Quiz about Gorgeous Greyhounds
Quiz about Gorgeous Greyhounds

Gorgeous Greyhounds Trivia Quiz


How much do you know about the lovely greyhound?

A multiple-choice quiz by BobBobman. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
BobBobman
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,849
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
267
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Black greyhounds are more often euthanized than other greyhounds.

True
False

2. Greyhounds need lots of exercise.

True
False

3. What makes greyhounds great pets? Hint

They don't make great pets
Little shedding or barking, calm nature and very clean
They are great at recall
They are great with small dogs

4. Greyhounds have to wear muzzles because they are a danger to women and children.

True
False

5. Greyhounds have a double coat.

True
False

6. Racing is bad for greyhounds in the long term.

True
False

7. The greyhounds is the world's fastest dog and one of the world's fastest land mammals, but what is its top speed? Hint

1000 mph/1,609 km
35 mph/56 km
45 mph/72 km
25 mph/40 km

8. The greyhound is the oldest breed of dog.

True
False

9. The Italian greyhound is just another name for the greyhound.

True
False

10. The greyhound is a breed of sighthound.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Black greyhounds are more often euthanized than other greyhounds.

Answer: True

Unfortunately, black greyhounds are euthanised more often and quicker than other colours, much like other dogs and cats. This is because black dogs were associated with the evil spirits and the supernatural in ancient times. In movies, if there is a killer or troublemaking dog it will often be a black one, this is sad because in reality black dogs are just the same as any other colours.
2. Greyhounds need lots of exercise.

Answer: False

Surprisingly greyhounds don't need that much exercise, in fact they need less than other most large dog breeds. A 20-30 minute walk everyday will have most greyhounds panting heavily by the time they get home.
3. What makes greyhounds great pets?

Answer: Little shedding or barking, calm nature and very clean

After their track life, greyhounds make great pets because they don't shed much, they are very calm, they don't bark much, they don't need much exercise and they are very clean dogs. The only bad thing about a greyhound is that you might have your couch stolen!
4. Greyhounds have to wear muzzles because they are a danger to women and children.

Answer: False

The only reason racing greyhounds wear muzzles is because they might accidentally snap at each other in the excitement of the race. They have very weak skin that will tear easily. Retired greyhounds have to wear muzzles because they might see small dogs as rabbits and attack them, but this can usually be fixed once they adjust to pet life.
5. Greyhounds have a double coat.

Answer: False

Greyhounds only have a thin single coat and thin skin, which is why they are sensitive to temperature. Most greyhound owners buy special greyhound coats and raincoats to keep their dogs warm.
6. Racing is bad for greyhounds in the long term.

Answer: True

In the long term, greyhound racing can cause injuries. Overbreeding and oversupply of greyhounds, and not enough socialisation and enrichment for the dogs is common.
7. The greyhounds is the world's fastest dog and one of the world's fastest land mammals, but what is its top speed?

Answer: 45 mph/72 km

Greyhounds can reach a top speed of 45 miles per hour, which is 72 kilometers per hour. The only land mammal that can beat them is a cheetah and maybe a pronghorn!
8. The greyhound is the oldest breed of dog.

Answer: True

The greyhound is the oldest purebred dog breed and although its exact origins are unknown, it is thought the greyhound dates back to 4,000 years ago
9. The Italian greyhound is just another name for the greyhound.

Answer: False

The Italian greyhound is its own breed. Although it is closely related to the greyhound, it is much smaller and is considered a lap dog.
10. The greyhound is a breed of sighthound.

Answer: True

The greyhound is a breed of sighthound, which are hounds that use sight to hunt instead of smell. When we think of sighthounds, greyhounds, whippets and Italian greyhounds. There are other sighthounds too though, such as the saluki, borzoi, Irish wolfhound, Afghan hound and the Polish greyhound, as well as many others.
Source: Author BobBobman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us