Quiz about Birds of the UK
Quiz about Birds of the UK

Birds of the UK Trivia Quiz


Can you identify these British birds from the descriptions I give? Descriptions all refer to the male of the species.

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Wild Birds UK

Author
Dizart
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
205,494
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 25
Plays
1163
Last 3 plays: Guest 89 (19/25), Guest 109 (10/25), Guest 92 (20/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which wader has a distinctive black and white head and breast, a brown back, and yellow legs? Hint

turnstone
oystercatcher
dotterel
sanderling

2. Which warbler has a reddish-brown breast, a dark brown head and back, and a distinctively cocked tail? Hint

garden warbler
Dartford warbler
sedge warbler
grasshopper warbler

3. Which member of the finch family is most commonly found in heathland, and has a distinctive crimson crown and breast, a brown back, and brown wings with a white wing-bar? Hint

linnet
brambling
twite
chaffinch

4. Which gull has a grey back, a yellow bill with a red spot, and pink legs? Hint

common gull
lesser black-backed gull
little gull
herring gull

5. Which member of the bunting family has a distinctive white collar, a black hood and bib, and a brown back and wings? Hint

reed bunting
corn bunting
ortolan bunting
snow bunting

6. Which duck has a chestnut head with a distinctive green stripe around the eye , running to the nape of the neck? Hint

mallard
teal
pochard
shoveler

7. Which member of the crow family has black plumage, with a distinctive red bill and legs? Hint

jackdaw
chough
hooded crow
carrion crow

8. Which wader has a distinctive long crest, and has a black back which can appear to be green in bright sunshine? Hint

oystercatcher
lapwing
Kentish plover
ringed plover

9. Which goose has a black head,neck,upper breast, tail and legs, a white face and lower breast, and a lavender-grey back? Hint

barnacle goose
bean goose
Canada goose
Brent goose

10. Which member of the thrush family is black with a distinctive white crescent on its breast? Hint

Siberian thrush
fieldfare
ring ouzel
blackbird

11. Which member of the wheatear family has a black head and back, white patches on its neck, wings and rump, and a chestnut breast? Hint

whinchat
black wheatear
pied wheatear
stonechat

12. Which member of the grouse family has a plumage which changes from mottled brown in summer to almost pure white in winter , the exceptions being a black tip to its tail and a black line through its eye? Hint

red grouse
black grouse
capercaillie
ptarmigan

13. Which member of the shrike family has a chestnut back, blue-grey crown and rump, and a distinctive black stripe through its eye? Hint

red-backed shrike
great grey shrike
masked shrike
woodchat shrike

14. Which member of the rail family has black plumage with a white line on its side, white undertail coverts, and a red bill? Hint

moorhen
water rail
coot
corncrake

15. Which member of the swallow family has a brown back and wings, and a white underside with a distinctive brown band across its breast? Hint

house martin
sand martin
swallow
crag martin

16. Which member of the tit family has a black head with white patches on its cheek and the nape of its neck, an olive-buff back, and a buffish white underside? Hint

coal tit
bearded tit
great tit
crested tit

17. Which wagtail has a blue-grey back and wings, a yellow underside and a black throat? Hint

citrine wagtail
yellow wagtail
grey wagtail
pied wagtail

18. Which sparrow has a chestnut crown, a brown back and wings, a black bib and a white cheek with a distinctive black spot? Hint

tree sparrow
hedge sparrow
house sparrow
rock sparrow

19. Which member of the owl family has a golden-buff back and wings, and a white face and underparts? Hint

tawny owl
snowy owl
eagle owl
barn owl

20. Which member of the grebe family has a dark brown back, a chestnut breast, neck and cheeks, and a small pale patch on its face? Hint

great crested grebe
black-necked grebe
red-necked grebe
little grebe

21. Which member of the falcon family has a slate-grey back, a black "moustache",a white breast and underparts streaked with black, and red thighs? Hint

kestrel
merlin
hobby
peregrine falcon

22. Which member of the heron family has buff plumage streaked and barred with dark brown and black, and green legs? Hint

grey heron
little egret
purple heron
bittern

23. Which member of the auk family has a dark brown head, back and wings, white underparts and a long,pointed bill Hint

razorbill
little auk
puffin
guillemot

24. Which member of the hawk family has rusty brown plumage with a streaked white head, yellow legs and a deeply-forked tail? Hint

red kite
sparrowhawk
osprey
goshawk

25. Which finch has a red-brown head and upper parts, peach underparts, white patches on its wings and tail, and a distinctively large grey-blue bill? Hint

bullfinch
brambling
chaffinch
hawfinch


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which wader has a distinctive black and white head and breast, a brown back, and yellow legs?

Answer: turnstone

The turnstone winters along Britain's shores, before returning to the Arctic to breed in the summer.
2. Which warbler has a reddish-brown breast, a dark brown head and back, and a distinctively cocked tail?

Answer: Dartford warbler

The Dartford warbler has seen its numbers in the UK decline markedly in recent years, and is now mainly confined to Hampshire and Dorset.
3. Which member of the finch family is most commonly found in heathland, and has a distinctive crimson crown and breast, a brown back, and brown wings with a white wing-bar?

