Quiz about BasenjisDogs of Another Era
Quiz about BasenjisDogs of Another Era

Basenjis-Dogs of Another Era Trivia Quiz


This quiz is all about our favorite breed of dog, the Basenji!

A multiple-choice quiz by bcbasenjis. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
bcbasenjis
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
234,705
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1012
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What continent are Basenjis native to? Hint

Europe
North America
Africa
Australia

2. Which of the following is NOT an AKC recognized color of a Basenji? Hint

red and white
brindle and white
black and white
trindle and white

3. Which of the following is NOT a trait of Basenjis? Hint

They do not bark
They do not shed
They have no odor
They have excellent eyesight

4. Which of the following is NOT a physical characteristic of a Basenji? Hint

Curly tail
They are longer than they are tall
Naturally pointed ears
Dark eyes

5. Which of the following do Basenjis most commonly excel at? Hint

Obedience
Lure Coursing
Agility
Water Retrieval

6. According to the most current research, approximately back to what time period can Basenjis be traced? Hint

Colonial American
Medieval
Renaissance
Ancient Egyptian

7. What are Basenjis primarily used for in their native land? Hint

Cart Pulling
Raised for Food
Hunting
Guard Dogs

8. Which of the following is true about the first Basenji to arrive in America? Hint

He stowed away with some gorillas who were being imported
He was a stuffed Basenji for a museum exhibit
President Teddy Roosevelt's wife had him brought back from a European dog show
He was the first brindle-colored dog ever in America

9. Which hereditary disease threatened the Basenji to near extinction in the early 1980s? Hint

Umbilical Hernias
Cancer
Fanconi Syndrome
Heart Defects

10. What of the following is true about Basenjis? Hint

Basenjis require C-sections for puppy delivery
Their puppies are born all white, and develop color later
They only go into heat once a year
Basenjis only average 2 puppies per litter


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What continent are Basenjis native to?

Answer: Africa

Basenijis are primarily found in the Congo region of Central Africa.
2. Which of the following is NOT an AKC recognized color of a Basenji?

Answer: trindle and white

A Trindle is a tri-colored Basenji with black stripes on its tan spots. They do exist, but are not recognized by the AKC. The 4th recognized color is tri-colored (black, tan, and white).
3. Which of the following is NOT a trait of Basenjis?

Answer: They do not shed

Basenjis do shed, but it is small, fine hairs. Contrary to popular belief, all dogs shed to a certain extent, but some are better than others.
4. Which of the following is NOT a physical characteristic of a Basenji?

Answer: They are longer than they are tall

A correct Basenji should be "square." They should be the same length as height.
5. Which of the following do Basenjis most commonly excel at?

Answer: Lure Coursing

Although very intelligent and super fast, they are very independent. Therefore, agility and obedience are not their strong suits. Most Basenjis are not water lovers.
6. According to the most current research, approximately back to what time period can Basenjis be traced?

Answer: Ancient Egyptian

Basenjis are still seen in Ancient Egyptian hieroglyphics. Their history may go further back to the Stone Age.
7. What are Basenjis primarily used for in their native land?

Answer: Hunting

Basenjis are extremely rare, in that they hunt by sight AND sound. They are extremely fast and agile, and can hunt almost anything.
8. Which of the following is true about the first Basenji to arrive in America?

Answer: He was a stuffed Basenji for a museum exhibit

Although they weren't the first Basenjis in America, in 1941, two Basenjis actually did stow away with a shipment of gorillas from the Congo region.
9. Which hereditary disease threatened the Basenji to near extinction in the early 1980s?

Answer: Fanconi Syndrome

The situation became so dire that, in 1987, several Basenji lovers traveled back to Africa to collect more Basenjis, to widen the gene pool with healthy dogs.
10. What of the following is true about Basenjis?

Answer: They only go into heat once a year

Basenjis average 5 to 6 puppies per litter. Basenjis do not require C-sections, unless there are delivery complications. Basenjis are born with their coloring and markings.
Source: Author bcbasenjis

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us