Quiz about What Antipodean Animal is This
Quiz about What Antipodean Animal is This

What Antipodean Animal is This? Quiz


How good are you at identifying animals? These are are all native to Australian or New Zealand.

A multiple-choice quiz by suomy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region

Author
suomy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
327,088
Updated
Jun 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
741
Last 3 plays: Guest 172 (8/10), Gastrodog (5/10), Guest 82 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What usually nocturnal animal is flightless and a national symbol of New Zealand? Hint

kangaroo
kiwi
emu
kea

2. Another national symbol and strict herbivore, which animal is a bit of a bounder? Hint

dingo
kookaburra
koala
kangaroo

3. The next animal is an onomatopoeic alpine flyer from New Zealand. Can you name it? Hint

kea
rosella
kiwi
cassowary

4. What carnivorous marsupial is now the largest marsupial carnivore in the world and is only found on this island formerly known as Van Diemen's Land? Hint

dingo
Tasmanian devil
wombat
emu

5. What reptile from New Zealand has the lowest body temperature of all reptiles and can remain active at 5 degrees Celcius? Hint

komodo dragon
tuatara
salt-water crocodile
north-western ridge-tailed monitor

6. What is the world's smallest dolphin? Hint

Maui's dolphin
Bottlenose dolphin
Hector's dolphin
Dusky dolphin

7. Which avian animal has the gift of laughter? Hint

kea
kookaburra
kakapo
cassowary

8. What native nocturnal semi-arboreal marsupial of Australia was introduced into New Zealand in 1837 to start a fur industry but has since become a major pest? Hint

wombat
possum
rat
rabbit

9. What New Zealand beer ... I mean bird, a member of the honeyeater family, is usually first identified by its melodic call? Hint

bellbird
tui
kea
kereru

10. What is New Zealand's sole surviving native owl? Hint

little owl
southern boobook
morepork
laughing owl


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What usually nocturnal animal is flightless and a national symbol of New Zealand?

Answer: kiwi

The kiwi is endemic to New Zealand and is the only bird to have nostrils at the end of its beak. It has a highly developed sense of smell.
2. Another national symbol and strict herbivore, which animal is a bit of a bounder?

Answer: kangaroo

The term "kangaroo" refers to the larger members of the Macropodidae family, of which there are 4 species found in Australia. There are another 50 or so smaller macropods found in Australia and New Guinea. Macropod means "large foot". Smaller macropods include rock wallabies, wallaroos, tree kangaroos and the rat kangaroo. Kangaroos are the only large animal to move by hopping, but cannot move backwards.

They are also good swimmers.
3. The next animal is an onomatopoeic alpine flyer from New Zealand. Can you name it?

Answer: kea

The kea is one of the few alpine parrots. Rated as one of the most intelligent birds in the world, its intelligence and curiosity have helped it to survive in the harsh alpine environment. Their forward behaviour around people is sometimes seen as endearing and sometimes problematic. They are now a protected species, having once been hunted for a bounty.
4. What carnivorous marsupial is now the largest marsupial carnivore in the world and is only found on this island formerly known as Van Diemen's Land?

Answer: Tasmanian devil

The Tasmanian devil is a protected species only occurring on Tasmania. After the extinction of the thylacine, it is the world's largest carnivorous marsupial. Unfortunately devil facial tumour disease is now making this protected animal vulnerable to extinction.
5. What reptile from New Zealand has the lowest body temperature of all reptiles and can remain active at 5 degrees Celcius?

Answer: tuatara

Loss of habitat and the Polynesian rat resulted in the extinction of the tuatara on mainland New Zealand. Captive breeding programmes and eradication of rat populations on some offshore islands seemed to have helped.

Its low body temperature means a slow metabolism and relatively long life span - "Henry", a tuatara at Southland Museum in Invercargill, is reported to have became a father in 2009 at the age of 111 years.
6. What is the world's smallest dolphin?

Answer: Maui's dolphin

Found only on the west coast of New Zealand's North Island, there are less than 150 left and are at risk of extinction. Maui's dolphins are a sub-species of Hector's dolphins.
7. Which avian animal has the gift of laughter?

Answer: kookaburra

These terrestrial kingfishers are found in Australia and New Guinea. Sometimes known as the Laughing Jackasses of Australia, they are easily recognisable by their call which sounds like echoing human laughter. They are carnivores, eating lizards, snakes, small birds and mice. Fish does not form part of their diet despite being part of the kingfisher family.
8. What native nocturnal semi-arboreal marsupial of Australia was introduced into New Zealand in 1837 to start a fur industry but has since become a major pest?

Answer: possum

New Zealand's vegetation has evolved without any natural defences to such animals and great damage has been caused as a result. Possums compete with New Zealand's native birds for food as well as eating their eggs and chicks. They are estimated to eat 20,000 tonnes of New Zealand's vegetation every night! Unlike in New Zealand, possums are protected in Australia.
9. What New Zealand beer ... I mean bird, a member of the honeyeater family, is usually first identified by its melodic call?

Answer: tui

Featuring two voice boxes, this bird produces a collection of sounds ranging from bell-like notes to clicks, creaks, wheezes and cackles. The white tuft under its throat is an identifying feature.

And the beer reference? Tui is a well-known (in New Zealand, anyway) beer brand name.
10. What is New Zealand's sole surviving native owl?

Answer: morepork

Another native bird with an onomatopoeic name, the Maori name of ruru also reflects its call. The southern boobook is the Australian version and is slightly larger. The laughing owl is a native New Zealand bird believed to be extinct. The little owl is was introduced to New Zealand in the 20th century.
Source: Author suomy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 30 2022 : Guest 172: 8/10
Nov 20 2022 : Gastrodog: 5/10
Nov 12 2022 : Guest 82: 5/10
Nov 06 2022 : Guest 47: 8/10
Oct 30 2022 : xchasbox: 5/10
Oct 30 2022 : Guest 101: 7/10
Oct 29 2022 : JosephGG: 8/10
Oct 17 2022 : ClarkyB: 8/10
Oct 10 2022 : ozzz2002: 9/10

Score Distribution

quiz
12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us