FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Bonfire Of The Vanities
Quiz about The Bonfire Of The Vanities

The Bonfire Of The Vanities Trivia Quiz


Tom Wolfe's "The Bonfire Of The Vanities" was first published in 1987. The novel tells a tale of New York City and how one episode impacted the lives of several people. Please note: this quiz is based on the novel, not the subsequent film version.

A multiple-choice quiz by Lost_Player_47. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors T-Z
  8. »
  9. W

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
268,649
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
239
- -
Question 1 of 10
1. How does protagonist Sherman McCoy often refer to himself and his fellow associates? Hint


Question 2 of 10
2. When Sherman McCoy picks up Maria Ruskin at the airport and they miss a turn heading toward Manhattan, what part of New York do they wind up in? Hint


Question 3 of 10
3. Who was driving Sherman McCoy's Mercedes when the car struck Henry Lamb? Hint


Question 4 of 10
4. Reporter Peter Fallow worked for which publication? Hint


Question 5 of 10
5. What black leader in the Harlem community turned the accident which involved Henry Lamb into a political case which would benefit him and the causes he was working for? Hint


Question 6 of 10
6. What is "The Rent-Controlled Love Nest?" Hint


Question 7 of 10
7. By the end of the novel, who else had used "The Rent-Controlled Love Nest?" Hint


Question 8 of 10
8. Why was the reckless endangerment case against Sherman McCoy dismissed? Hint


Question 9 of 10
9. At the end of the novel, why was Real Estate broker Sally Rawthrote suing Sherman McCoy? Hint


Question 10 of 10
10. What is "The Favor Bank?" Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How does protagonist Sherman McCoy often refer to himself and his fellow associates?

Answer: "Master Of The Universe"

The first chapter of the novel is entitled "The Master of the Universe," and Sherman McCoy uses that term to refer to himself and his fellow bond traders literally dozens of times throughout the book.
2. When Sherman McCoy picks up Maria Ruskin at the airport and they miss a turn heading toward Manhattan, what part of New York do they wind up in?

Answer: The South Bronx

McCoy makes a wrong turn and the two of them do indeed wind up in the South Bronx.
3. Who was driving Sherman McCoy's Mercedes when the car struck Henry Lamb?

Answer: Maria Ruskin

Maria Ruskin was indeed driving the car when it struck Henry Lamb, but Roland Auburn identified the driver as Sherman McCoy.
4. Reporter Peter Fallow worked for which publication?

Answer: The City Light

Peter Fallow did indeed work for The City Light, a local New York paper that specialized in sensational journalism.
5. What black leader in the Harlem community turned the accident which involved Henry Lamb into a political case which would benefit him and the causes he was working for?

Answer: Reverend Reginald Bacon

It was Reverend Reginald Bacon, the leader of the All People's Solidarity movement who turned Henry Lamb's accident into a political situation.
6. What is "The Rent-Controlled Love Nest?"

Answer: The Rent-Controlled apartment where Sherman McCoy and Maria Ruskin meet

"The Love-Controlled Rent Nest" is what Peter Fallow in 'The City Light' dubs the rent-controlled apartment where Sherman McCoy and Maria Ruskin have their trysts.
7. By the end of the novel, who else had used "The Rent-Controlled Love Nest?"

Answer: Lawrence Kramer

District Attorney Lawrence Kramer had indeed also used "The Rent-Controlled Love Nest" for liaisons with his girlfriend Shelly Thomas.
8. Why was the reckless endangerment case against Sherman McCoy dismissed?

Answer: Maria Ruskin, a chief witness for the prosecution, had perjured herself while testifying

Thomas Killian, Sherman McCoy's attorney, produced a recording where Maria Ruskin admitted she was coerced by the D.A.'s office to state that Sherman McCoy had been driving when the car hit Henry Lamb, even though she was in fact driving.
9. At the end of the novel, why was Real Estate broker Sally Rawthrote suing Sherman McCoy?

Answer: She was sued for the commission she had obtained from selling Sherman McCoy's apartment

Sally Rawthrote was suing to protect her commission, which Henry Lamb's attorney stated should be used to help pay the judgment the courts had awarded Henry Lamb in a civil case against Sherman McCoy.
10. What is "The Favor Bank?"

Answer: An informal method in New York City's legal system where friends help each other

According to Thomas Killian, Sherman McCoy's Attorney, "The Favor Bank" is the means by which friends help each other in New York City's legal system.
Source: Author Lost_Player_47

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us