Quiz about Standard Poodles
Quiz about Standard Poodles

Standard Poodles Trivia Quiz


I used to own a lovely, if a little neurotic, Standard Poodle named Sophie, so I thought this very sweet and affectionate breed deserved a quiz.

A multiple-choice quiz by poppy18. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
poppy18
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
45,974
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2292
Last 3 plays: Guest 98 (1/10), colbymanram (6/10), Guest 67 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The standard poodle is a very adaptable breed and has even been seen competing very successfully in agility.

True
False

2. In which year was one of the most prestigious British Standard Poodle kennels, the Vulcan kennels, established in Britain? Hint

1897
1967
1934
1918

3. When choosing a standard poodle puppy from a litter, what are the desirable qualities you would look for in the puppy of your choice? Hint

Shy and quiet
Overly boisterous
Nervous and snappy
The puppy is happy to come and greet you

4. Which one of the following colours is accepted by the British Kennel Club in the show ring? Hint

Peach
Lilac
Apricot
Pink

5. Which of these trims is not a genuine trim used on Standard Poodles? Hint

Dutch trim
Lamb trim
Sporting or Utility trim
Russian trim

6. What country do Standard poodles originate from? Hint

France
Scandinavia
Holland
Germany

7. According to the British standard, what is the correct shape of the Standard Poodle's feet? Hint

Flat feet
Square feet
Round feet
Oval feet

8. Standard poodles can be fed 2-3 smaller meals a day rather than one large meal. This practice helps prevent which potentially fatal condition? Hint

Bloat
Diabetes
Obesity
Heart disease

9. According to the British standard, what height should a Standard Poodle be at the shoulders? Hint

Exactly 19 inches at the shoulder
Exactly 24 inches at the shoulder
10 inches at the shoulder
15 inches or more at the shoulder

10. Standard Poodles are? Hint

Sweet, playful and crazy
Neurotic, snappy and bad tempered
Laid back and very quiet
Silly, clingy and timid


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The standard poodle is a very adaptable breed and has even been seen competing very successfully in agility.

Answer: True

Standards are very athletic dogs and can turn their hand to many different things, there is even a pack of Standard Poodle sled dogs owned by a man named John Suter who races his pack of Standards in Alaska!
2. In which year was one of the most prestigious British Standard Poodle kennels, the Vulcan kennels, established in Britain?

Answer: 1934

The Vulcan kennels were established by a women named Nellie Ionides. They become one of the most prestigious Standard Poodle kennels in the world, as many of the kennel's offspring were exported all over the world to be used as show dogs or as foundation breeding stock. This is where my own bitch came from.
3. When choosing a standard poodle puppy from a litter, what are the desirable qualities you would look for in the puppy of your choice?

Answer: The puppy is happy to come and greet you

Standard poodle puppies should never be shy as they love people and they should be quite happy for you to get down on the floor and play with them.
4. Which one of the following colours is accepted by the British Kennel Club in the show ring?

Answer: Apricot

There are many different coat colourations in the Standard Poodle, including, White, Black, Red, Silver, Blue, Chocolate Brown and even a colour known as Cafe au lait, these are brown dogs with white hairs throughout their coat.
5. Which of these trims is not a genuine trim used on Standard Poodles?

Answer: Russian trim

The Dutch trim requires a lot of ongoing maintenance, the Sporting or Utility trim is a very easy trim for novice clippers and the Lamb trim is the most popular trim for pet dogs.
6. What country do Standard poodles originate from?

Answer: Germany

Contrary to popular belief the Standard Poodle did not originate from France!
7. According to the British standard, what is the correct shape of the Standard Poodle's feet?

Answer: Oval feet

8. Standard poodles can be fed 2-3 smaller meals a day rather than one large meal. This practice helps prevent which potentially fatal condition?

Answer: Bloat

Bloat occurs when digestion of food creates gases, distending the stomach. It's a painful condition, but worse than that, it can lead to the death of an animal if not treated quickly enough.
9. According to the British standard, what height should a Standard Poodle be at the shoulders?

Answer: 15 inches or more at the shoulder

Standard Poodles should be at least 15 inches at the shoulder. Miniature Poodles should be at least 11 inches at the shoulder. Toy Poodles should be under 11 inches at the shoulder.
10. Standard Poodles are?

Answer: Sweet, playful and crazy

The Standard Poodle is very friendly, affectionate, clever and extremely sweet, they are sensitive animals but not as neurotic as many people believe them to be.
Source: Author poppy18

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 23 2023 : Guest 98: 1/10
Jan 12 2023 : colbymanram: 6/10
Jan 03 2023 : Guest 67: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 174: 9/10
Dec 25 2022 : mandy2: 10/10
Dec 16 2022 : rossian: 10/10
Dec 06 2022 : Guest 69: 5/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Puggles Average
2. All about Siberian Huskies Average
3. Poodles Average
4. Robust Rotties Average
5. Boxers Tough
6. English Bulldogs Tough
7. The American Boxer Average
8. A Few Facts about the Beautiful Samoyed Average
9. The Best of: Akitas Average
10. The Versatile Poodle Average
11. Dobermans Average
12. The Primitive Spitz Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us