Quiz about Lovable Leonbergers
Quiz about Lovable Leonbergers

Lovable Leonbergers Trivia Quiz


Few people have heard of this rare breed, but the Leonberger is finally becoming more popular thanks to its sweet, gentle personality. Learn all about these fascinating dogs!

A multiple-choice quiz by newfiegrl6. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
newfiegrl6
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
188,374
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1050
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The Leonberger was first bred in Leonberg, Germany by whom? Hint

Heinrich Essig
Rittmeister Max von Stephanitz
Sir Dudley Majoribanks
Dr. Antonio Martinez

2. The Leonberger originated from a cross between a Newfoundland, a Saint Bernard, and a... Hint

Great Pyrenees (Pyrenean mountain dog)
Bullmastiff
Mastiff
Bernese mountain dog

3. The Leonberger was bred to resemble the animal on Leonberg's town crest. What was the animal? Hint

Lion
Sheep
Bear
Panther

4. Many royal families have owned Leonbergers.

True
False

5. The Leonberger almost went extinct during the World Wars. After World War II, how many Leos were left in the world? Hint

5
8
15
100

6. The Leonberger prefers not to get wet.

True
False

7. Leonbergers commonly take part in all of these except... Hint

Agility
Search & Rescue
Drafting
Lurecoursing

8. The Leonberger should have white markings on its face and muzzle.

True
False

9. Leonbergers are NOT usually prone to... Hint

Epilepsy
Eyelid defects
Hip Dysplasia
Gastric Torsion (Bloat)

10. Leonbergers drool much more than most breeds.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Leonberger was first bred in Leonberg, Germany by whom?

Answer: Heinrich Essig

Heinrich Essig was mayor of Leonberg. He began breeding Leonbergers in 1846 to honor the town. Leonbergers were bred specially to resemble the lion on the town crest.
2. The Leonberger originated from a cross between a Newfoundland, a Saint Bernard, and a...

Answer: Great Pyrenees (Pyrenean mountain dog)

The monks at St. Bernard were glad to give Essig several of their dogs for breeding. The Saint Bernard was becoming unhealthy due to inbreeding, and this helped improve the dogs (some of Essig's Saint Bernard crosses were later given back to the monastery). Essig crossed a Saint Bernard and a Landseer (black and white) Newfoundland, then backcrossed to a Great Pyrenees.

It is thought that another giant solid-color dog was used in the breeding program, since white markings on a Leonberger are undesirable, and the Saint Bernard and Landseer Newfoundland are parti-color.

This has never been proven.
3. The Leonberger was bred to resemble the animal on Leonberg's town crest. What was the animal?

Answer: Lion

Not surprisingly, Leonberg's mascot was a lion. The big, powerful Leonberger has tawny coloring and a thick mane, giving it a very lionlike appearance. Leonbergers can weigh from 80 to 160 pounds.
4. Many royal families have owned Leonbergers.

Answer: True

Empress Elizabeth of Austria, Napoleon II of France, the Prince of Wales, the King of Belgium, Bismarck, Emperor Napoleon III, and a Russian czar all had Leos!
5. The Leonberger almost went extinct during the World Wars. After World War II, how many Leos were left in the world?

Answer: 8

After World War I, only five Leonbergers remained. When the World Wars ended, the eight surviving dogs were bred with one another, resulting in 22 puppies. It took 25 years for the Leo to recover. In 1971 the first Leonberger was brought to the United States.
6. The Leonberger prefers not to get wet.

Answer: False

The Leonberger inherited its love of water from the Newfoundland. They make wonderful water rescue dogs and will even blow bubbles in their water dishes!
7. Leonbergers commonly take part in all of these except...

Answer: Lurecoursing

The Leonberger does not have a strong prey drive and will not do well in lurecoursing competitions. Leos love other animals and will enjoy living with cats.
The Leo is much more agile and energetic than most of the giant breeds. Agility is a fun activity for Leos and will keep them fit. They are big and powerful -- perfect for draft work.
The Leonberger is a good candidate for Search and Rescue work. It has a good nose for tracking and, like the Newfoundland, can rescue drowning people.
8. The Leonberger should have white markings on its face and muzzle.

Answer: False

The Leonberger has a dark mask over its face. Too much white on its body is undesirable.
9. Leonbergers are NOT usually prone to...

Answer: Epilepsy

Do not let your Leonberger puppy get overweight! Remember, these are BIG dogs and any extra weight, especially in a growing puppy, will be hard on their skeletal structures. Don't buy a Leo puppy unless the parents are OFA (Orthopedic Foundation for Animals) certified. To avoid bloat, never exercise your Leonberger until at least an hour after he eats.
10. Leonbergers drool much more than most breeds.

Answer: False

Leonbergers have little flew development, and they have been bred to have "dry mouths". Leos will drool occasionally, but no more than most smaller dogs. However, they do like to spit water!
Source: Author newfiegrl6

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Puggles Average
2. All about Siberian Huskies Average
3. Poodles Average
4. Robust Rotties Average
5. Boxers Tough
6. English Bulldogs Tough
7. A Few Facts about the Beautiful Samoyed Average
8. The American Boxer Average
9. The Best of: Akitas Average
10. The Versatile Poodle Average
11. Dobermans Average
12. The Primitive Spitz Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us