Quiz about Dog Breeds in the Hound Group
Quiz about Dog Breeds in the Hound Group

Dog Breeds in the Hound Group Trivia Quiz


The last of the seven dog groups- the hounds!

A multiple-choice quiz by crisw. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
crisw
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
3,179
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
7306
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: stephedm (11/15), bazally (5/15), pmarney (13/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This medium-sized sighthound was the 'poor man's greyhound'. Hint

Scottish Deerhound
Harrier
Whippet
English Foxhound

2. This is the longest-coated sighthound. Hint

Pharaoh Hound
Borzoi
Afghan hound
Saluki

3. This may be the oldest breed of dog. In ancient Arabic times, it was the only breed of dog allowed in the tent. It was used to hunt gazelles along with trained falcons. Hint

Greyhound
Saluki
Borzoi
Afghan hound

4. This breed is known as the 'barkless dog'. Hint

Borzoi
Saluki
Basenji
Harrier

5. This breed was originally bred from crosses of Mastiffs and other dogs in order to hunt lions. Hint

Basenji
Rhodesian Ridgeback
Borzoi
Irish Wolfhound

6. This breed is known for its short legs, long ears and melodious- to some!- voice. Its name derives from the French work for 'low'. Hint

Basset hound
Ibizan Hound
Beagle
Dachshund

7. This is the only large scent hound with a shaggy coat. Hint

Irish Wolfhound
Scottish Deerhound
English Foxhound
Otterhound

8. This small rabbit-hunting hound is bred with a white-tipped tail in order that it may be spotted easily. Hint

Harrier
Beagle
Whippet
Basenji

9. In the USA, the Norwegian Elkhound is classified in the Hound Group even though it's actually a spitz.

True
False

10. This breed, the best of the cold-trailing hounds (hounds that follow an old scent) received its name from its fine pedigree. Hint

Bloodhound
Greyhound
Pharaoh Hound
Scottish Deerhound

11. This breed, famous in folklore in Great Britain, became extinct in modern times and was recreated through a special breeding program. Hint

Greyhound
English Foxhound
Irish Wolfhound
Whippet

12. This breed was bred to hunt badgers. Hint

Dachshund
Basenji
Beagle
Petit Basset Griffon Vendeen

13. This breed was created to hunt hares in packs. It is one of the rarest breeds in the U.S. and shares its name with an aircraft.

Answer: (One Word)
14. This Russian dog was bred to hunt wolves. Hint

Irish Wolfhound
Saluki
Greyhound
Borzoi

15. Which of these is the national dog of Malta? Hint

Greyhound
Ibizan Hound
Pharaoh Hound
Saluki


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This medium-sized sighthound was the 'poor man's greyhound'.

Answer: Whippet

It was originally bred to race on oval tracks. Little whippet racing is done today.
2. This is the longest-coated sighthound.

Answer: Afghan hound

Also known as the Tazi, this breed was bred to hunt in the high mountains.
3. This may be the oldest breed of dog. In ancient Arabic times, it was the only breed of dog allowed in the tent. It was used to hunt gazelles along with trained falcons.

Answer: Saluki

Even today, many Muslim communities consider the Saluki to be the only "clean" breed of dog.
4. This breed is known as the 'barkless dog'.

Answer: Basenji

Originating in Africa, this primitive breed yodels and yowls.
5. This breed was originally bred from crosses of Mastiffs and other dogs in order to hunt lions.

Answer: Rhodesian Ridgeback

It is one of the hounds that looks least like a hound.
6. This breed is known for its short legs, long ears and melodious- to some!- voice. Its name derives from the French work for 'low'.

Answer: Basset hound

Bassets were bred as pack hunters that could be followed on foot, rather than on horse.
7. This is the only large scent hound with a shaggy coat.

Answer: Otterhound

The coat helps repel water. Irish Wolfhounds and Scottish Deerhounds are sight hounds, not scent hounds.
8. This small rabbit-hunting hound is bred with a white-tipped tail in order that it may be spotted easily.

Answer: Beagle

Like bassets, beagles were used primarily by foot hunters.
9. In the USA, the Norwegian Elkhound is classified in the Hound Group even though it's actually a spitz.

Answer: True

It's there by tradition.
10. This breed, the best of the cold-trailing hounds (hounds that follow an old scent) received its name from its fine pedigree.

Answer: Bloodhound

It's a blooded hound- as in blue-blood.
11. This breed, famous in folklore in Great Britain, became extinct in modern times and was recreated through a special breeding program.

Answer: Irish Wolfhound

The Irish wolfhound originated in Ireland, and was the subject of many tales, such as being the hound of Cu Culllain and the subject of the story of Beth Gelert, the wolfhound who, after killing a wolf to save his master's son, was slain by his master, who saw the blood upon him and assumed that he killed the infant.
12. This breed was bred to hunt badgers.

Answer: Dachshund

'Dachs' is German for 'badger'
13. This breed was created to hunt hares in packs. It is one of the rarest breeds in the U.S. and shares its name with an aircraft.

Answer: Harrier

Several harriers have become outstanding agility dogs in the US.
14. This Russian dog was bred to hunt wolves.

Answer: Borzoi

The borzoi were said not to kill the wolf, but to pin it down until the hunter could slay it with a knife...apparently this was great sport in Russia!
15. Which of these is the national dog of Malta?

Answer: Pharaoh Hound

Although it looks ancient, recent DNA studies have shown a modern origin for this breed. The English name comes from its resemblance to paintings of dogs in old tombs, but the Maltese name, Kelb tal-Fenek, is rather more prosaic, just meaning 'rabbit dog'.
Source: Author crisw

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : stephedm: 11/15
Jan 18 2023 : bazally: 5/15
Jan 18 2023 : pmarney: 13/15
Jan 15 2023 : wjames: 15/15
Jan 12 2023 : tornadosteve: 15/15
Jan 12 2023 : piet: 15/15
Jan 09 2023 : jibberer: 13/15
Dec 31 2022 : Kankurette: 14/15
Dec 31 2022 : Guest 68: 11/15

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us