Quiz about Mammals of the Holy Land
Quiz about Mammals of the Holy Land

Mammals of the Holy Land Trivia Quiz


This is just a taste of some of the most well known mammals of Israel. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Yaarbiriah. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region

Author
Yaarbiriah
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
272,445
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1369
Last 3 plays: sw11 (10/10), Guest 65 (1/10), Guest 68 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. These are rabbit sized mammals living under boulders in colonies like those of the prairie dog, but not rodents. Hint

Groundhog
Marten
Porcupine
Hyrax

2. This beautiful hoofed mammal is a small graceful antelope found over much of Israel. Hint

Roe deer
Klipspringer
Eland
Gazelle

3. This predator is a small wild dog which hunts alone or in pairs. Hint

Wolf
Hyena
Coyote
Jackal

4. Two prickly mammals live in Israel but which one eats worms and other invertebrates? Hint

Thorny bat
Porcupine
Hedgehog
Spiny echidna

5. Another successful nocturnal mammal, solitary and with a bushy white-tipped tail, this one can sometimes be found raiding the garbage. Hint

Red fox
Eurasian badger
Blanford's fox
Caracal

6. This mammal is a wild goat found in and around some desert wadis by the Dead Sea. Hint

Gazelle
Addax
Ibex
Oryx

7. This predator is the largest member of the cat family in Israel. Hint

Desert leopard
Jungle cat
Caracal
Sand cat

8. These hoofed mammals are tall, reputed to spit and often offered for rides for tourists. Hint

Donkey
Bactrian camel
Elephant
Dromedary camel

9. They have bristles, snouts, cloven hooves, and plenty of good meat but very few are interested in eating them. Hint

Wild boar
Badgers
Warthogs
Peccaries

10. Tristram, a British naturalist and cleric,last saw this large brown mammal in the Sea of Galilee back in 1898. Hint

Giant otter
Beaver
Asian Brown Bear
Elk


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. These are rabbit sized mammals living under boulders in colonies like those of the prairie dog, but not rodents.

Answer: Hyrax

Rock hyraxes (Procavia spp.) are found in many locations throughout Israel from uplands to desert wadis. This unusual mammal is thought to be the closest relative of the elephants and may well be 'coney' ('shafan') mentioned in the Bible (Deuteronomy 14:7)
2. This beautiful hoofed mammal is a small graceful antelope found over much of Israel.

Answer: Gazelle

Known as 'tzvi' in Hebrew, the mountain race of Arabian gazelle is found over much of the country and the whereas the Dorcas gazelle can be found in the southern desert. Roe deer, though found in the country, are not antelopes but deer. The other two are antelopes, but are found in Africa.
3. This predator is a small wild dog which hunts alone or in pairs.

Answer: Jackal

Golden Jackals (Canis aureus) prey on weak and injured gazelle when they can. Wolves also live in Israel but are larger, though paler and slighter than timber wolves. Hyenas live in the southern deserts but are solitary.
4. Two prickly mammals live in Israel but which one eats worms and other invertebrates?

Answer: Hedgehog

The Indian porcupine is a vegetarian and quite common though not often seen because it is nocturnal. Its beautiful black and white banded spines can sometimes be found shed on the ground. Spiny echidnas live in Australasia and the thorny bat only exists in my imagination.
5. Another successful nocturnal mammal, solitary and with a bushy white-tipped tail, this one can sometimes be found raiding the garbage.

Answer: Red fox

Red foxes are quite successful over much of Israel and are a serious concern for rabies control. The other three mammals listed are also found in Israel. The rarer Blanford's fox has a black tipped tail and the caracal is a larger and scarcer wild cat.
6. This mammal is a wild goat found in and around some desert wadis by the Dead Sea.

Answer: Ibex

The male Nubian ibex has magnificent scimitar shaped horns which can be blown as a simple musical instrument, like a ram's horn. The other three mammals listed are actually antelopes.
7. This predator is the largest member of the cat family in Israel.

Answer: Desert leopard

Sadly only a tiny population of these leopards (Panthera pardus nimr) remain in the southern deserts of Israel. (The Negev). Their natural prey is chiefly weak, old and sick ibex but elderly leopards have now taken to hunting house pets. Up to the early decades of the twentieth century, there was also a small population of leopards in the Galilee.
8. These hoofed mammals are tall, reputed to spit and often offered for rides for tourists.

Answer: Dromedary camel

Dromedaries are one-humped camels found throughout Israel as they are domesticated chiefly by the Bedouin. There are also feral camels, especially in the Arava region south of the Dead Sea. Motorists are warned to be careful by numerous camel hazard signs along the roads there!
9. They have bristles, snouts, cloven hooves, and plenty of good meat but very few are interested in eating them.

Answer: Wild boar

Wild boar have become agricultural pests in the upper Galilee and the Golan. Since the main ethnic groups in the country are Jewish and Muslim they do not have to worry about being prepared for the table.
10. Tristram, a British naturalist and cleric,last saw this large brown mammal in the Sea of Galilee back in 1898.

Answer: Asian Brown Bear

Brown bears are found in Syria and have occasionally wandered onto the Golan heights. Tristram's observation is the last known record of this bear in Israel proper. Beaver and elk do not occur in Israel. Otters are found in the upper Jordan river but are not giant in size!
Source: Author Yaarbiriah

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : sw11: 10/10
Jan 21 2023 : Guest 65: 1/10
Jan 10 2023 : Guest 68: 6/10
Dec 23 2022 : PHILVV: 10/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us