FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Chicago Cubs 2003
Quiz about Chicago Cubs 2003

Chicago Cubs: 2003 Trivia Quiz


The 2003 season for the Cubs ended in bitter disappointment after leading the NLCS 3-1. They lost the next 3 to lose in 7 games.

A multiple-choice quiz by sparky5421. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Chicago Cubs

Author
sparky5421
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
161,690
Updated
Jul 23 22
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
1700
- -
Question 1 of 20
1. In 2003, who was the opening day starter? Hint


Question 2 of 20
2. In 2003, the Cubs hired a new manager. Who was that manager? Hint


Question 3 of 20
3. Sammy Sosa had been late to spring training since 1998 due to superstition. Sammy told the Cubs that he would be on time to spring training in 2003 because of the Dusty Baker signing. Was he on time in 2003 to spring training?


Question 4 of 20
4. In July 2003, Corey Patterson got hurt running to first. What team were the Cubs playing that day? Hint


Question 5 of 20
5. In 2003, three members of the Pittsburgh Pirates came over and joined the team. They were key pieces of the puzzle for the team in 2003. Name those three players. Hint


Question 6 of 20
6. In the middle of the season the Cubs acquired 2B Tony Womack. Was Womack acquired directly from the Diamondbacks?


Question 7 of 20
7. In 2003, the Cubs had an unbelievable starting rotation. The rotation consisted of Prior, Wood, Estes, Zambrano, and Clement. Prior got hurt and Estes got pulled and put into the bullpen. How many different pitchers started for the Cubs in 2003? Hint


Question 8 of 20
8. Sammy was one home run away from hitting 500 at the start of the year. He was able to accomplish that feat on April 4, 2003. What ballpark did Sammy hit his 500th home run in? Hint


Question 9 of 20
9. On August 11, Kerry Wood got his 1,000th strikeout in his young career. In Wood style, he had a total of 9 strikeouts on that night. Which team was he pitching against that game? Hint


Question 10 of 20
10. On June 7, 2003, the Chicago Cubs and New York Yankees met at Wrigley Field. This game was hyped up from the start. Kerry Wood vs. Roger Clemens. This was a great matchup. In the fourth inning of that game, Jason Giambi hit a pop up in foul ground. Kerry Wood and Hee Seop Choi collided. Was Kerry Wood the one that was taken off in an ambulance?


Question 11 of 20
11. Sammy Sosa had a lot of missed games in 2003. These were due to the suspension and an injury. These missed games cut down on Sammy's home run production. How many home runs did Sammy end up with in 2003? Hint


Question 12 of 20
12. On June 3rd, Sammy Sosa made a horrible decision to go out on the field with a corked bat. He was caught due to the bat breaking. Who was the pitcher that night for the Devil Rays? Hint


Question 13 of 20
13. In the 2003 off-season the Cubs got 3 relievers and all had great production the previous year. Which one of the four relievers below were NOT one of the 3 relievers? Hint


Question 14 of 20
14. After the 2002 season the Cubs hired Dusty Baker. Part of the agreement was that Dusty could bring in his own guys to coach the team. On the other hand Jim Hendry wanted one coach to stay. Who was he? Hint


Question 15 of 20
15. In 2003, the Cubs won the division for the first time since 1989. What team did they play when they won the division? Hint


Question 16 of 20
16. In the first round of the 2003 playoffs, who did the Chicago Cubs play? Hint


Question 17 of 20
17. There was one key player for the Cubs in the 2003 playoffs. He pitched the 1st and 5th games of the divisional series. Out of the four playoff pitchers in the starting rotation, who was the one to win those two games? Hint


Question 18 of 20
18. When the Cubs advanced to the 2003 NLCS, the streets of Wrigley went insane. The day before the team that we were going to play won. Was that team the Florida Marlins?


Question 19 of 20
19. Going into te NLCS there was a lot of hype. Everyone thought that the Cubs were going to win. Did the Cubs win the NLCS?


Question 20 of 20
20. The Cubs went into to the year with two retired numbers. They exited the season with three. Whose number got retired on the last game of the year? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 2003, who was the opening day starter?

