FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Dark Type
Quiz about The Dark Type

The Dark Type Trivia Quiz


A quiz featuring one question from each of Funtrivia's twenty categories about darkness, blackness or the nighttime.

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Abstract Ideas

Author
Joepetz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
414,544
Updated
Dec 05 23
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
156
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Andyboy2021 (20/20), MargW (20/20), amarie94903 (18/20).
- -
Question 1 of 20
1. Animals: The dark-nosed small-footed myotis is a species of which animal which spends plenty of its time in darkness? Hint


Question 2 of 20
2. Brain Teasers: Fill in the blank: Before and After

Dark _________ Milk

Answer: (Nine letters)
Question 3 of 20
3. Celebrities: Jacqueline Dark and the unrelated Lisa Lee Dark are both celebrities who do what? Hint


Question 4 of 20
4. Entertainment: What is the ingredient that makes tattoo ink black? Hint


Question 5 of 20
5. For Children: The Midnight Society was the name of a group of children who told scary stories in the woods on what television program? Hint


Question 6 of 20
6. General Knowledge: Where could one enter dark mode? Hint


Question 7 of 20
7. Geography: He Sapa is the Lakota name for which highly-contested area of the United States? Hint


Question 8 of 20
8. History: What happened on May 19, 1780 that caused New England's Dark Day? Hint


Question 9 of 20
9. Hobbies: Which of the following is true regarding black roses? Hint


Question 10 of 20
10. Humanities: Which is another way of saying the phrase "to be left in the dark"? Hint


Question 11 of 20
11. Literature: "Black Orchids" is a novella featuring which literary detective who grew orchids as a hobby? Hint


Question 12 of 20
12. Movies: Of the five Oscar nominations received by "Zero Dark Thirty", which is the only category in which the film won an award? Hint


Question 13 of 20
13. Music: Which Rihanna song contains the lyrics "It's a thief in the night to come and grab you. It can creep up inside you and consume you"? Hint


Question 14 of 20
14. People: Danny Dark was a voice-actor who provided which of the following iconic lines in American television advertising? Hint


Question 15 of 20
15. Religion: Which word(s) fills in the blank from this verse in 1 Kings 8:12 (KJV)?

"Then spake Solomon, The LORD said that he would dwell in the _____ darkness
Hint


Question 16 of 20
16. Science: The Bortle scale is a tool that measures the brightness and darkness of what? Hint


Question 17 of 20
17. Sports: Which of the following players received a lifetime ban from playing professional baseball after he was caught up in the 1919 Black Sox Scandal? Hint


Question 18 of 20
18. Television: Which actor originated the role of Barnabas Collins on the soap opera, "Dark Shadows"? Hint


Question 19 of 20
19. Video Games: Along with the steel type, the dark type of Pokemon were introduced in Generation II to counter the strength of which other type? Hint


Question 20 of 20
20. World: The Black Hole of Calcutta was a room located in which Indian building? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Andyboy2021: 20/20
Jan 16 2024 : MargW: 20/20
Jan 14 2024 : amarie94903: 18/20

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Animals: The dark-nosed small-footed myotis is a species of which animal which spends plenty of its time in darkness?

Answer: Bat

The dark-nosed small-footed myotis is a species of bat that lives primarily in western North America in Canada, the U.S. and Mexico. It is a mouse-eared bat that is very small in size and likes to live in crevasses of caves and other landforms.
2. Brain Teasers: Fill in the blank: Before and After Dark _________ Milk

Answer: Chocolate

Dark chocolate is chocolate made with a high cocoa contain and without milk, butter or other dairy. Despite common belief, it is not the same as bitter or unsweetened chocolate which is made without sugar or sweetening. Chocolate milk is a dairy product made from mixing milk and chocolate. It is a popular beverage amongst children.
3. Celebrities: Jacqueline Dark and the unrelated Lisa Lee Dark are both celebrities who do what?

Answer: Sing opera

Jaqueline Dark was an Australian opera singer known for performing in some of the most popular roles including in "Salome" and "Don Giovanni". She was also known for her comic flair. Lisa Lee Dark is a Welsh opera singer who was a raised as male because she has congenital adrenal hyperplasia, a condition that exposed her to abnormally high levels of testosterone while in the womb.

She took up singing to cope with the bullying for not fitting in with "other boys".
4. Entertainment: What is the ingredient that makes tattoo ink black?

Answer: Carbon black

Black tattoo ink is most commonly made from carbon black, made from coal tar, but iron oxides such as magnetite may also be used. Most tattoo inks are made from organic pigments with other materials added to make different colors. White ink requires zinc, for instance, while blue ink requires cobalt.
5. For Children: The Midnight Society was the name of a group of children who told scary stories in the woods on what television program?

Answer: Are You Afraid of the Dark?

"Are You Afraid of the Dark?" premiered in 1990 and featured the Midnight Society. In each episode, one member would tell a scary story "for the approval of the Midnight Society". When the story was over, one member would end the meeting by dumping a bucket of water over the campfire before returning home.

Many of the stories told were inspired by scary short stories or episodes of "The Twilight Zone".
6. General Knowledge: Where could one enter dark mode?

Answer: Social media

Dark mode or night mode is a setting on many social media websites that allows users to change the background and other features to light-on-dark settings as opposed to the typical default of dark-on-light. Many social media platforms, including Facebook and X, have this feature which may make it more aesthetically pleasing and easier to read.
7. Geography: He Sapa is the Lakota name for which highly-contested area of the United States?

Answer: Black Hills

The Black Hills of South Dakota are the location of Mount Rushmore and many other national monuments and parks. The area has long been disputed and controversial. Native Americans, in particular the Lakota, consider the Black Hills sacred. The discovery of gold and the subsequent Black Hills Expedition led to the Great Sioux War of 1876.
8. History: What happened on May 19, 1780 that caused New England's Dark Day?

