FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Your Chicago Cubs
Quiz about Your Chicago Cubs

Your Chicago Cubs Trivia Quiz


Although the Cubs had won only two World Series in their first 100 years of Major League baseball, they did win 10 NL pennants, and have usually been close. What do you remember about the Cubs in the 1970s? I hope that you enjoy it. :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Chicago Cubs

Author
Nightmare
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,286
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
727
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The Cubs began the 1970s decade under the helm of Leo Durocher. They finished second in the NL East to the Pirates by five games. Who was the Cubs' only 20-game winner in 1970? Hint


Question 2 of 10
2. 1971 saw the final season of the great 'Mr. Cub', Ernie Banks. Ernie played in only 39 games in the season. Who replaced him in the starting line-up as the Cubs' first baseman in 1971? Hint


Question 3 of 10
3. In 1972, the Cubs finished in second place once again behind the Pirates. This was the second time already in the 1970s that the Cubs were runner-ups to Pittsburgh. The Cubs were led by which slugger that hit 37 home runs in the season? Hint


Question 4 of 10
4. The 1973 Cubs were led by manager Whitey Lockman in his first full season of being a manager. The Cubs finished second to last place in the NL East in the season, but still only five games back of the division winning Mets who went on to the World Series. Who led the Cubs in home runs in the season, and was the first time he had ever hit 20 home runs? Hint


Question 5 of 10
5. In 1974, with two different managers in the season, the Cubs seemed to fall apart as a team and finished last in the NL East, 22 games behind the division winner Pittsburgh Pirates. How many pitchers won 15 or more games in the season for the Cubs? Hint


Question 6 of 10
6. The Pirates in 1975 continued to dominate the 1970s while watching the Cubs finish last in the NL East for the second consecutive season under manager Jim Marshall. Chicago did not even have a player hit 20 home runs in the season or have a 20-game winner. It was not a total loss as the team saw which former Cub be inducted into the Hall of Fame? Hint


Question 7 of 10
7. Who led the 1976 Cubs in home runs in the season? Hint


Question 8 of 10
8. 1977 saw the great Ernie Banks inducted into baseball's Hall of Fame. Nicknamed 'Mr. Cub', Ernie hit more than 40 home runs in a season five times. Retiring with 512 home runs, tied him with the great Eddie Mathews of the Braves. Which of the following awards did Banks never win? Hint


Question 9 of 10
9. In the second season with manager Herman Franks in 1978, the Cubs finished third in the NL East. The Cubs picked up a player for the season who played with four different teams in 1977. This player was the only Cub in 1978 to hit in double-figures for home runs. Who was this player who smacked 28 home runs? Hint


Question 10 of 10
10. Closing out the 1970s, the Cubs changed managers mid-season from Herman Franks to Joey Amalfitano. Rick Reuschel led the team with his 18-12 record. The Cubs rostered 14 pitchers in 1979. They all moved throughout their careers to different teams, and all 14 pitchers played for a combined 61 different teams in their careers. Which of the following teams did not even one 1979 Cub pitch for in his career? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 09 2024 : Guest 172: 6/10
Jun 12 2024 : Guest 104: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Cubs began the 1970s decade under the helm of Leo Durocher. They finished second in the NL East to the Pirates by five games. Who was the Cubs' only 20-game winner in 1970?

Answer: Fergie Jenkins

Jenkins was in his fifth season in Chicago after coming from the Phillies in his second season in the majors in 1966. He had won only two games for Philadelphia. In his first full season with the Cubs, then five more thereafter, Fergie ran off 20+ wins in every season.

In 1970, Jenkins went 22-16 with 274 strikeouts to finish third in the Cy Young voting. Fergie would go on to win the Cy Young in 1971 over Tom Seaver of the Mets, and Al Downing of the Dodgers. With the Texas Rangers in 1974, Jenkins was also the Cy Young runner-up to the great Jim 'Catfish' Hunter of the Oakland Athletics.
2. 1971 saw the final season of the great 'Mr. Cub', Ernie Banks. Ernie played in only 39 games in the season. Who replaced him in the starting line-up as the Cubs' first baseman in 1971?

Answer: Joe Pepitone

After playing eight seasons with the Yankees, Pepitone split the 1970 season with Houston and Chicago, before taking over the first baseman duties in 1971 for Banks. Joe batted .307 for the Cubs in 1971, then retired in 1973 after 12 seasons.
3. In 1972, the Cubs finished in second place once again behind the Pirates. This was the second time already in the 1970s that the Cubs were runner-ups to Pittsburgh. The Cubs were led by which slugger that hit 37 home runs in the season?