Answer: Kerry Wood

The Cubs let Kerry Wood start the first game, and they won that game to win the first game of the year against the New York Mets.
2. In 2003, the Cubs hired a new manager. Who was that manager?

Answer: Dusty Baker

The Cubs had a smart game plan going into the 2003 off-season. Due to this wonderful plan, the Cubs were able to land high market manager Dusty Baker.
3. Sammy Sosa had been late to spring training since 1998 due to superstition. Sammy told the Cubs that he would be on time to spring training in 2003 because of the Dusty Baker signing. Was he on time in 2003 to spring training?

Answer: Yes

Sammy was late to spring training in 1998, and that was the year his career exploded into a massive outbreak of home runs. Since then he believed that it was because of the late arrival. He had been late since. He was on time in 2003, and I assume because of the cork bat and other incidents he will be late for the start of the 2004 spring training.
4. In July 2003, Corey Patterson got hurt running to first. What team were the Cubs playing that day?

Answer: St. Louis Cardinals

That was the one moment in 2003, that Cubs fans thought that our postseason hopes might be dead. The Cubs were lucky with a a great trade for Kenny Lofton. Not only did that trade give them Lofton, who helped them greatly in 2003, but they got Aramis Ramirez, the third baseman of the future.
5. In 2003, three members of the Pittsburgh Pirates came over and joined the team. They were key pieces of the puzzle for the team in 2003. Name those three players.

Answer: Lofton/Ramirez/Simon

When Patterson went down it looked like the season was over, and that there was no way to make the playoffs. The Cubs not only made two trades that would help the team in 2003, but they also got a superstar third baseman in Aramis Ramirez. Unfortunatly it looks like Simon and Lofton were not in Hendry's mind in the off-season. Look for the third base woes of the Cubs to be over in the near future.
6. In the middle of the season the Cubs acquired 2B Tony Womack. Was Womack acquired directly from the Diamondbacks?

Answer: No

Early in the season the Arizona Diamondbacks parted ways with Tony Womack. Even though Womack was a crucial piece of the puzzle for the Diamondbacks in their championship run. The team they traded him to was Colorado. Therefore the Chicago Cubs acquired Tony Womack from Colorado not Arizona.
7. In 2003, the Cubs had an unbelievable starting rotation. The rotation consisted of Prior, Wood, Estes, Zambrano, and Clement. Prior got hurt and Estes got pulled and put into the bullpen. How many different pitchers started for the Cubs in 2003?

Answer: 7

Despite the injury of Prior and the pulling of Estes, the Cubs only had to use 7 pitchers as starters. Part of the reason is that Juan Cruz came through when Prior got hurt. If not for Juan Cruz who knows how many starters they would have had to use. The other pitcher to pitch was Sergio Mitre.
8. Sammy was one home run away from hitting 500 at the start of the year. He was able to accomplish that feat on April 4, 2003. What ballpark did Sammy hit his 500th home run in?

Answer: Great American Ballpark

When the year ended in 2002, Sammy was one home run away from 500. When the 2003 season started that was all that Cubs fans wanted to see. Sammy hit 500. It happened on April 4 and it was a spectacular hit. It seemed to just rocketd of his bat into the right field seats. Unfortunatly, the hype around it all ended on the day Sammy got caught using a cork bat.
9. On August 11, Kerry Wood got his 1,000th strikeout in his young career. In Wood style, he had a total of 9 strikeouts on that night. Which team was he pitching against that game?

Answer: Houston Astros

Kerry Wood started his career in 1998 with the Chicago Cubs. Little would he know that on May 6 in that year, he would strikeout 20. That day has lived on in Cubs fans memories, and that day was one of the greatest rookie outings in the history of the game.
10. On June 7, 2003, the Chicago Cubs and New York Yankees met at Wrigley Field. This game was hyped up from the start. Kerry Wood vs. Roger Clemens. This was a great matchup. In the fourth inning of that game, Jason Giambi hit a pop up in foul ground. Kerry Wood and Hee Seop Choi collided. Was Kerry Wood the one that was taken off in an ambulance?

