Quiz about The Mighty Newfoundland
Quiz about The Mighty Newfoundland

The Mighty Newfoundland Trivia Quiz


Like Newfoundlands? If so then take this quiz. The Newfoundland is a massive dog in the working group. They are also a great family dog.

A multiple-choice quiz by Jennifer-8. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
Jennifer-8
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,964
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3548
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is a Newfoundland called that has a white base coat and black markings? Hint

Black and White Newfoundland
Landseer Newfoundland
White Newfoundland
Two Colored Newfoundland

2. The Newfoundland was originally bred to pull fishing nets through cold water.

True
False

3. Which of the following is not a major health concern for a Newfoundland dog? Hint

Hemivertebra
Gastric Torsion
Canine Hip Dysplasia
Pulmonic Stenosis

4. What kind of feet do Newfoundlands have?
Hint

hare feet
oval feet
massive and round
cat feet, webbed

5. The Newfoundland dog has only one layer of coat.

True
False

6. What is the date of origin for the Newfoundland? Hint

1600's
1700's
1800's
1500's

7. Which of the following temperaments describes the Newfoundland? Hint

calm, patient, easygoing, gentle, amiable
independent, intelligent, self-assured
bold, assertive, playful, independent, strong-willed
comical, lively, playful, mischievous

8. What is the average life for a Newfoundland dog? Hint

16-18 yrs.
12-14 yrs.
4-6 yrs.
8-10 yrs.

9. The Newfoundland has a high energy level.

True
False

10. In what Canadian province did the Newfoundland originate?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a Newfoundland called that has a white base coat and black markings?

Answer: Landseer Newfoundland

On the Landseer normally the head, saddle, rump and hair extending onto the tail is white with the rest of the coat being black. The Landseer Newf is named after a painting known as "The Distinguished Member of the Humane Society" by Sir Edwin Landseer.
2. The Newfoundland was originally bred to pull fishing nets through cold water.

Answer: True

They were defined as "All-Purpose Water Dogs".
3. Which of the following is not a major health concern for a Newfoundland dog?

Answer: Hemivertebra

Hemivertebra is a condition that affects the skeletal systems where the vertebrae is partially wedge-shaped. The Special Diagnostics is a Radiograph. Canine Hip Dysplasia(CHD) is an abnormal development of the hip assembly which is where the head of the femur does not fit into the pelvic socket. Confirm diagnosis with a hip radiograph. Gastric Torsion(Bloat) is when the stomach twists and traps the stomach contents and gases, and can lead to dealth if untreated.

It is most commom in large, dreep-chested breeds. Pulmonic Stenosis is a relative narrowing of the valve from the right ventricle to the lungs.
4. What kind of feet do Newfoundlands have?

Answer: cat feet, webbed

They have webbed feet to help them swim through the water.
5. The Newfoundland dog has only one layer of coat.

Answer: False

The Newf has a double coat. The undercoat is soft and dense while the outer is long and straight.
6. What is the date of origin for the Newfoundland?

Answer: 1700's

This breed ultimately is traced back to the Tibetan Mastiff but no actual record exists.
7. Which of the following temperaments describes the Newfoundland?

Answer: calm, patient, easygoing, gentle, amiable

The Newfoundland is also considered "a friend to all".
8. What is the average life for a Newfoundland dog?

Answer: 8-10 yrs.

Newfs have a short life span because they have a lot of medical conditions. Because Newfs are a big breed they have a greater chance of Gastric Torsion which is very deadly to big breeds. Hip and Elbow Dysplasia are also very common in Newfs.
9. The Newfoundland has a high energy level.

Answer: False

Newfoundlands are a laid back breed that tend to lie around a lot.
10. In what Canadian province did the Newfoundland originate?

Answer: Newfoundland

Newfoundland is in Canada.
Source: Author Jennifer-8

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. All about Siberian Huskies Average
2. Dobermans Average
3. Siberian Huskies Difficult
4. English Bulldogs Tough
5. The Versatile Poodle Average
6. Robust Rotties Average
7. Poodles Average
8. Newfoundland Dogs Average
9. Bullmastiff Tough
10. Questions about Shar-pei Tough
11. All About The Saint Bernard Tough
12. Boxers Tough

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us