Answer: Billy Williams

The others ironically all hit 17 in the season. Williams in his 14th of 16 seasons with the Cubs, hit his 350th career home run in the season. Billy went to the Oakland A's for his final two seasons beginning in 1975, then retired in 1976 with 426 home runs. He was inducted into the Hall of Fame in 1987 along with Ray Dandridge and Catfish Hunter.
4. The 1973 Cubs were led by manager Whitey Lockman in his first full season of being a manager. The Cubs finished second to last place in the NL East in the season, but still only five games back of the division winning Mets who went on to the World Series. Who led the Cubs in home runs in the season, and was the first time he had ever hit 20 home runs?

Answer: Rick Monday

The others were all Cubs in 1973, but none of the others ever hit 20 home runs in a season during their entire career. Monday came from the Athletics after the 1971 season. His Cub season high was 32 home runs in 1976, just before the Dodgers grabbed him in 1977. Rick retired as a Dodger after 19 seasons in the big leagues in 1984.
5. In 1974, with two different managers in the season, the Cubs seemed to fall apart as a team and finished last in the NL East, 22 games behind the division winner Pittsburgh Pirates. How many pitchers won 15 or more games in the season for the Cubs?

Answer: 0

The Cubs were managed by Whitey Lockman who made his departure, then welcomed manager Jim Marshall who lost 44 of the last 69 games in 1974. The pitching staff who weren't that bad in the season, was led by Rick Reuschel who went 13-12, then Bill Bonham who went 11-22. The Cubs' pitching staff did not fail as much as the lack of offensive support in runs.
6. The Pirates in 1975 continued to dominate the 1970s while watching the Cubs finish last in the NL East for the second consecutive season under manager Jim Marshall. Chicago did not even have a player hit 20 home runs in the season or have a 20-game winner. It was not a total loss as the team saw which former Cub be inducted into the Hall of Fame?

Answer: Billy Herman

The others were all Chicago Cub Hall of Famers, but were all inducted 20 years or more earlier than Billy Herman. Herman was a second baseman who played for the Cubs from 1931 to 1941. Billy went to three World Series with the Cubs in 1932, 1935, and 1938, but lost them all. He was inducted with four other baseball greats including Bucky Harris and Ralph Kiner.
7. Who led the 1976 Cubs in home runs in the season?

Answer: Rick Monday

In his final season before joining the Dodgers in 1977, Monday hit a career high 32 round-trippers along with another career high of 107 runs scored and 77 RBIs. Helms was with the Pirates, Greg Luzinski with the Phillies, and Bake McBride was a Cardinal in 1976.
8. 1977 saw the great Ernie Banks inducted into baseball's Hall of Fame. Nicknamed 'Mr. Cub', Ernie hit more than 40 home runs in a season five times. Retiring with 512 home runs, tied him with the great Eddie Mathews of the Braves. Which of the following awards did Banks never win?

Answer: Rookie of the Year

Ernie's first full season was in 1954, and he finished second in the Rookie of the Year balloting to Wally Moon of the Cardinals. He won consecutive NL MVP awards in 1958 and 1959. Banks' only Gold Glove came in 1960 when he played shortstop. The Lou Gehrig award came in 1967. Ernie was an all-star 11 times, and unfortunately never played in a postseason game during his entire 19 season Cub career.

He retired in 1971.
9. In the second season with manager Herman Franks in 1978, the Cubs finished third in the NL East. The Cubs picked up a player for the season who played with four different teams in 1977. This player was the only Cub in 1978 to hit in double-figures for home runs. Who was this player who smacked 28 home runs?

Answer: Dave Kingman

Winfield and Murray never played for the Cubs, and amazingly, with Henderson moving 12 times during his career, Rickey never donned the Cubs uniform either. Kingman was passed around in 1977 like a hot potato, playing for the Mets, Padres, Angels, and Yankees.

He played in the Cubs outfield with Bobby Murcer and Greg Gross. In 1979, Dave Kingman led the National League by hitting 48 home runs.
10. Closing out the 1970s, the Cubs changed managers mid-season from Herman Franks to Joey Amalfitano. Rick Reuschel led the team with his 18-12 record. The Cubs rostered 14 pitchers in 1979. They all moved throughout their careers to different teams, and all 14 pitchers played for a combined 61 different teams in their careers. Which of the following teams did not even one 1979 Cub pitch for in his career?

Answer: Los Angeles Dodgers

Amazingly enough, the 1979 Cubs had numerous players that were former or future Dodgers, including Ivan DeJesus, Ted Sizemore, Bill Buckner, and even manager Joey Amalfitano later joined the Dodgers' coaching staff.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. A Few Little Cubs Average
2. The Chicago Cubs! Average
3. Cubs Mania Easier
4. The 1989 Chicago Cubs Easier
5. Chicago Cubs Average
6. Your Chicago Cubs! Average
7. Chicago Cubs Trades Average
8. Chicago Cubs in 1984 Average
9. Cubs 2004: Games 26-50 Difficult
10. Chicago Cubs: 2003 Average
11. Chicago Cubs: Lovable Losers Average
12. The 2003 Chicago Cubs Average

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us