Answer: No

At that moment in the 2003 season, every Cubs fan held their breath. Hee Seop went on the disabled list and when he came back he wasn't the same. He had a hard time hitting. After the 2003 season, the Cubs traded Hee Seop Choi for Derrek Lee.
11. Sammy Sosa had a lot of missed games in 2003. These were due to the suspension and an injury. These missed games cut down on Sammy's home run production. How many home runs did Sammy end up with in 2003?

Answer: 40

Despite the missed games, Sammy had an incredible 40 home runs which proves that he is one of the most, if not the most prolific home run hitters in the game.
12. On June 3rd, Sammy Sosa made a horrible decision to go out on the field with a corked bat. He was caught due to the bat breaking. Who was the pitcher that night for the Devil Rays?

Answer: Jeremi Gonzalez

Sammy told everyone that it was a mistake.
13. In the 2003 off-season the Cubs got 3 relievers and all had great production the previous year. Which one of the four relievers below were NOT one of the 3 relievers?

Answer: Joe Borowski

The Cubs had a good off-season in 2003 after a major dissapointing season in 2002. Mike Remlinger, Dave Veres, and Mark Guthrie, all had good years in 2002, but only Remlinger was anything close to what the were suppose to be in 2003.
14. After the 2002 season the Cubs hired Dusty Baker. Part of the agreement was that Dusty could bring in his own guys to coach the team. On the other hand Jim Hendry wanted one coach to stay. Who was he?

Answer: Larry Rothschild

The Cubs told Dusty Baker that he could bring in any coaches he wanted, but Jim Hendry wanted to keep one coach and that coach was Larry Rothschild. Part of the reason was that he was an outstanding pitching coach. That was proven after the Cubs pitching staff had a great year in 2003.
15. In 2003, the Cubs won the division for the first time since 1989. What team did they play when they won the division?

Answer: Pittsburgh Pirates

The Cubs and Pirates were postponed the 2 days before because of rain. On the day the Cubs won the division, they played a doubleheader that turned out to be a blessing. Unfortunately, due to the rain out the Cubs did not make it to 3,000,000 in attendance.
16. In the first round of the 2003 playoffs, who did the Chicago Cubs play?

Answer: Atlanta Braves

The Cubs played the Atlanta Braves in the first round of the playoffs. They won the series 3-2 and they went on to the NLCS.
17. There was one key player for the Cubs in the 2003 playoffs. He pitched the 1st and 5th games of the divisional series. Out of the four playoff pitchers in the starting rotation, who was the one to win those two games?

Answer: Kerry Wood

Kerry Wood not only pitched two great games, but he had the key hit in game 1. It was a double into the left-center and it changed the momentum from the Braves to the Cubs.
18. When the Cubs advanced to the 2003 NLCS, the streets of Wrigley went insane. The day before the team that we were going to play won. Was that team the Florida Marlins?

Answer: Yes

The Marlins were lead by Ivan Rodriguez or Pudge. They defeated the San Francisco Giants to earn a spot in the NLCS. It looked like there streak was over once they came to face the Cubs.
19. Going into te NLCS there was a lot of hype. Everyone thought that the Cubs were going to win. Did the Cubs win the NLCS?

Answer: No

After what looked what was going to be the year and going up 3-1 in the NLCS, the Cubs lost the next 3. They ended a great season in the NLCS. It is just too bad that everyone thinks that it a fans fault.
20. The Cubs went into to the year with two retired numbers. They exited the season with three. Whose number got retired on the last game of the year?

Answer: Ron Santo

The Cubs retired the great Ron Santo's number 10 in 2003. Ernie Banks and Billy Williams number have already been retired.
Source: Author sparky5421

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. A Few Little Cubs Average
2. The Chicago Cubs! Average
3. Cubs Mania Easier
4. The 1989 Chicago Cubs Easier
5. Chicago Cubs Average
6. Your Chicago Cubs! Average
7. Your Chicago Cubs Average
8. Chicago Cubs Trades Average
9. Chicago Cubs in 1984 Average
10. Cubs 2004: Games 26-50 Difficult
11. Chicago Cubs: Lovable Losers Average
12. The 2003 Chicago Cubs Average

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us