Quiz about British Birds  Odd One Out
Quiz about British Birds  Odd One Out

British Birds - Odd One Out Trivia Quiz


I'll give you ten lists of British birds, you spot the odd one out in each category.

A multiple-choice quiz by Mutchisman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Wild Birds UK

Author
Mutchisman
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
246,125
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1446
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (9/10), wellenbrecher (10/10), Guest 86 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. These are all in the crow family, but plumage-wise which is the odd one out? Hint

Chough
Jay
Raven
Rook

2. In terms of main dietary intake, which is the odd one out? Hint

Whitethroat
Razorbill
Gannet
Guillemot

3. Three of these birds make their nests in tunnels; which one doesn't? Hint

Skylark
Sand Martin
Puffin
Kingfisher

4. In terms of being summer-visitors, which is the odd one out? Hint

Swallow
Redstart
Redwing
Cuckoo

5. Winter visitors now; which one doesn't belong here? Hint

Waxwing
Fieldfare
Goldcrest
Brambling

6. In terms of UK distribution, which is the odd one out? Hint

Dartford Warbler
Capercaillie
Ptarmigan
Crested tit

7. Three of these birds are finches, which one belongs to a different family? Hint

Dunnock
Siskin
Linnet
Redpoll

8. If you fed the birds in a city garden, which one of these species would you not expect to see? Hint

Chaffinch
Curlew
Robin
Blue tit

9. Three waders are present in this group; which one doesn't belong? Hint

Fulmar
Knot
Dunlin
Lapwing

10. In terms of being introduced birds, which one of these is the indigenous species? Hint

Little owl
Little grebe
Ring-necked parakeet
Mandarin


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. These are all in the crow family, but plumage-wise which is the odd one out?

Answer: Jay

Chough, raven and rook all have all black plumage. Jays are very colourful birds. They also tend to be shy and wary birds.
2. In terms of main dietary intake, which is the odd one out?

Answer: Whitethroat

Whitethroat is a summer visitor belonging to the warbler family. It feeds mainly on insects and other small creatures. Gannet, razorbill and guillemot are all cliff-nesting birds and all feed mainly on fish.
3. Three of these birds make their nests in tunnels; which one doesn't?

Answer: Skylark

Puffins make their tunnels on the tops of cliffs. Kingfishers usually excavate tunnels overlooking rivers and ponds but occasionally build them away from water. Sand martins dig out tunnels in sand banks and cliffs made of soft material.
Skylarks nest on the ground in meadows.
4. In terms of being summer-visitors, which is the odd one out?

Answer: Redwing

Redstart, cuckoo and swallow arrive in April and May from their African winter quarters. Redwing are thrushes and are winter visitors.
5. Winter visitors now; which one doesn't belong here?

Answer: Goldcrest

Fieldfare, brambling and waxwing usually arrive in October, and stay through the winter, returning to Scandinavia, Russia and other northern countries the following Spring.
Goldcrest is Britain's smallest bird and is mainly a resident species.
6. In terms of UK distribution, which is the odd one out?

Answer: Dartford Warbler

Ptarmigan, capercaillie and crested tit all live exclusively in Scotland. Ptarmigan tend to live at very high altitudes, capercaillie and crested tit are found mainly in pine forests.
Dartford warblers are very locally distributed on heathland in southern England.
7. Three of these birds are finches, which one belongs to a different family?

Answer: Dunnock

Dunnocks are sometimes mistakenly referred to as hedge sparrows but actually belong to a family called accentors. They have slim beaks which mark them as insectivorous, unlike the seed-eating sparrows which have stout beaks.
8. If you fed the birds in a city garden, which one of these species would you not expect to see?

Answer: Curlew

Chaffinch, robin and blue tit are very common species at garden bird tables. Robins especially can become very tame. Curlews are large wading birds often seen around estuaries. It would be extremely unlikely for one to turn up in a city garden, even one near the coast.
9. Three waders are present in this group; which one doesn't belong?

Answer: Fulmar

Dunlin and knot often form huge flocks of birds numbering several hundred, even thousands, of individuals. They are normally seen on the coast during migration. Lapwing also form large flocks on the coast but can also be seen inland, feeding on cultivated fields.
Fulmar look similar to gulls but are actually in the tubenose family. They are related to albatrosses.
10. In terms of being introduced birds, which one of these is the indigenous species?

Answer: Little grebe

Litle grebes or dabchicks are a common species of rivers, ponds and lakes.
Ring-necked parakeets are now found in several areas of southern England. They are probably the descendants of escapees from aviaries. The population is self-sustaining.
Little owls were deliberately introduced into Britain from mainland Europe during the nineteenth century.
Mandarin are ducks originally from eastern Asia. There are several populations in central and southern England.
Source: Author Mutchisman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 174: 9/10
Jan 29 2023 : wellenbrecher: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 86: 10/10
Jan 19 2023 : Guest 89: 9/10

Score Distribution

quiz
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us