Quiz about The Schipperke
Quiz about The Schipperke

The Schipperke Trivia Quiz


Have you heard of the Schipperke? If not, then take this quiz and learn about them! If yes, then take this quiz to learn more about them! We're using the American Kennel Club standard.

A multiple-choice quiz by Morrigan. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
Morrigan
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,660
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1799
Last 3 plays: Guest 77 (8/10), Guest 75 (9/10), Guest 158 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. According to the American Kennel Club, can the Schipperke be shown in the conformation ring in any color but black?

Yes
No

2. There are many breeds that do not have a tail, due to docking or being born without a tail. Is the Schipperke one of those breeds?

Yes
No

3. What country does the Schipperke originate from? Hint

Germany
Austria
Switzerland
Belgium

4. What kind of ears does the Schipperke have? Hint

Prick ears
Tipped ears
Hound ears
Drop ears

5. Is the Schipperke a vocal dog?

Yes
No

6. The Schipperke is usually good with small animals such as cats.

True
False

7. Some dogs take to strangers readily. Would the Schipperke greet a stranger like a long-lost friend?

Yes
No

8. Some dogs "blow coat" twice a year. Some shed year-round. What does the Schipperke do? Hint

Four times a year
All the time
Twice a year
Never sheds

9. What group in the AKC does the Schipperke belong to? Hint

Sporting
Toy
Non-sporting
Working

10. Which of these health problems can the Schipperke have? Hint

Both of them
None of them
Hip dysplasia
Hypothyroid


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. According to the American Kennel Club, can the Schipperke be shown in the conformation ring in any color but black?

Answer: No

While other colors can be registered, they are disqualified from competeing in the conformation ring. According to the American Kennel Club (AKC), a few white hairs, or graying due to age 7 and above cannot be penalized. A Schipperke with a rusty cast to the black coat is penalized, though.

The Schipperke can be come in colors such as fawn and tan with registries other than the AKC.
2. There are many breeds that do not have a tail, due to docking or being born without a tail. Is the Schipperke one of those breeds?

Answer: yes

They are tail-less, but they don't have tails due to them being docked as puppies.
3. What country does the Schipperke originate from?

Answer: Belgium

The Schipperke is known as the Belgian barge dog. The Schipperke is not the smallest spitz; the Pomeranian has that honor.
4. What kind of ears does the Schipperke have?

Answer: Prick ears

The Schipperke must have prick ears, as drop ears (ears the don't prick) are penalized in the AKC. It's the prick ears that help give the Schipperke its fox-like appearance.
5. Is the Schipperke a vocal dog?

Answer: Yes

The Schipperke is known to be a vocal dog, as it barks and howls frequently. The Schipperke is a big dog in a little dog's body, as it feels the need to protect any space that is "his."
6. The Schipperke is usually good with small animals such as cats.

Answer: False

The Schipperke generally gets along with other dogs. It can be aggressive towards dogs of the same sex, however. The Schipperke does have a high "prey drive", so cats and other small furry animals should not be kept in the same house as a Schipperke.
7. Some dogs take to strangers readily. Would the Schipperke greet a stranger like a long-lost friend?

Answer: No

The Schipperke is suspicious of strangers, and will bark and/or bite if a stranger comes into his territory. However, early socialization can take care of part of that problem.
8. Some dogs "blow coat" twice a year. Some shed year-round. What does the Schipperke do?

Answer: Twice a year

A fairly easy keeper, the Schipperke only requires brushing once a week to maintain the luscious coat. It sheds twice a year, known as "blowing" their coat. During this time, combing and using a slicker brush may help to remove any loose hair.
9. What group in the AKC does the Schipperke belong to?

Answer: Non-sporting

The Schipperke belongs in the Non-sporting group because they are not bred to herd, nor to hunt, nor are they a hound. The Schipperke is a small dog, ranging from 11-13 inches in males, and 10-12 inches for bitches. It's their small size that makes them ideal for the Belgian barges that some call home. They are also good in apartments, because of their small stature.
10. Which of these health problems can the Schipperke have?

Answer: Both of them

Hip dysplasia can be tested for at the vet's office. One of the tests used to find out if the animal has hip dysplasia is a radiograph. It's a type of x-ray that's used to find out the grade of the hip joint. Some of the grades are "excellent," "good," "fair" and "borderline." The radiograph is taken at a veterinarian's office, and then sent to the Orthopedic Foundation for Animals for review of the grade of the hip joint. The test, commonly referred to as the dog being "OFA'd" is done after the dog is two years of age. Hypothyroidism can also be tested at the vet's office.

All of the info came from the following sources:

http://en.wikipedia.org/wiki/Schipperke
http://www.akc.org/breeds/schipperke/index.cfm
http://www.dogbreedinfo.com/schipperke.htm
http://www.offa.org/thygeninfo.html
Source: Author Morrigan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 77: 8/10
Jan 15 2023 : Guest 75: 9/10
Jan 02 2023 : Guest 158: 7/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. All about Siberian Huskies Average
2. Dobermans Average
3. Siberian Huskies Difficult
4. English Bulldogs Tough
5. The Mighty Newfoundland Average
6. The Versatile Poodle Average
7. Robust Rotties Average
8. Poodles Average
9. Newfoundland Dogs Average
10. Bullmastiff Tough
11. Questions about Shar-pei Tough
12. All About The Saint Bernard Tough

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us