FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The HappyGoLucky HardWorking Plott Hound
Quiz about The HappyGoLucky HardWorking Plott Hound

The Happy-Go-Lucky, Hard-Working Plott Hound Quiz


Maybe you know more than you think you do, about this rare hunting dog that's the only hound native to the USA.

A multiple-choice quiz by littlepup. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
littlepup
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
383,971
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
254
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: workisboring (10/10), stephedm (6/10), james1947 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Plott hounds are known for their courage and stamina. What wild game were they originally bred to hunt? Hint


Question 2 of 10
2. The Plott hound breed came from a few German dogs brought to the US in the 18th century, then kept pure and improved. Where did the Plotts (both the dogs and the people) live for most of that time? Hint


Question 3 of 10
3. Plott hounds have an unusual coat pattern that comes in many colors. What is it? Hint


Question 4 of 10
4. The best way to tell if a Plott hound is old is to see if it has a gray muzzle.


Question 5 of 10
5. The Plott hound is the state dog of which US state? Hint


Question 6 of 10
6. If you see a Plott hound at work, what is it likely to be doing? Hint


Question 7 of 10
7. Do Plott hounds need much exercise? Hint


Question 8 of 10
8. Are Plott hounds closer in size to Irish wolfhounds, fox hounds, beagles or miniature dachshunds? Hint


Question 9 of 10
9. Long-haired Plott hounds are the most popular coat variation of the breed, despite the extra grooming necessary.


Question 10 of 10
10. Plott hounds were recognized as an American Kennel Club (AKC) breed in which century? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 05 2024 : workisboring: 10/10
Feb 05 2024 : stephedm: 6/10
Feb 05 2024 : james1947: 10/10
Feb 05 2024 : fado72: 10/10
Jan 23 2024 : Jaydel: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Plott hounds are known for their courage and stamina. What wild game were they originally bred to hunt?

Answer: Wild boar and bears

The foundation Plott hounds were bred to be excellent at wild boar hunting, and the Plott family also focused on breeding them to hunt bear. The family lived in an area that's still rural today, and certainly was in the early 19th century, so large game abounded. The Plott Balsams, a mountain range in western North Carolina, is named for them.
2. The Plott hound breed came from a few German dogs brought to the US in the 18th century, then kept pure and improved. Where did the Plotts (both the dogs and the people) live for most of that time?

Answer: The North Carolina mountains

The North Carolina mountains made it easy for the Plotts (the people) to avoid accidental breeding of their dogs, while trying the dogs on bear and other big game to test their skill. The Plott family is still active in breeding, showing and writing about their dogs.
3. Plott hounds have an unusual coat pattern that comes in many colors. What is it?

Answer: Brindle

They can be any shade of brindle, from yellow or red to dark brown, or even black shading into brindle. A little white on the chest and feet is also allowed, but no more than that. Breeders have disagreed on what colors are best, but brindle is still always the focus.
4. The best way to tell if a Plott hound is old is to see if it has a gray muzzle.

Answer: False

Even young Plott hounds can have frosting on their muzzle, which gives them the elderly gray-muzzle look that other breeds get as they age. Our Plott that we adopted as a one-year-old looked full of ancient wisdom, sitting like a sphinx, with her gray muzzle and serious wrinkled hound-dog face, till she went tearing around in the woods, running into things in her excitement.
5. The Plott hound is the state dog of which US state?

Answer: North Carolina

The Plott family's home state honored the dog that they developed there. Though Plott hound events are held in many places, an annual "PlottFest" is held in Maggie Valley, N.C. Amtrak runs a passenger car on its North Carolina line called the Plott hound.

There's a state highway marker where Plott Creek Road meets US 23 southwest of Waynesville, N.C., mentioning that the breed was developed near there.
6. If you see a Plott hound at work, what is it likely to be doing?

Answer: Tracking big game

Plott hounds have stayed at the work they've always been best at. They could surely do other scent work, but their rarity means one hardly ever sees them sniffing out drugs or tracking criminals, compared to more common breeds.
7. Do Plott hounds need much exercise?

Answer: Yes, they like to run or play daily

Plott hounds are energetic and enjoy a strenuous hike or run or hard play session. Like many hounds, they crash out on the couch or bed for the rest of the day and look lazy, if you don't know what they were doing before.
8. Are Plott hounds closer in size to Irish wolfhounds, fox hounds, beagles or miniature dachshunds?

Answer: Fox hounds

Hounds, or dogs in general, come in all shapes and sizes, but the Plott hound is fairly average, not noticeable as being especially big or small. It's not genetically descended from the fox hound, even though the rest of the registered coonhound breeds are.
9. Long-haired Plott hounds are the most popular coat variation of the breed, despite the extra grooming necessary.

Answer: False

There's no such thing. Plott hounds come in only one coat length: short-haired. Grooming is simple.
10. Plott hounds were recognized as an American Kennel Club (AKC) breed in which century?

Answer: 21st Century

The AKC was founded in the 19th century, in 1884, but the Plott hound wasn't recognized as a breed by them until the 21st century, in 2006.
Source: Author littlepup

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us