Quiz about The Primitive Spitz
Quiz about The Primitive Spitz

The Primitive Spitz Trivia Quiz


You may be familiar with many of the dog breed groups such as the working and herding group. However, this quiz deals with one of the more obscure dog breed groups, known as the Spitz.

A multiple-choice quiz by GameAngel64. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
GameAngel64
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
88,391
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2471
Last 3 plays: Guest 79 (10/15), colbymanram (8/15), Andyboy2021 (15/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the most distinguishing feature of a dog in the Spitz group? Hint

The irresistible herding instincts possessed by this breed.
A Spitz breed dog is generally used to assist fire fighters.
Size; no dog of this breed will exceed 20 lbs. upon maturity.
An overall wolf-like appearance with the tail curled over its back.

2. Which of the following is a spitz type of dog? Hint

German Shepherd
Doberman Pinscher
Tanuki Inu
Shiba Inu

3. Typically, which of the following is considered a positive trait of the spitz type? Hint

They often dig up gardens.
They do not shed very often and require minimal brushing and grooming.
Generally they are very odorless and clean dogs.
They make good 'lap dogs'.

4. No dog of the spitz breed is used for hunting.

True
False

5. What is another word sometimes used to classify breeds of the 'Spitz' group? Hint

Lupine
Hound
Fighting
Primitive

6. What is the only spitz type dog in the AKC hound group? Hint

Volpino Italiano
Chow Chow
Alaskan Malamute
Norwegian Elkhound

7. Which of these dogs was developed from a larger breed and made smaller? Hint

Alaskan Klee Kai
Keeshond
Chow Chow
Akita Inu

8. Which of the following is not only classified as spitz, but is also classified in the toy group? Hint

Hokkaido
Pomeranian
Cocker Spaniel
Siberian Husky

9. Which is another name for the Ainu Dog? Hint

Chow Chow
Samoyed
Inuit Sled Dog
Hokkaido

10. Which of these dogs is known for hunting puffins? Hint

American Eskimo Dog
Pomeranian
Norwegian Lundehund
Keeshond

11. Which now-extinct spitz type dog was eaten as a sacred Maori dish? Hint

Saganaki
Tiropita
Spanikopita
Kuri

12. Which of these is typically thought of as a sled-pulling dog? Hint

Kishu Inu
Volpino Italiano
Siberian Husky
Laika

13. From which country does the Kai Dog originate? Hint

Japan
Australia
China
North America

14. Which dog was the symbol of the Dutch Patriot Party? Hint

Keeshond
Klee Kai
Finnish Spitz
Kishu Inu

15. The Alaskan Husky is not a purebred dog.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the most distinguishing feature of a dog in the Spitz group?

Answer: An overall wolf-like appearance with the tail curled over its back.

A spitz is quite wolf-like in appearance with the exception of its curly tail. In fact, the spitz type is sometimes called "primitive" because it is so similar to the original body form of the domestic dog.
2. Which of the following is a spitz type of dog?

Answer: Shiba Inu

Shiba Inu is a tiny spitz native to Japan. The German Shepherd and Doberman are often seen with pointed ears, but neither are spitz dogs. I simply made up the Tanuki Inu.
3. Typically, which of the following is considered a positive trait of the spitz type?

Answer: Generally they are very odorless and clean dogs.

The spitz are generally clean and odorless dogs. A toy breed is often considered a better choice for a lap dog. Also, while some dogs of the spitz type may dig up gardens and such, most people would not consider that a good trait.
4. No dog of the spitz breed is used for hunting.

Answer: False

The answer is false. For example, my little Shiba Inu was bred for the purpose of hunting wild boar! However, seeing as he doesn't have much opportunity for that, he simply hunts and kills other miscellaneous animals who wander into the backyard... Some other popular spitz type hunting dogs include the Laika/Karelian Bear Dog. Even the tiny Finnish Spitz, usually ranging somewhere between 20-30 lbs. upon maturity, is used for hunting, its greatest asset being its yodel-like bark.

