FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Irish Wolfhounds
Quiz about Irish Wolfhounds

Irish Wolfhounds Trivia Quiz


Irish wolfhounds are such an interesting, ancient breed that most people know nothing about. How much do you know? Best of luck to ya!

A multiple-choice quiz by jan16th. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
jan16th
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
209,079
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1631
Last 3 plays: snhha (10/10), Guest 84 (5/10), donna399 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Irish wolfhound is usually friendly and great with families.


Question 2 of 10
2. In ancient Ireland, which type of people usually had Irish wolfhounds? Hint


Question 3 of 10
3. Patrick McAlpern (later St. Patrick) took care of hundreds of wolfhounds because... Hint


Question 4 of 10
4. What were Irish wolfhounds usually fed until the mid-19th century? Hint


Question 5 of 10
5. Irish wolfhounds are about the same size as... Hint


Question 6 of 10
6. Due to its massive size, an Irish wolfhound makes a great guard dog.


Question 7 of 10
7. Irish wolfhound puppies require a lot of hard exercise like jumping and jogging.


Question 8 of 10
8. This is not a common disease/medical problem among Irish wolfhounds. Hint


Question 9 of 10
9. An Irish wolfhound's life span is ____ compared to most other breeds of dogs. Hint


Question 10 of 10
10. This breed was originally bred to hunt which animal? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 05 2024 : snhha: 10/10
Jan 31 2024 : Guest 84: 5/10
Jan 08 2024 : donna399: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Irish wolfhound is usually friendly and great with families.

Answer: True

Most Irish wolfhounds interact very well with families, especially children. This breed has even earned the nickname "The Gentle Giant."
2. In ancient Ireland, which type of people usually had Irish wolfhounds?

Answer: Kings and nobles

Actually only kings and nobles were allowed to have the Irish wolfhound, the amount they could have depended on position. For example, the Filid (who were of the lesser nobility) could have only two hounds. There were plenty of kings and nobles, as ancient Ireland was divided into five sections, each section had a king, and each fifth had numerous kingdoms (there were 150 kingdoms in Ireland).
3. Patrick McAlpern (later St. Patrick) took care of hundreds of wolfhounds because...

Answer: A ship captain agreed to take him out of Ireland if he would do so.

This is a very interesting story. Patrick was kidnapped and brought to Ireland when he was very young. Later, a ship captain from France was stealing hundreds of wolfhounds, but the dogs began to become ferocious and cause chaos. He promised to bring Patrick to France if he would calm the dogs on the ship (he also had to feed them and clean up after them).

Much of this saint's life was spent with wolfhounds and there are many more stories about them.
4. What were Irish wolfhounds usually fed until the mid-19th century?

Answer: Biscuits and Bread

Most dogs only ate bread and biscuits until the mid-19th century when commercial food first came to be. They would usually soak the bread or biscuits with water or milk. Some dogs also occasionaly ate small amounts of meat.
5. Irish wolfhounds are about the same size as...

Answer: Small ponies.

This breed usually weighs between 90 and 150 lbs. It can grow up to 7 feet long and is one of the tallest breeds in the world.
6. Due to its massive size, an Irish wolfhound makes a great guard dog.

Answer: False

This breed makes a terrible guard dog because its calm, loving nature causes it to greet everyone (including strangers) as friends.
7. Irish wolfhound puppies require a lot of hard exercise like jumping and jogging.

Answer: False

Too much exercise is actually harmful to the puppies since they are easily injured and have soft bones.
8. This is not a common disease/medical problem among Irish wolfhounds.

Answer: Hyperthyroidism

Bloat happens when the dog's stomach is filled with air and rotates. Bone cancer and heart disease are especially common in 5 year old wolfhounds. Sadly, all of these problems are usually fatal.
9. An Irish wolfhound's life span is ____ compared to most other breeds of dogs.

Answer: Short

In fact by the age of 3 (in human years) he is already mature, and is compared to an old man by the age of 7. Due to maturing so quickly, his life span is shorter than most dogs.
10. This breed was originally bred to hunt which animal?

Answer: Wolves

The name of the breed should have helped you answer this question. This breed obviously has the speed and strength to kill a wolf, even though now wolfhounds are generally mellow and get along with other animals. They did also hunt elk, but they were not originally bred to do so. The Irish elk stood 6 feet tall at shoulder, but is now extinct.
Source: Author jan16th

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us