Quiz about The American Eskimo Dog Facts
Quiz about The American Eskimo Dog Facts

The American Eskimo Dog Facts Trivia Quiz


I thought it was about time to have a quiz on this fuzzball of fun.

A multiple-choice quiz by horsebdsu. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
horsebdsu
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,072
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1263
Last 3 plays: Guest 99 (3/10), Guest 213 (3/10), Andyboy2021 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What color can an American Eskimo be? Hint

Grey or Silver
Any of these
Black
White or Cream

2. The American Eskimo Dog was originally known as the German Spitz. Why was the name changed? Hint

During World War I, it was considered "un-American" to have a dog with a German name.
There was already a breed in the American Kennel Club called a Spitz.
Eskimos originally created the breed.
The name American Eskimo was more popular with purchasers than German Spitz.

3. What sizes does the American Eskimo come in? Hint

They only come in one size.
Small and Large
Toy, Miniature, Standard
Minature and Standard

4. What nickname do owners of American Eskimo Dogs commonly refer to the breed as? Hint

Amies
Stinkies
Aedies
Eskies

5. What was one of the original uses of the American Eskimo Dog? Hint

Hunter
Circus Performer
Guard Dog
Sled Dog

6. How is an American Eskimo likely to greet a stranger? Hint

Barking a warning
With a growl
With a wagging tail
Hiding under the table

7. American Eskimo Dogs engage in some unusual behaviors. Which behavior is NOT typical for an American Eskimo Dog? Hint

Doing tricks, like dancing on their hind legs
"Catching" balls and toys with their front paws
Rolling in the mud
"Digging" in sheets, towels, and clothes

8. American Eskimo Dogs are generally quiet dogs.

True
False

9. What is a common health problem in American Eskimo Dogs? Hint

eye problems
ear infections
cancer
broken bones

10. What is the rescue organization in the United States for American Eskimo Dogs known as? Hint

American Eskimo Rescue
Looking Out
Snow Dogs
Heart Bandits


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What color can an American Eskimo be?

Answer: White or Cream

American Eskimo Dogs are covered with long white or cream colored fur. Males have puffy mane-like fur around their necks. The skin underneath is grey or pink.
2. The American Eskimo Dog was originally known as the German Spitz. Why was the name changed?

Answer: During World War I, it was considered "un-American" to have a dog with a German name.

The American Eskimo Dog is still referred to as a Spitz in many parts of the world.
3. What sizes does the American Eskimo come in?

Answer: Toy, Miniature, Standard

Toys measure from 9 to 12 inches, miniatures measure from 12 to 15 inches and standards measure from 15 to 19 inches.
4. What nickname do owners of American Eskimo Dogs commonly refer to the breed as?

Answer: Eskies

In the American Eskimo community, the dogs are normally just called Eskies.
5. What was one of the original uses of the American Eskimo Dog?

Answer: Circus Performer

American Eskimo Dogs were used in high numbers in the Barnum Bailey Circus and were often used on walking the tightrope. In fact, the first dog to ever walk on a tightrope was an American Eskimo Dog.
6. How is an American Eskimo likely to greet a stranger?

Answer: Barking a warning

American Eskimo Dogs are very cautious around strangers and protective of their families.
7. American Eskimo Dogs engage in some unusual behaviors. Which behavior is NOT typical for an American Eskimo Dog?

Answer: Rolling in the mud

Many owners state that their Eskies engage in behaviors that are almost cat-like, including licking their paws and catching objects with their front paws. They also tend to show off and make "nests" for themselves.
8. American Eskimo Dogs are generally quiet dogs.

Answer: False

American Eskimo Dogs are known for being very aggressive barkers; which make them good watch dogs, but poor for a person looking for a quiet companion.
9. What is a common health problem in American Eskimo Dogs?

Answer: eye problems

Due to their unusual tear ducts, Eskies often suffer from various problems with their eyes.
10. What is the rescue organization in the United States for American Eskimo Dogs known as?

Answer: Heart Bandits

Heart Bandits fosters, rescues, and places out for adoption dogs that have been found in shelters or can no longer be cared for by their owners.
Source: Author horsebdsu

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : Guest 99: 3/10
Dec 25 2022 : Guest 213: 3/10
Dec 16 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 05 2022 : Guest 100: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. All about Siberian Huskies Average
2. Dobermans Average
3. Siberian Huskies Difficult
4. English Bulldogs Tough
5. The Mighty Newfoundland Average
6. The Versatile Poodle Average
7. Robust Rotties Average
8. Poodles Average
9. Newfoundland Dogs Average
10. Bullmastiff Tough
11. Questions about Shar-pei Tough
12. All About The Saint Bernard Tough

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us