Quiz about Dog Show  The Hound Group
Quiz about Dog Show  The Hound Group

Dog Show: The Hound Group Trivia Quiz


Can you name the breed of dog in the HOUND category? They're my favorite! All the breeds mentioned refer to the American Kennel Club classifications.

A multiple-choice quiz by sunflower822. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
sunflower822
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
268,142
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3639
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. I'm a very popular dog in the United States. I don't have a strong odor and I don't drool. I was the dog in the White House when Lyndon B. Johnson was President. You'll recognize me by my 13" or 15" height and tri-colored markings of black, tan, and white. Hint

American Foxhound
Black and Tan Coonhound
Beagle
Basset Hound

2. I have a hard-to-pronounce, French name that tells you where I'm from and means "small, low to the ground, with a rough coat." Hint

Bouvier des Flandres
Beauceron
Bichon Frise
Petit Basset Griffon Vendeen

3. I have an area of hair that grows in a different direction. Although I have modest speed compared to other Hounds, I'm very athletic. In fact, in my native Africa I'm known as a "lion hunter." Hint

Rhodesian Ridgeback
South African Boerboel
Plott
Saluki

4. I am the largest and tallest breed in the Hound group. As a puppy, don't be surprised if I weigh 100 pounds! Hint

Afghan Hound
Borzoi
Irish Wolfhound
Scottish Deerhound

5. Going moose hunting? I'm great at hunting large animals. My endurance is legendary and I can handle any type of terrain and weather! I also have a curly tail. Hint

Ibizan Hound
Otterhound
Norwegian Elkhound
English Foxhound

6. I'm the only breed to be mentioned by name in the Bible. You'll see pictures of me in Egyptian tombs. Hint

Whippet
Saluki
Pharaoh Hound
Greyhound

7. I'm similar in color to the Beagle; however, at 19-21" I'm considerably taller. I'm a scent hound as well. Hint

American Foxhound
Basset Hound
Harrier
English Foxhound

8. I am eager to please, intelligent, and loyal. A native of Germany, I'm great at finding wounded animals even when the scent is a week old. Hint

Dachshund
Plott
Bloodhound
Otterhound

9. Just call me "Curly," it fits my tail just great! I'm a short-haired Hound and a native of Africa. Although I'm not mute, you shouldn't hear me bark! Hint

Afghan Hound
Basenji
Plott
Rhodesian Ridgeback

10. I have a tendency to have a Roman nose; despite this I'm a very dignified dog! My weight can reach as high as 105 pounds if I'm a boy; or around 85 for a girl. Hint

Greyhound
Borzoi
Saluki
Norwegian Elkhound


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I'm a very popular dog in the United States. I don't have a strong odor and I don't drool. I was the dog in the White House when Lyndon B. Johnson was President. You'll recognize me by my 13" or 15" height and tri-colored markings of black, tan, and white.

Answer: Beagle

President Johnson named his three dogs "Him," "Her," and "Edgar."
2. I have a hard-to-pronounce, French name that tells you where I'm from and means "small, low to the ground, with a rough coat."

Answer: Petit Basset Griffon Vendeen

The PBGV is a scent hound that has personality traits that resemble the Terrier group.
3. I have an area of hair that grows in a different direction. Although I have modest speed compared to other Hounds, I'm very athletic. In fact, in my native Africa I'm known as a "lion hunter."

Answer: Rhodesian Ridgeback

The Great Dane, Greyhound, Mastiff, and Bloodhound were crossed to create the Rhodesian Ridgeback breed.
4. I am the largest and tallest breed in the Hound group. As a puppy, don't be surprised if I weigh 100 pounds!

Answer: Irish Wolfhound

Unfortunately the Irish Wolfhound has a very short life expectancy.
5. Going moose hunting? I'm great at hunting large animals. My endurance is legendary and I can handle any type of terrain and weather! I also have a curly tail.

Answer: Norwegian Elkhound

The Vikings sailed with Norwegian Elkhounds onboard. They were a very important part of Viking life.
6. I'm the only breed to be mentioned by name in the Bible. You'll see pictures of me in Egyptian tombs.

Answer: Greyhound

There is no such thing as a "grey" greyhound. Although "blue" is an official color, it is relatively rare.
7. I'm similar in color to the Beagle; however, at 19-21" I'm considerably taller. I'm a scent hound as well.

Answer: Harrier

The Harrier is an English breed, first seen around 1260.
8. I am eager to please, intelligent, and loyal. A native of Germany, I'm great at finding wounded animals even when the scent is a week old.

Answer: Plott

The Plott is named after the Plott family who moved from Germany to the United States.
9. Just call me "Curly," it fits my tail just great! I'm a short-haired Hound and a native of Africa. Although I'm not mute, you shouldn't hear me bark!

Answer: Basenji

The Basenji will sometimes make a "yodeling" sound.
10. I have a tendency to have a Roman nose; despite this I'm a very dignified dog! My weight can reach as high as 105 pounds if I'm a boy; or around 85 for a girl.

Answer: Borzoi

The Russian Wolfhound was the name of this breed until the 1930s when it was changed to Borzoi.
Source: Author sunflower822

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Kankurette: 9/10
Dec 16 2022 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us