FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Wake Forest University
Quiz about Wake Forest University

Wake Forest University Trivia Quiz


Interesting trivia about Wake Forest University, including famous alumni, sports teams, mascots and other interesting facts.

A multiple-choice quiz by DrNeal. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Colleges & Universities
  8. »
  9. US Colleges

Author
DrNeal
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
345,678
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
314
- -
Question 1 of 10
1. What are the school colors of Wake Forest University? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following names are professional golfers who attended Wake Forest University? Hint


Question 3 of 10
3. Wake Forest University was first established as a ministerial training school associated with which religious denomination? Hint


Question 4 of 10
4. Wake Forest University left one conference in 1953 and joined (were founding members with 7 other colleges) the Atlantic Coast Conference (ACC). Which conference did they leave? Hint


Question 5 of 10
5. From 1834 to 1956, Wake Forest was located north of Raleigh, NC near three other major universities, which together made up the Big Four. What were the names of the Big Four schools? Ground-breaking ceremonies were held on Oct. 15, 1951 with President Truman attending. Hint


Question 6 of 10
6. Which answer includes famous Wake Forest sports alumni? Hint


Question 7 of 10
7. One of Wake Forest's most famous professors is which of the following? Hint


Question 8 of 10
8. After President Truman dedicated the construction site on Oct. 15, 1951, Wake Forest relocated to Tobacco Road in 1956 to a 600 acre campus completed with Georgian-style architecture to which city in mid-central North Carolina? Hint


Question 9 of 10
9. Wake Forest's Fight Song compares the school to the finest of what? Hint


Question 10 of 10
10. Wake Forest University has won national titles (both team and individual) in which sports? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 02 2024 : dukejazz: 10/10
May 03 2024 : Guest 174: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the school colors of Wake Forest University?

Answer: Old Gold and Black

In the state of North Carolina, there is a battle on which school is closer to God. UNC says God is a tar heel due to the sky being Carolina blue. Wake Forest says God is a Deacon, because the Bible is black and gold. Wake Forest's mascot was originated soon after the 1923 game against Trinity College (now Duke University) when a local reporter said the team fought like demon deacons (Deacons are lay leaders in the Baptist Church).
2. Which of the following names are professional golfers who attended Wake Forest University?

Answer: Arnold Palmer, Curtis Strange, Lanny Watkins, Bill Haas

Wake Forest has its own "Arnold Palmer" on-campus golf course on what used to be the grounds of the old Hooks Baseball Stadium. The baseball stadium relocated to the old Ernie Shore Field (renovated and state of the art seating 6,000).
3. Wake Forest University was first established as a ministerial training school associated with which religious denomination?

Answer: Southern Baptists

In 1834, students used to farm, provide manual labor, etc. to help pay their tuition.
4. Wake Forest University left one conference in 1953 and joined (were founding members with 7 other colleges) the Atlantic Coast Conference (ACC). Which conference did they leave?

Answer: The Southern Conference

Maryland and Wake Forest (and 5 others) left to start the Atlantic Coast Conference with home offices in Greensboro, NC.
5. From 1834 to 1956, Wake Forest was located north of Raleigh, NC near three other major universities, which together made up the Big Four. What were the names of the Big Four schools? Ground-breaking ceremonies were held on Oct. 15, 1951 with President Truman attending.

Answer: Duke, Wake Forest, UNC, and NC State

These four schools used to play in a pre-season Big Four Basketball Tournament to kick off the basketball season each year.
6. Which answer includes famous Wake Forest sports alumni?

Answer: Tim Duncan, Mugsy Bogues, Chris Paul, Billy Packer, Brian Piccolo, Jay Haas

Among famous WFU sports alumni are Mugsy Bogues (NBA shortest player); Lanny Wadkins (Professional Golf); Billy Packer (TV Sports commentator who played on Wake's Final Four basketball team in 1961-1962); Arnold Palmer (Professional Golf); Tim Duncan (NBA Basketball multiple MVP with San Antonio Spurs), and many more. Pretty good for a college with one of the smallest enrollments in NCAA sports!
7. One of Wake Forest's most famous professors is which of the following?

Answer: Maya Angelou

Maya Angelou, Professor Emeritus, presented her poem at President Bill Clinton's first inaugural address.
8. After President Truman dedicated the construction site on Oct. 15, 1951, Wake Forest relocated to Tobacco Road in 1956 to a 600 acre campus completed with Georgian-style architecture to which city in mid-central North Carolina?

Answer: Winston-Salem

The Reynolds family (of RJ Reynolds fame) donated land and endowment if Wake would move 150 miles to the west. Wake chose to do so, and President Eisenhower spoke at the ground-breaking ceremonies. The school, built in a classical Georgian plantation style, was the first university to be entirely planned and built before the students moved to Winston-Salem.
9. Wake Forest's Fight Song compares the school to the finest of what?

Answer: glass of red wine

Wake Forest's fight song is "Oh, here's to Wake Forest, the glass of the finest, red ruby Rhenish filled up to the brim. Our sons they are many, unriveled by any, with hearts overflowing we will sing our hymn. Rah, rah, Wake Forest rah, old alma mater son are we. We'll herald the story, and fight for her glory, old gold and black for ever waving high."
10. Wake Forest University has won national titles (both team and individual) in which sports?

Answer: men's golf, men's baseball, women's field hockey, men's soccer, individual tennis (women's), debate

Wake Forest won the women's field hockey championships three times between 2000 and 2011. The men's baseball team won in 1955, and the men's golf team won national championships several times. The men's soccer team won the NCAA championship in 2007. Wake Forest has won several national debate championships. Tim Duncan has won several MVP NBA awards, etc. etc.
Source: Author DrNeal

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Quizzes with Unique ID:

Each quiz on the FT site is given a unique ID when the quiz template is created. This list includes 10 quizzes with interesting ID numbers - low numbers, milestones, and ladder numbers. Enjoy!

  1. Fun Wildlife Questions on Mammals Easier
  2. There Comes A Time Easier
  3. The TV show 'Seinfeld' Average
  4. Fruit for Kids! Very Easy
  5. Edible Bands Average
  6. Name That Band Average
  7. A Quiz for Sports Authors Average
  8. Salvador Dali and His Artwork Tough
  9. Wake Forest University Average
  10. Song By Song: "The Boxer" Average

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us