FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pieces of April
Quiz about Pieces of April

Pieces of April Trivia Quiz


"Pieces of April" is a song by the American band Three Dog Night.

A matching quiz by Lord_Digby. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z
  8. »
  9. Three Dog Night

Author
Lord_Digby
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
415,747
Updated
Mar 12 24
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
148
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: GBfan (10/10), daveguth (10/10), Gonzogirl (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
All you have to do is match the word to the lyric.
QuestionsChoices
1. "April gave us _____"  
  now
2. "And the promise of the _____"  
  means
3. "We stood on the crest of _____"  
  that
4. "You stand beside me _____"  
  flowers
5. "Beneath an oak that blossomed _____"   
  May
6. "But it's a mornin' in _____"   
  bouquet
7. "But it must be then _____"   
  off
8. "We would laugh it _____"   
  green
9. "I keep them in a memory _____"  
  summer
10. "Not really knowin' what it _____"   
  springtime





Select each answer

1. "April gave us _____"
2. "And the promise of the _____"
3. "We stood on the crest of _____"
4. "You stand beside me _____"
5. "Beneath an oak that blossomed _____"
6. "But it's a mornin' in _____"
7. "But it must be then _____"
8. "We would laugh it _____"
9. "I keep them in a memory _____"
10. "Not really knowin' what it _____"

Most Recent Scores
Jun 19 2024 : GBfan: 10/10
Jun 08 2024 : daveguth: 10/10
Jun 03 2024 : Gonzogirl: 10/10
May 30 2024 : cheeseit223: 4/10
May 20 2024 : fado72: 10/10
May 14 2024 : Steelflower75: 10/10
May 11 2024 : Guest 108: 10/10
May 11 2024 : Guest 73: 7/10
Apr 30 2024 : Guest 140: 1/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "April gave us _____"

Answer: springtime

"April gave us" is the first line at the start of the lyrics. The song "Pieces of April" was written by Dave Loggins in 1972. The song was on Loggins' 1972 debut album "Personal Belongings."
2. "And the promise of the _____"

Answer: flowers

Three Dog Night charted with the song "Pieces of April" in 1973. The song reached number 19 in the US charts.
3. "We stood on the crest of _____"

Answer: summer

"Seven Separate Fools" was the eighth studio album from Three Dog Night, which featured the song "Pieces of April." The album was released in 1972 in the US, reaching number six on the Hot 100. Other tracks from the album are "Black and White" (a Pete Seeger song), "Freedom for the Stallion" (Allen Toussaint), and "Prelude to Morning" (Jimmy Greenspoon).
4. "You stand beside me _____"

Answer: now

"You stand beside me" is from the fifth verse, second line of the song. The whole verse is as follows:

"But it must be then that
You stand beside me now
To make me feel this way
Just as I did in April
But it's a mornin' in May."
5. "Beneath an oak that blossomed _____"

Answer: green

Three Dog Night is an American band that got together in 1967. The original line-up consisted of Cory Wells, Chuck Negron, Danny Hutton, Michael Allsup, Joe Schermie, Floyd Sneed, and Jimmy Greenspoon. The band's debut album, titled "Three Dog Night," was released and recorded in 1968 in the US.

On the US Billboard 200, the album peaked at number 11 on the chart.
6. "But it's a mornin' in _____"

Answer: May

"It's a mornin' in May" is from the third verse, fourth paragraph.

The song is the story of the memories of a broken love affair that began in April and ended in May. Was this a one-sided love affair? You decide!
7. "But it must be then _____"

Answer: that

"But it must be then" is the first line from verse five of the song.

There was a slight problem recording the track "Pieces of April." Chuck Negron, the singer for Three Dog Night, claims that two members of the group, Danny Hutton and Cory Wells, left London before the "Seven Separate Fools" album was finished, so Negron had to record the album's last two tracks, which included "Pieces of April," without them. This problem also happened in 1969 with the song "Try a Little Tenderness," when two of the band members were not present.
8. "We would laugh it _____"

Answer: off

"We would laugh it off" is a line from the second paragraph's last line.

Personnel from the album "Seven Separate Fools," in which the song "Pieces of April" is featured, are Mike Allsup on guitar, Jimmy Greenspoon on keyboards, Danny Hutton on lead vocals (tracks 1, 5, 6, 8, 9, 10), background vocals, Chuck Negron on lead vocals (tracks 4, 5, 6, 9, 11), background vocals, Joe Schermie, bass guitar; Floyd Sneed, drums; and Cory Wells, lead vocals (tracks 2, 5, 7, 8, 9), background vocals.
9. "I keep them in a memory _____"

Answer: bouquet

"I keep them in a memory bouquet" is from the third paragraph, second line.

Danny Hutton, Chuck Negron, and Cory Wells are all vocalists for the band. There are not many bands that have three lead singers in one band. I can think of a few, but they're sparse. The three singers were not known for playing musical instruments, although Cory Wells could play the guitar and harmonica.
10. "Not really knowin' what it _____"

Answer: means

Not really knowin' what it" is the last line in the lyrics, paragraph four.

Numerous other artists have recorded "Pieces of April," most notably Andy Williams, who included the song on his 1972 album "Alone Again (Naturally)." In 2017, Johnny Mathis included a bonus version of the song on his CD "Me and Mrs. Jones." Twiggy also covered "Pieces of April" for her 1976 self-titled album. Twiggy was a model in the 1960s.
Source: Author Lord_Digby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us