Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 4
Quiz about FunTrivia Animals Mix Vol 4

FunTrivia Animals Mix: Vol 4 Trivia Quiz


A mix of 10 Animals questions, submitted by 10 different FunTrivia players! The first few questions are easy, but the last couple are tough!

A multiple-choice quiz by FTBot. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia

Author
FTBot
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,417
Updated
Mar 03 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
607
Last 3 plays: Guest 82 (7/10), Guest 108 (9/10), Guest 173 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What bird is NOT mostly red in color? Hint

Mourning Dove
Scarlet Tanager
Northern Cardinal
Vermilion Flycatcher

2. The moniker "timber wolf" is a popular nickname. What is this wild canine's actual species name? Hint

Arctic wolf
Red wolf
Indian wolf
Gray wolf

3. Often mistaken for a bee, the yellowjacket of North America is actually what kind of insect?
Hint

a large mosquito
it really is a honeybee
a wasp
a dragonfly

4. Hippos ooze a reddish-orange liquid out of their skin. It helps protect them from the sun. What other wonderful benefit, which might be of benefit to humans in the future, does it have? Hint

Camouflage
Helps kill bacteria
Tastes terrible
Helps them float

5. Sir Henry Stanley, years before his search for Dr. Livingstone, set out to search for the animal called "The African Unicorn". Instead it turned out to be a forest creature related to the giraffe. What was it? Hint

Gazelle
Forest horse
Giant sloth
Okapi

6. The ten heaviest living animals are all members of the same order. What is the name for this order that is derived from a Latin word meaning 'large sea animal'? Hint

Primates
Proboscidea
Cetacea
Carnivora

7. The tree lobster, a species of giant stick insect, was considered extinct until 24 individuals were found on Ball's Pyramid. Ball's Pyramid is an island belonging to which country? Hint

Spain
Australia
France
Iceland

8. In the 1958 movie "Monster on the Campus," the blood of a coelacanth turns a college professor into a crazed homicidal caveman. What is a coelacanth? Hint

a hen native to Wales
a Southeast Asian ratsnake
a Portuguese rabbit
a fish thought to be extinct

9. A hen generally lays the biggest eggs when she is in which stage of life? Hint

Mature
Five to six months old
Chick
Banty

10. Native to the eastern United States, what is a mudpuppy? Hint

a snake
a fish
a salamander
a mouse


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What bird is NOT mostly red in color?

Answer: Mourning Dove

Most doves are white but the mourning dove is a light grey and brown coloring. The birds are usually about twelve inches long and weigh a slight four to six ounces. The males do have a slight light pink coloring, but not red.

Question by player linkan
2. The moniker "timber wolf" is a popular nickname. What is this wild canine's actual species name?

Answer: Gray wolf

The gray wolf is the species most people commonly associate with wolf characteristics in general. These beautiful creatures actually come in many different colors, live mainly in North America, and usually mate for life. Majestic AND faithful!

Question by player bombshell11
3. Often mistaken for a bee, the yellowjacket of North America is actually what kind of insect?

Answer: a wasp

In the USA and Canada, "yellowjacket" can refer to black and yellow wasps of the Vespula genus or the Dolichovespula genus. Outside of North America, Anglophones just call them wasps, although they really do superficially resemble the honeybee in some ways.

In 1975, the German yellowjacket invaded the USA and eventually overran the Eastern yellowjacket. Like the African over the European honeybees, the German species is much more aggressive, so watch out!

Question by player gracious1
4. Hippos ooze a reddish-orange liquid out of their skin. It helps protect them from the sun. What other wonderful benefit, which might be of benefit to humans in the future, does it have?

Answer: Helps kill bacteria

This solution helps kill bacteria. Scientists call the secretion an antibiotic sunscreen. They hope to isolate its properties so they can develop a bacteria-killing drug for people. While hippos rarely kill each other, they do slash each other up during their bad-tempered quarrels. These lacerations rarely get infected.

Question by player Godwit
5. Sir Henry Stanley, years before his search for Dr. Livingstone, set out to search for the animal called "The African Unicorn". Instead it turned out to be a forest creature related to the giraffe. What was it?

Answer: Okapi

The okapi lives in the Congo area of Africa. It has stripes similar to a zebra but its closest relative is the giraffe. It is very shy and stays away from humans. This aided in keeping it relatively undiscovered until early in the twentieth century.

Question by player stephgm67
6. The ten heaviest living animals are all members of the same order. What is the name for this order that is derived from a Latin word meaning 'large sea animal'?

Answer: Cetacea

In addition to whales which are the largest animals on Earth, Cetacea includes animals like porpoises and dolphins. In order the ten largest animals are the blue whale, North Pacific right whale, fin whale, bowhead whale, southern right whale, North Atlantic right whale, sperm whale, humpback whale, sei whale, and gray whale.

Question by player Triviaballer
7. The tree lobster, a species of giant stick insect, was considered extinct until 24 individuals were found on Ball's Pyramid. Ball's Pyramid is an island belonging to which country?

Answer: Australia

Dryococelus australis was found only on Lord Howe Island between Australia and New Zealand, hence its more common name of Lord Howe Island stick insect. It had not been seen since the accidental introduction of rats on Lord Howe Island in 1920. It was rediscovered in 2001 on Ball's Pyramid, a 562 m high volcanic stack 20 km from Lord Howe island, which is all that remains of an old volcano that emerged from the sea about 7 million years ago. Because of its size (12cm) and hard, lobsterlike exoskeleton, the first Europeans labeled it "tree lobster".

In 2001, 2 Australian scientists found 24 individuals under a single melaleuca bush. How they reached Ball's Pyramid is not known (birds? fishermen?). They now have been bred successfully in Melbourne zoo. Reintroduction on Lord Howe island is being considered but rats would have to be eradicated first and the local residents persuaded that this huge insect is harmless.

Question by player chabenao1
8. In the 1958 movie "Monster on the Campus," the blood of a coelacanth turns a college professor into a crazed homicidal caveman. What is a coelacanth?

Answer: a fish thought to be extinct

The 1958 black-and-white American movie was released to theatres as a double-feature with the British movie "Blood of the Vampire." A university professor cuts himself on the sharp teeth of a coelacanth and gets some of its blood into the wound, which causes him to revert or regress into a primitive.

The coelacanth is a rare real order of fish thought to have been extinct for about 66 million years until an example was caught in 1938. It was described as a "living fossil" or a "Lazarus taxon." There are two species, one in the West Indian Ocean and another in Indonesia.

Question by player FatherSteve
9. A hen generally lays the biggest eggs when she is in which stage of life?

Answer: Mature

As hens mature, they lay more perfectly formed and larger eggs. Early layers, around the fifth or sixth month, often begin with eggs the size of marbles, and bumpy. Practice makes perfect, it seems. Banty is a specific variety of poultry.

Question by player Godwit
10. Native to the eastern United States, what is a mudpuppy?

Answer: a salamander

Mudpuppies and their close relatives, waterdogs, got their names from the common misconception that they bark when they are handled. Mudpuppies spend their entire life underwater.

Question by player beergirllaura
Source: Author FTBot

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 82: 7/10
Jan 27 2023 : Guest 108: 9/10
Jan 25 2023 : Guest 173: 10/10
Jan 25 2023 : Guest 86: 10/10
Jan 21 2023 : Guest 94: 5/10
Jan 20 2023 : Retired2006: 8/10
Jan 18 2023 : Guest 1: 4/10
Jan 15 2023 : TurkishLizzy: 9/10
Jan 12 2023 : Guest 68: 6/10

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us