FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Species of  Worms
Quiz about Species of  Worms

Species of Worms Trivia Quiz


It's time to get down and dirty in the world of worms. How much do you know about worms? Take my quiz and find out.

A multiple-choice quiz by jk18. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Worms

Author
jk18
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
295,278
Updated
Sep 26 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1331
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. The earthworm belongs to which phylum? Hint


Question 2 of 10
2. Which hemisphere is most suitable for velvet worms?
Hint


Question 3 of 10
3. In which environment will you find ribbon worms?
Hint


Question 4 of 10
4. In what damp environment do horsehair worms live?
Hint


Question 5 of 10
5. Which sea is home to the Hermodice carunculata (bearded fireworm)? Hint


Question 6 of 10
6. To which phylum do roundworms belong?
Hint


Question 7 of 10
7. What is the common name for the group of worms known as Echiura?
Hint


Question 8 of 10
8. In the class of Cestoda, what are parasitic flatworms called?
Hint


Question 9 of 10
9. The giant Gippsland earthworm is native to which of these?
Hint


Question 10 of 10
10. Do earthworms benefit the environment?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The earthworm belongs to which phylum?

Answer: Annelida

Earthworms are found on every continent except Antarctica. They are widely used as bait in fishing. Other annelids are ragworms and leeches.
2. Which hemisphere is most suitable for velvet worms?

Answer: Southern Hemisphere

The Southern Hemisphere's tropical climate creates excellent conditions for breeding. Velvet worms are known to "shoot slime" at their prey in order to capture it.
3. In which environment will you find ribbon worms?

Answer: Marine

Ribbon worms are usually found in marine environments due to advantages in feeding and camouflage. When extremely hungry, ribbon worms have been known to eat themselves!
4. In what damp environment do horsehair worms live?

Answer: Streams and puddles

Horsehair worms live in damp environments like streams and puddles. They are called 'horsehair' because they closely resemble the hair of horses. Horsehair worms are very similar to tapeworms and are parasitic.
5. Which sea is home to the Hermodice carunculata (bearded fireworm)?

Answer: Mediterranean Sea

The Hermodice carunculata (bearded fireworm) is found in the Mediterranean Sea. They are called fireworms because contact with their bristles may cause a burning sensation. The bearded fireworms live in reefs, usually under seaweed or muddy areas, at depths up to 60-150 metres below the surface.
WARNING: Fireworms are highly toxic.
6. To which phylum do roundworms belong?

Answer: Nematoda

Roundworms belong to the phylum Nematoda. There are over 15,000 parasitic species. Roundworms are found in freshwater and can be found as far south as Antarctica.
7. What is the common name for the group of worms known as Echiura?

Answer: Spoon worms

Echiura are commonly known as spoon worms. Their often colorful bodies have no segments, and their common name derives from their spoon-shaped frontal structure.
8. In the class of Cestoda, what are parasitic flatworms called?

Answer: Tapeworms

When tapeworms are ingested, they are known to starve their hosts by feeding on the food the host digests. This may occur in both humans and animals if infected meat is eaten.
9. The giant Gippsland earthworm is native to which of these?

Answer: Australia

The giant Gippsland earthworms lives up to its name as it can reach lengths of as much as a metre (over three feet) in length. They can also expand and contract their bodies to make themselves appear even bigger. Their names comes from the region of Gippsland in the state of Victoria, which is this worm's remaining stronghold.
10. Do earthworms benefit the environment?

Answer: Yes

Earthworms are of great benefit to the environment. The benefits are classified into three sub-categories: "biological, chemical and physical", and are often situated with soil activity. They improve both the physical structure and the fertility of the soil. Weed growth can be suppressed by a large earthworm population.
Source: Author jk18

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us