The Finnish Spitz ranges ahead of the hunter until it finds its quarry.

When it does, the Spitz will let out a bark that can travel a long distance, alerting the hunter.
5. What is another word sometimes used to classify breeds of the 'Spitz' group?

Answer: Primitive

As mentioned before, the spitz group is sometimes known as the primitive group because of the close resemblance to wolves. While there is some overlap from the spitz group into other groups, overall the spitz is alternatively classified as primitive.
6. What is the only spitz type dog in the AKC hound group?

Answer: Norwegian Elkhound

The Norwegian Elkhound is the only spitz type dog who is recognized by the AKC as being in the hound group.
7. Which of these dogs was developed from a larger breed and made smaller?

Answer: Alaskan Klee Kai

The Alaskan Klee Kai was developed primarily from the Alaskan Husky, although it does retain some Siberian Husky genes. The purpose was to create a small husky-like dog and achieve ideal health and temperament.
8. Which of the following is not only classified as spitz, but is also classified in the toy group?

Answer: Pomeranian

The Pomeranian is considered a toy dog. The Hokkaido is a medium-sized dog and the Siberian Husky is far from being a toy dog. The Cocker Spaniel is not even a spitz type dog.
9. Which is another name for the Ainu Dog?

Answer: Hokkaido

The Ainu Dog is a dog of many names, some of which are Hokkaido, Ainu-Ken, Ainu Inu, and Hakkaidoken.
10. Which of these dogs is known for hunting puffins?

Answer: Norwegian Lundehund

Lundehund is Norwegian for 'puffin hound'. Norwegian farmers used Lundehunds to hunt puffins, valued for their meat and feathers. Lundehunds are ideal for hunting puffins due to their great flexibility and six-toed feet which allow them to handle rough terrain and make puffins easily accessible.
11. Which now-extinct spitz type dog was eaten as a sacred Maori dish?

Answer: Kuri

In about 1350 the Maori imported the now-extinct Kuri to New Zealand from the Asiatic mainland. The Kuri was lazy, barkless, and was definitely not used as a companion! The Maori ate it as their sacred dish, known as the sacrificial tabu. The Kuri was bred for the purposes of eating its meat and using its hair for decorating spearheads.

The other three answers (saganaki, spanikopita, and tiropita) are all Greek dishes :)
12. Which of these is typically thought of as a sled-pulling dog?

Answer: Siberian Husky

Of this group, the dog most people would consider a sled-puller is the Siberian Husky.
13. From which country does the Kai Dog originate?

Answer: Japan

The Kai Dog originates from Japan. Oh, and North America is a continent, not a country.
14. Which dog was the symbol of the Dutch Patriot Party?

Answer: Keeshond

The Keeshond was the symbol of the Dutch Patriot Party. However, unfortunately for the Keeshonden (plural of Keeshond), the Patriots were defeated and consequently a number of Keeshonden were destroyed.
15. The Alaskan Husky is not a purebred dog.

Answer: True

The Alaskan Husky is NOT a purebred dog. It is actually a mixture of breeds. Arctic breeds, Coon, Fox Hound, Greyhound, and other breeds comprise the Alaskan Husky. It is often used as a sled dog.
Source: Author GameAngel64

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 18 2023 : Guest 79: 10/15
Jan 12 2023 : colbymanram: 8/15
Dec 16 2022 : Andyboy2021: 15/15
Dec 08 2022 : comark2000: 15/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Standard Poodles Tough
2. The Versatile Poodle Average
3. Robust Rotties Average
4. Puggles Average
5. The American Eskimo Dog Facts Tough
6. The American Boxer Average
7. The Schipperke Average
8. Lovable Leonbergers Tough
9. Newfound Friends Very Difficult
10. Brussels Griffon: Know This Breed? Tough
11. The Mighty Newfoundland Average
12. All About The Saint Bernard Tough

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us