FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Adorable Red Panda
Quiz about The Adorable Red Panda

The Adorable Red Panda Trivia Quiz


About the size of a house cat, and with much of the same behavior, red pandas are gorgeous animals. Come and visit their display at my zoo.

A photo quiz by ponycargirl. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Carnivores
  8. »
  9. Mustelidae-Weasel Family

Author
ponycargirl
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
360,665
Updated
May 03 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1009
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (10/10), Guest 78 (1/10), Guest 113 (7/10).
-
Question 1 of 10
1. The red panda resides in what part of the world? Hint


Question 2 of 10
2. In what natural habitat does a red panda live in the wild? Hint


Question 3 of 10
3. Like the giant panda, a red panda only eats bamboo.


Question 4 of 10
4. In what scientific family is the red panda? Hint


Question 5 of 10
5. What North American animal is a cousin to the red panda?

Answer: (One Word - Check out its mask!)
Question 6 of 10
6. Which of the following statements best describes the red panda's living arrangement? Hint


Question 7 of 10
7. The red panda is exclusively a nocturnal animal.


Question 8 of 10
8. Because the red panda is not a bear, it cannot be related to the giant panda.


Question 9 of 10
9. Which of the following activities is threatening to the existence of the red panda, as it separates groups of red pandas from each other? Hint


Question 10 of 10
10. Besides humans, which of the following animals is a natural predator of the red panda? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Jun 14 2024 : Guest 104: 10/10
Jun 09 2024 : Guest 78: 1/10
May 27 2024 : Guest 113: 7/10
May 26 2024 : