Quiz about Come Fly With Me
Quiz about Come Fly With Me

Come Fly With Me Trivia Quiz


I love watching the birds from my Norfolk kitchen window and attempting to capture them with my camera. All of these can be seen within sixty feet (twenty metres) of my kitchen sink.

A multiple-choice quiz by zippolover. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Birds
  8. »
  9. Wild Birds UK

Author
zippolover
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
354,699
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
739
Last 3 plays: Guest 109 (10/10), gibbysgab (0/10), Andyboy2021 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the UK, which small male bird with red cheeks and bright yellow flashes on the wings, often takes possession of my blackthorn bush along with his family and friends? (In North America, his namesake doesn't have the flash of red feathers.) Hint

House sparrow
Robin
Goldfinch
Starling

2. Which once very common little bird has seen its numbers decline by more than 50% in towns, and just under that in the countryside, since the mid 1970s? Hint

Starling
Robin
House sparrow
Goldfinch

3. Which common African bird, introduced to the UK in 1678 as an ornamental wildfowl, has been on the increase since 1993/94 and has a resident population of around 3,500? Hint

Kenyan teal
South African sparrow
Congo duck
Egyptian goose

4. Which gardener's friend, the favourite bird in the UK, is actually aggressive and territorial, but easy to photograph? Hint

Robin
Starling
House sparrow
Pigeon

5. Which very rare visitor to any garden, including mine, is actually the most colourful member of the crow family? Hint

Lark
Jay
Nightingale
Blue tit

6. Which colourful little visitors live in flocks, so that the few in the garden could be feeding twenty or more others? Hint

Bluethroat
Yellowhammer
Blue tits
Magpie

7. Introduced during the 17th century, which Colonial visitor has around 190,000 permanent UK residents? Hint

Canada goose
American plover
Australian grouse
Indian quail

8. Which noisy bird with a short tail, pointed head and triangular wings looks black at a distance? Hint

Skylark
Grey bunting
Starling
Stock dove

9. Which little bird with an over-long tail never manages to stay still and calls out to his friends when in the air or on the ground? Hint

Magpie
Pied wagtail
Green finch
Hooded crow

10. Which common garden bird with a sweet song is territorial and will stop his children coming into my garden, once they are fully grown? Hint

Blackbird
Rook
Crow
Raven


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the UK, which small male bird with red cheeks and bright yellow flashes on the wings, often takes possession of my blackthorn bush along with his family and friends? (In North America, his namesake doesn't have the flash of red feathers.)

Answer: Goldfinch

These noisy little finches never arrive alone. The females lack the red cheeks but do have the flash on the wings. The fewest number in my photographs so far is three.
2. Which once very common little bird has seen its numbers decline by more than 50% in towns, and just under that in the countryside, since the mid 1970s?

Answer: House sparrow

These happy little birds usually appear in groups, so getting photographs of an individual was rather difficult. Once very common in the UK, their population decline has become a cause for concern.
3. Which common African bird, introduced to the UK in 1678 as an ornamental wildfowl, has been on the increase since 1993/94 and has a resident population of around 3,500?

Answer: Egyptian goose

Although named the "Egyptian" goose, these birds are most commonly found in East and South East Africa. I was only able to identify them once I had got my photographs. The geese love the soggy ground in the field just outside my back door.
4. Which gardener's friend, the favourite bird in the UK, is actually aggressive and territorial, but easy to photograph?

Answer: Robin

Unusually, both male and females have the same colouration, although juveniles do not have the red on their chests. I have several lovely photographs of robins as they are little posers. All those appearances on Christmas cards must help!
5. Which very rare visitor to any garden, including mine, is actually the most colourful member of the crow family?

Answer: Jay

Jays I find difficult to photograph as they do not visit often. They usually hide in the woods, but their screaming cry is a cue to get the camera ready. Rarely do I capture more than a blue flash or a white behind!
6. Which colourful little visitors live in flocks, so that the few in the garden could be feeding twenty or more others?

Answer: Blue tits

Blue tits are actually blue, yellow, white and green and are the acrobats of the garden. Rarely seen alone, if a few turn up together, they will be from the same flock and often cooperate in food gathering.
7. Introduced during the 17th century, which Colonial visitor has around 190,000 permanent UK residents?

Answer: Canada goose

Native to Northern America, including Alaska and Canada as well as Greenland, these birds are gradually expanding across Europe. They keep their young in nurseries and waiting for them all to cross the road in one go can take a long time. Lots of photograph opportunities though.
8. Which noisy bird with a short tail, pointed head and triangular wings looks black at a distance?

Answer: Starling

Seen in the sunlight, starlings are glossy purple and green birds with spotted chests. Keeping quiet is something they have not mastered, so when they are noisily demanding food, I can take a few photographs before payment with a few breadcrumbs.
9. Which little bird with an over-long tail never manages to stay still and calls out to his friends when in the air or on the ground?

Answer: Pied wagtail

These funny little birds seem to run after their food rather than fly. They are like little see-saws, bobbing up and down as they try to keep balance in my windy garden.
10. Which common garden bird with a sweet song is territorial and will stop his children coming into my garden, once they are fully grown?

Answer: Blackbird

The sweet song will change to an angry chatter when the blackbird thinks his children should leave home. He will see the youngsters off while his brown wife carries on eating the bits of food that have fallen under the bushes.
Source: Author zippolover

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 18 2023 : Guest 109: 10/10
Jan 06 2023 : gibbysgab: 0/10
Dec 04 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 03 2022 : Guest 86: 1/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us