FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Dark for Dark Business
Quiz about The Dark for Dark Business

The Dark for Dark Business Trivia Quiz


The night has often been used for some nefarious and sometimes very strange activities. This quiz deals with all things nighttime-related!

A multiple-choice quiz by lordprescott. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Abstract Ideas

Author
lordprescott
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
410,423
Updated
Oct 01 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
363
Last 3 plays: Guest 173 (8/10), Guest 73 (9/10), Guest 175 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In Regency-era England, funerals were often held at midnight.


Question 2 of 10
2. During the 18th century, which nocturnal profession was nicknamed "Resurrection Man" in Britain? Hint


Question 3 of 10
3. Complete the word: Possibly because of its poisonous properties, this delicious plant family is known as Night____?

Answer: (5 letters)
Question 4 of 10
4. "She'll only come out at night,
The lean and hungry type..."

What hit 1982 song begins with these lyrics?
Hint


Question 5 of 10
5. Which Jewish holiday celebrates the NON-occurrence of something to the Israelites, one night in Egypt? Hint


Question 6 of 10
6. If you store your garbage outside and don't place it in a tightly-closed container, you may expect to see this nocturnal critter pay a visit. Hint


Question 7 of 10
7. Superstitions about evil beings coming out at night are common enough, but when exactly IS the "witching hour" of night? Hint


Question 8 of 10
8. Which famous piece of artwork was created by the man who is also known for having cut off his own ear? Hint


Question 9 of 10
9. If you like to stay up late, what might people call you? Hint


Question 10 of 10
10. And now a final jest! What did Sir Galahad's mother say as he went to sleep? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 30 2024 : Guest 173: 8/10
Jan 21 2024 : Guest 73: 9/10
Jan 16 2024 : Guest 175: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Regency-era England, funerals were often held at midnight.

Answer: True

Around the Regency times, circa 1795 to 1815, fashionable funerals were often held during the night, usually beginning with a procession to the graveyard and then continuing with the committal and funeral service. There were cases, however, of those at the rear of the procession being robbed because it was so dark.

This was one of the reasons why it was not fashionable for ladies to attend funerals; it could be dangerous.
2. During the 18th century, which nocturnal profession was nicknamed "Resurrection Man" in Britain?

Answer: Grave robber

"Grave robber" was actually a profession in the 18th century! Men could be paid by doctors or medical students to provide them with corpses on which to perform autopsies and dissections. The term "Resurrection Man" refers to the unfortunate bodies' so-called "resurrection" from the grave.
3. Complete the word: Possibly because of its poisonous properties, this delicious plant family is known as Night____?

Answer: shade

The nightshade family includes such tasty plants as tomatoes, potatoes, eggplant, and peppers, including both bell and cayenne peppers. Nightshade plants usually have a distinct, many-pointed green leaf which is poisonous. Some nightshades have berries or fruit that are just as dangerous as the leaf, however.
4. "She'll only come out at night, The lean and hungry type..." What hit 1982 song begins with these lyrics?

Answer: Maneater

"Maneater" is a song by the duo Hall & Oates. It was their biggest number one hit song on the Billboard American Top 100 chart, staying at number one for four weeks in 1982. It was from the album "H2O", which in itself reached number three on the album charts.
5. Which Jewish holiday celebrates the NON-occurrence of something to the Israelites, one night in Egypt?

Answer: Passover

Passover celebrates the "passing over" of the Angel of Death from the people of Israel. This occurred when God commanded Moses to warn the Israelites that He would kill the firstborn son of every Egyptian family in order to force the Pharaoh to let the Israelites go. In order to avoid the Angel of Death visiting their own homes, the Israelites had to sacrifice a lamb and paint its blood on their doors as a symbol.

Passover is also called the "Feast of Unleavened Bread".
6. If you store your garbage outside and don't place it in a tightly-closed container, you may expect to see this nocturnal critter pay a visit.

Answer: Raccoon

Raccoons are primarily nocturnal creatures. They have adapted well to city and town life and are well-known for finding their way into easily-opened garbage bins! They are omnivores and have a reputation for eating just about anything. Unfortunately, the spread of rabies means that ill raccoons can sometimes be seen wandering around during the day as well as at night.
7. Superstitions about evil beings coming out at night are common enough, but when exactly IS the "witching hour" of night?

Answer: All of these

Definitions for the "witching hour" vary, so it is safe to say all of these times are correct. Some claim that supernatural activity reaches its height just before sunrise, equating the "witching hour" to between 2:00 and 4:00 A.M. Others claim that midnight is especially potent for spirits.

The "witching hour" concept may date back to the 16th century, when the Catholic Church put a ban on activities between 3:00 and 4:00 A.M. in an attempt to quell witchcraft.
8. Which famous piece of artwork was created by the man who is also known for having cut off his own ear?

Answer: Starry Night

Vincent Van Gogh (1853-1890) cut off a part of his ear with a razor, and also committed suicide at the age of 37. However, he also painted some beautiful scenes. Among them is "The Starry Night", painted in 1889. Don McLean's 1971 song "Vincent" pays tribute to Van Gogh, and mentions the painting in the chorus.
9. If you like to stay up late, what might people call you?

Answer: Night owl

"Night owl" is the term used to describe someone who likes to stay up late or into the night. This refers to the fact that owls are active during the night. The opposite of a night owl is an early bird. "Nighthawk" is the name that some have given the grown-up superhero sidekick Robin.
10. And now a final jest! What did Sir Galahad's mother say as he went to sleep?

Answer: Good knight

"Good knight" and "Nighty-knight" have got to be some of the most forehead-slappable puns out there. You're welcome! My thanks to the "Horrible Histories" children's book series by Terry Deary and Martin Brown for providing the inspiration for that one. :)
Source: Author lordprescott

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us