Answer: linnet

The linnet was a popular cage-bird in Victorian times, but can now be found in the wild throughout the UK.
4. Which gull has a grey back, a yellow bill with a red spot, and pink legs?

Answer: herring gull

The herring gull is widespread along British coasts, and is also seen frequently in towns scavenging for food!
5. Which member of the bunting family has a distinctive white collar, a black hood and bib, and a brown back and wings?

Answer: reed bunting

The reed bunting , as its name would suggest, is mainly found in reed beds and marshes.
6. Which duck has a chestnut head with a distinctive green stripe around the eye , running to the nape of the neck?

Answer: teal

The teal is most common in Scotland, Ireland and northern England.
7. Which member of the crow family has black plumage, with a distinctive red bill and legs?

Answer: chough

The chough can mainly be found on seacliffs in Wales and Ireland.
8. Which wader has a distinctive long crest, and has a black back which can appear to be green in bright sunshine?

Answer: lapwing

The lapwing can be found on farmland as well as by the seashore, and is sometimes called a "peewit".
9. Which goose has a black head,neck,upper breast, tail and legs, a white face and lower breast, and a lavender-grey back?

Answer: barnacle goose

The barnacle goose is a winter visitor to western Scotland and Ireland.
10. Which member of the thrush family is black with a distinctive white crescent on its breast?

Answer: ring ouzel

The ring ouzel winters in Africa and is a summer visitor to the UK, where it is most likely to be seen in mountainous areas.
11. Which member of the wheatear family has a black head and back, white patches on its neck, wings and rump, and a chestnut breast?

Answer: stonechat

The stonechat is found on heathland, mainly in western areas of the UK.
12. Which member of the grouse family has a plumage which changes from mottled brown in summer to almost pure white in winter , the exceptions being a black tip to its tail and a black line through its eye?

Answer: ptarmigan

The ptarmigan is confined to northern Scotland, on mountains above 2000 feet.
13. Which member of the shrike family has a chestnut back, blue-grey crown and rump, and a distinctive black stripe through its eye?

Answer: red-backed shrike

The red-backed shrike has seen its numbers decline in the UK in recent years, and is now mainly to be found on heathland in Norfolk, Suffolk and Hampshire.
14. Which member of the rail family has black plumage with a white line on its side, white undertail coverts, and a red bill?

Answer: moorhen

The moorhen can be found on ponds, rivers and lakes throughout the UK.
15. Which member of the swallow family has a brown back and wings, and a white underside with a distinctive brown band across its breast?

Answer: sand martin

The sand martin is a summer visitor to the UK, where it is widespread; it winters in Africa.
16. Which member of the tit family has a black head with white patches on its cheek and the nape of its neck, an olive-buff back, and a buffish white underside?

Answer: coal tit

The coal tit is the smallest tit to be found in the UK, where it is widespread.
17. Which wagtail has a blue-grey back and wings, a yellow underside and a black throat?

Answer: grey wagtail

The grey wagtail is found throughout the UK, usually around rivers and streams.
18. Which sparrow has a chestnut crown, a brown back and wings, a black bib and a white cheek with a distinctive black spot?

Answer: tree sparrow

The tree sparrow is found mainly in England and Wales, on farmland and in wooded areas.
19. Which member of the owl family has a golden-buff back and wings, and a white face and underparts?

Answer: barn owl

The barn owl is found in most parts of the UK around farmland.
20. Which member of the grebe family has a dark brown back, a chestnut breast, neck and cheeks, and a small pale patch on its face?

Answer: little grebe

The little grebe is also known as the "dabchick" and is found throughout the UK on ponds,lakes and rivers.
21. Which member of the falcon family has a slate-grey back, a black "moustache",a white breast and underparts streaked with black, and red thighs?

Answer: hobby

The hobby is found in the UK in the summer months, mainly in Dorset, Hampshire and Sussex.
22. Which member of the heron family has buff plumage streaked and barred with dark brown and black, and green legs?

Answer: bittern

The bittern actually became extinct in the UK during the latter part of the 19th century, but was reintroduced in the early 20th century. It is mainly found in the Norfolk Broads.
23. Which member of the auk family has a dark brown head, back and wings, white underparts and a long,pointed bill

Answer: guillemot

The guillemot is found on sea-cliffs around the UK, especially during the summer breeding season.
24. Which member of the hawk family has rusty brown plumage with a streaked white head, yellow legs and a deeply-forked tail?

Answer: red kite

The red kite was an endangered species in the UK until a major conservation programme saw them make a remarkable recovery.
25. Which finch has a red-brown head and upper parts, peach underparts, white patches on its wings and tail, and a distinctively large grey-blue bill?

Answer: hawfinch

The hawfinch is the largest finch in the UK and is found mainly in deciduous woodland in England.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : Guest 89: 19/25
Jan 18 2023 : Guest 109: 10/25
Jan 06 2023 : Guest 92: 20/25
Dec 06 2022 : Fishwick: 19/25

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us