Answer: The sun was hidden by thick fog

On May 19, 1780 in New England the sun disappeared behind a thick cloud of fog caused by nearby forest fires that raged for days. For a few days prior, the sun appeared unusually red in color. On May 19, the sun was partially obscured when it first rose over Vermont. Before noon, most of New England, parts of Canada and other states as far south as New Jersey were plunged into darkness as if it were nighttime.

At the time, some people considered this event the beginning of the day of judgment and the end of the world because of its similarities to events described in the Book of Revelation.
9. Hobbies: Which of the following is true regarding black roses?

Answer: They do not exist in nature.

Black roses do not exist naturally, although some dark red roses may appear black, such as the black magic rose. Typically speaking, black roses symbolize some of the more darker aspects of life such as death, despair and hatred. The black rose is also a common symbol used by anarchist groups for their movements.
10. Humanities: Which is another way of saying the phrase "to be left in the dark"?

Answer: To feel like a mushroom

Both "to be left in the dark" and "to feel like a mushroom" mean to be left out of something or to not be told information everybody else has. The phrase came about because mushrooms grow in dark places.
11. Literature: "Black Orchids" is a novella featuring which literary detective who grew orchids as a hobby?

Answer: Nero Wolfe

"Black Orchids" was the first novella written by Rex Stout featuring his infamously lazy detective, Nero Wolfe. It is also the name of the collection of stories it appears in. In this novella, Wolfe and Archie Goodwin travel to an orchid show where a guest is shot dead. This novella was also once called "Death Wears an Orchid".
12. Movies: Of the five Oscar nominations received by "Zero Dark Thirty", which is the only category in which the film won an award?

Answer: Best Sound Editing

"Zero Dark Thirty" was seen as one of the top contenders at the 2013 Academy Awards for Best Picture but it lost to "Argo". The film only earned one award: Best Sound Editing for Paul N.J. Ottosson. Jessica Chastain, however, earned the Best Actress-Drama Award at the Golden Globes the same year.
13. Music: Which Rihanna song contains the lyrics "It's a thief in the night to come and grab you. It can creep up inside you and consume you"?

Answer: Disturbia

Rihanna released "Disturbia" in 2008 and it remains one of her more popular songs. "Disturbia" has a spooky-ish theme to it with the video beginning with Rihanna imprisoned in a cage. Because of its haunting atmosphere and dancing, the video for "Disturbia" is often compared to Michael Jackson's "Thriller".
14. People: Danny Dark was a voice-actor who provided which of the following iconic lines in American television advertising?

Answer: "Sorry, Charlie"

Danny Dark provided the voiceover for the StarKist Tuna commercial line "Sorry, Charlie" to Charlie the Tuna. He also delivered another iconic line "Raid-Kills Bugs Dead" for Raid Bug and Roach Killer, amongst many others. He is also known for voicing Superman in "Super Friends".
15. Religion: Which word(s) fills in the blank from this verse in 1 Kings 8:12 (KJV)? "Then spake Solomon, The LORD said that he would dwell in the _____ darkness

Answer: Thick

"God dwells in thick darkness" (or variants) appears multiple times in the Bible and the Tanakh. It serves to remind Christians, Jews and other readers that God is always present with them even in the darkest, harshest of times.
16. Science: The Bortle scale is a tool that measures the brightness and darkness of what?

Answer: The night sky

The Bortle Scale ranges from 1 to 9 and measures the effects of light pollution on the night sky. Bortle 1 means the sky is "Excellent' meaning at its darkest and the widest range of celestial bodies can be seen. Bortle 9 means the sky is "inner-city" and at its brightest with few, if any, celestial bodies visible.
17. Sports: Which of the following players received a lifetime ban from playing professional baseball after he was caught up in the 1919 Black Sox Scandal?

Answer: Shoeless Joe Jackson

Shoeless Joe Jackson was one of eight players banned from professional baseball after allegedly conspiring to throw the 1919 World Series in exchange for gambling wins. Shoeless Joe was by far the most popular member of the group and his ban caused outrage.

Although he admitted under oath to accepting a bribe, his participation in the fix is widely debated as Jackson never admitted to actually conspiring. All eight players, although deceased, remain banned from the sport, including induction into the Hall of Fame.
18. Television: Which actor originated the role of Barnabas Collins on the soap opera, "Dark Shadows"?

Answer: Jonathan Frid

"Dark Shadows" premiered in 1966 and was one of ABC's most popular daytime shows during its five-year run. The show initially struggled until the introduction of Barnabas Collins, a 175-year old vampire who was released from his coffin. Barnabas instantly became popular and the show skyrocketed. It was particularly popular amongst teens who watched the show after school.
19. Video Games: Along with the steel type, the dark type of Pokemon were introduced in Generation II to counter the strength of which other type?

Answer: Psychic

In the original "Pokemon" games (Gameboy), the psychic type was severely overpowered as they were only weak to a very uncommon bug and were super effective against the common fighting and poison types. In the subsequent games beginning with "Gold & Silver" (Gameboy Color), the dark and steel types were introduced. Dark Pokémon are immune from psychic attacks and can deal super effective damage.
20. World: The Black Hole of Calcutta was a room located in which Indian building?

Answer: Fort William

In 1756, Indian forces began rebelling against the influence of East India Company which was headquartered in Fort William. Siraj ud-Daulah, the Nawab of Bengal, imprisoned an unknown number of British soldiers in the dungeon of Fort William where many died of suffocation and heat exhaustion from the terrible conditions.

The event became known as the Black Hole of Calcutta. Today, Fort Williams is the headquarters of the Eastern Command of the Indian Army.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us