

It is also known as the "Official Opposition".
10. What is considered to be the most authoritative work on parliamentary procedure?

Answer: "Erskine May"

It was written by Thomas Erskine May and first published in 1844.
Source: Author flytecontrol

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us