Quiz about Robust Rotties
Quiz about Robust Rotties

Robust Rotties Trivia Quiz


This quiz is dedicated to my beautiful Charlie-girl, a well-trained, loving and loyal Rottweiler, and to all other Rottie lovers.

A multiple-choice quiz by 51percent. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
51percent
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
278,284
Updated
Dec 30 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3391
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 64 (4/10), Guest 172 (2/10), colbymanram (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Rottweilers were originally used for what purpose? Hint

Fighting
Vermin Control
Hunting
Herding Cattle

2. Where did the name Rottweiler originate? Hint

From the German town of Rottweil
From the Roman Emperor Rottalli
From the Latin word for herder
From the Germanic word for aggressive

3. Most people know that Rottweilers are black with tan markings. Besides the tan markings on the legs and chest, where else do they have distinctive tan markings? Hint

Eyebrows, ears and underside of the belly
Muzzle and underside of the belly
Cheeks, eyebrows and below the tail
Ears and below the tail

4. What is the temperament of a WELL-TRAINED Rottweiler? Hint

Aggressive, bonding to one owner only
Active, demanding of attention, aggressive to strangers
Boisterous and friendly, but destructive
Calm, friendly and protective

5. Which of the following best describes the optimum living conditions for Rottweilers? Hint

Large yard or smallholding, with shelter provided
Medium yard, with a kennel for protection from the elements
Indoors, with access to a yard. Needs regular walks
On a chain away from the house to prevent it attacking anyone

6. Which of the following health problems are Rottweilers prone to? Hint

Canine Hip Dysplasia
Patellar Luxation
Skin conditions
Epilepsy

7. What can be a problem with having a Rottweiler as a pet? Hint

Flatulence and snoring
Barking
Excessive drooling
Needs constant grooming and bathing often

8. What jobs are Rottweilers used for in modern times? Hint

Family pet
Animal visiting programs at hospitals
Police work
All the choices

9. Which competitive hobby is generally not suitable for Rottweilers? Hint

Hunting / Field Trials
Carting
Competitive Obedience
Schutzhund / Protection

10. Who would be the best owner for a typical, well-trained, Rottweiler? Hint

Someone looking for an outdoor aggressive guard dog
A family with young children who want a family pet
A childless couple who are prepared to give a dog training and attention
An elderly couple wanting an affectionate dog


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Rottweilers were originally used for what purpose?

Answer: Herding Cattle

Rottweilers were used by the Roman Legions to drive the cattle that accompanied the army for food. They are thought to have descended from Mastiffs, and the breed is more than 2000 years old.
2. Where did the name Rottweiler originate?

Answer: From the German town of Rottweil

Rottweil is an old town in southwestern Germany. The town was founded by the Romans, and was on one of their army routes. The other options were made up.
3. Most people know that Rottweilers are black with tan markings. Besides the tan markings on the legs and chest, where else do they have distinctive tan markings?

Answer: Cheeks, eyebrows and below the tail

Each eyebrow has a spot that adds expression to the dog's face. The cheeks are tan, with black on top of the muzzle. With a docked tail, the tan marking below looks heart-shaped. The chest markings are two upside-down separate triangles, and the tan markings on the legs should not extend above one third of the leg.
4. What is the temperament of a WELL-TRAINED Rottweiler?

Answer: Calm, friendly and protective

Rottweilers are strong physically and strong willed. For this reason they need to be well trained, and shown plenty of love. When trained properly, they are calm, loyal, affectionate pets, who respond well to children. They will guard you and your home fiercely from strangers, but will allow friends and acquaintances onto the property, without problems, and will also behave well in public.
5. Which of the following best describes the optimum living conditions for Rottweilers?

Answer: Indoors, with access to a yard. Needs regular walks

Rotties are very well behaved and inactive indoors, and can even adapt to an apartment. However, they do need exercise. Rotties need a lot of love and affection, and need to be a regular part of the family's life. An unloved, unsocialized Rottie can become aggressive.

NEVER keep any dog on a chain. This is cruel.
6. Which of the following health problems are Rottweilers prone to?

Answer: Canine Hip Dysplasia

Hip dysplasia is one of the most common problems in Rotties. Other health risks include hypothroidism, elbow dysplasia, subvalvular aortic stenosis and osteosarcoma.
7. What can be a problem with having a Rottweiler as a pet?

Answer: Flatulence and snoring

Rotties don't normally bark, unless there is something to bark about. The also have small jowls, so don't normally slobber or drool, unless it's a large male with loose jowls. Generally, a good brush of their short coat is sufficient, and they should not be bathed often, unless very dirty. Unfortunately, they don't make good bedroom partners.
8. What jobs are Rottweilers used for in modern times?

Answer: All the choices

Rottweilers are versatile dogs. Because of their calm nature they can be used for animal visiting programs at hospitals. The Rottweiler breed had almost died out, before it became popular as a Police dog and guarding dog in Germany before World War I. Rotties can also be used for herding.
9. Which competitive hobby is generally not suitable for Rottweilers?

Answer: Hunting / Field Trials

Rottweilers are not gun dogs. They are more suited to herding, search and rescue, and tracking competitions.
10. Who would be the best owner for a typical, well-trained, Rottweiler?

Answer: A childless couple who are prepared to give a dog training and attention

While I think Rotties are the most wonderful dogs, they are not for everyone. They are good with children, but can injure them due to their size. Having a fifty kilogram dog bounce up at you requires a certain amount of strength. The same problem can affect the elderly. Rotties need to be well trained and socialized from an early age.

They should be treated firmly, yet lovingly. They respond well to affection and give plenty of love back. Harsh treatment leads to aggression. Aggression can be a problem if they haven't been trained well and, if isolated from the family, they can turn on family members.
Source: Author 51percent

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 64: 4/10
Jan 23 2023 : Guest 172: 2/10
Jan 12 2023 : colbymanram: 5/10
Jan 07 2023 : rainbowriver: 9/10
Jan 07 2023 : looney_tunes: 9/10
Jan 07 2023 : pollucci19: 7/10
Jan 07 2023 : winston1: 7/10
Jan 07 2023 : PHILVV: 10/10
Jan 07 2023 : gaucho54: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. All about Siberian Huskies Average
2. Dobermans Average
3. Siberian Huskies Difficult
4. English Bulldogs Tough
5. The Mighty Newfoundland Average
6. The Versatile Poodle Average
7. Poodles Average
8. Newfoundland Dogs Average
9. Bullmastiff Tough
10. Questions about Shar-pei Tough
11. All About The Saint Bernard Tough
12. Boxers Tough

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us