FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Wonderful Wriggly World of Worms
Quiz about The Wonderful Wriggly World of Worms

The Wonderful, Wriggly World of Worms Quiz


Tapeworms, earthworms, spoon worms... there are all kinds of worms! For some, they are disgusting critters. For others, they are fascinating creatures. Wether you like worms or not, play this quiz to learn more about worms!

A multiple-choice quiz by aya3098. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Invertebrates
  8. »
  9. Worms

Author
aya3098
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
312,308
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
488
Last 3 plays: Guest 81 (2/10), Guest 95 (2/10), Guest 165 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Let's start with the most well-known species of worm: the earthworm. Earthworms have an enlarged segment in their body, usually around the center. What is this segment called? Hint


Question 2 of 10
2. Another type of worm is the leech. Leeches are said to suck blood from humans. This is true for some species, but not all. Many don't suck blood at all. Instead, which of these other diets might a leech eat? Hint


Question 3 of 10
3. Each of these species is the same worm, just with a different name, except for one. Your job is to figure out which worm is the odd worm out. Hint


Question 4 of 10
4. There are about thirty different groups of worms. Leeches, earthworms, and sludge worms all belong to one group of worm. This group, also called the segmented or true worm group, is the largest. There are about twelve thousand different species of worm in this group. Which group is it? Hint


Question 5 of 10
5. One of the more populous species of worms is the roundworm. These creatures are both parasitic and non-parasitic. They live in all habitats, including soil. What is the name of the longest roundworm? Hint


Question 6 of 10
6. The longest known species of which of these worms is longer than the others? Hint


Question 7 of 10
7. A well-known species of flatworm is the tapeworm. These worms are mainly parasitic. They can grow very long. In fact, the largest can grow up to 66 feet, or 20 meters, in length! What species of animal does this worm live in? Hint


Question 8 of 10
8. An odd species of worm is the spoon worm. One species, called the bonellia spoon worm, is common in the Mediterranean Sea. The female in vivid in color. Which color is she? Hint


Question 9 of 10
9. Bristleworms, the largest subgroup of annelid worms, are named after the hairs covering their bodies. What is the name given to these hairs? Hint


Question 10 of 10
10. A common worm is the arrow worm. These creatures live in the ocean, and are about one inch long. That's about two and a half centimeters. In what kind of waters do these animals live? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 06 2024 : Guest 81: 2/10
Jun 05 2024 : Guest 95: 2/10
May 21 2024 : Guest 165: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's start with the most well-known species of worm: the earthworm. Earthworms have an enlarged segment in their body, usually around the center. What is this segment called?

Answer: Clitellum

The clitellum, also known as the saddle, is used for mating. An interesting fact about earthworms is that they are hermaphrodites, meaning that they possess male and female parts. Thus, when earthworms mate, eggs form around both earthworms' clitellums, which later slip off.
2. Another type of worm is the leech. Leeches are said to suck blood from humans. This is true for some species, but not all. Many don't suck blood at all. Instead, which of these other diets might a leech eat?

Answer: Smaller worms, grubs, and similar creatures

Leeches may sometimes drink the blood of fish or other animals. Leeches that suck blood can survive for weeks between meals. Though most leeches live in freshwater areas, some may live in the ocean or even land!
3. Each of these species is the same worm, just with a different name, except for one. Your job is to figure out which worm is the odd worm out.

Answer: Bristleworm

The tubifex worm, or sludge worm, is a relative of earthworms. They are named 'sludge worms' because they can live in stagnant water, thanks to a red pigment in their skin that absorbs oxygen in the water. This pigment earned it the nickname 'bloodworm.'
4. There are about thirty different groups of worms. Leeches, earthworms, and sludge worms all belong to one group of worm. This group, also called the segmented or true worm group, is the largest. There are about twelve thousand different species of worm in this group. Which group is it?

Answer: The Annelid Worms

Annelid worms include include earthworms, sludge worms, fan worms, leeches, amd bristleworms. The annelid group is divided into three smaller subgroups. The first is the earthworm group, which includes sludge worms, the leech group, and the largest group, the bristleworm group. The bristleworm group alone contains over half of all annelid worms!
5. One of the more populous species of worms is the roundworm. These creatures are both parasitic and non-parasitic. They live in all habitats, including soil. What is the name of the longest roundworm?

Answer: Guinea Roundworm

Roundworms that live in soil mainly eat plants. Among the more common roundworms is the eelworm. This creature mainly eats the roots of tomato plants, potato plants, and sugar beets. There may be up to half a million roundworms in a single spadeful of garden soil!
6. The longest known species of which of these worms is longer than the others?

Answer: Ribbon Worm

The bootlace worm normally grows up to 15 feet. However, the longest specimens grew to 100 feet long! Not only is this the longest worm in the world, but it is also the longest animal in the world.
7. A well-known species of flatworm is the tapeworm. These worms are mainly parasitic. They can grow very long. In fact, the largest can grow up to 66 feet, or 20 meters, in length! What species of animal does this worm live in?

Answer: Whales

A creature similar to tapeworms is the fluke. Though both are mainly parasites, one major difference is their size. The longest flukes are only a few inches/centimeters long, whereas the longest tapeworms are enormous!
8. An odd species of worm is the spoon worm. One species, called the bonellia spoon worm, is common in the Mediterranean Sea. The female in vivid in color. Which color is she?

Answer: Green

The female bonellia has a body only six inches long, but a proboscis three feet (one meter) long! The male, however, is microscopic in size. Spoon worms can be found in rock crevices or burrows in the mud.
9. Bristleworms, the largest subgroup of annelid worms, are named after the hairs covering their bodies. What is the name given to these hairs?

Answer: Chaetae

The cilia are the hairs covering the bodies of protists. Plasmodia are parasites that cause malaria. Finnally, turbellaria is the scientific name for non-parasitic flatworms.
10. A common worm is the arrow worm. These creatures live in the ocean, and are about one inch long. That's about two and a half centimeters. In what kind of waters do these animals live?

Answer: Tropical Oceans

Arrow worms come together in vast numbers. They are one of the strangest of all worms. They are transparent, and hunt plankton and small fish. They have miniature fins on their sides.
Source: Author aya3098

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us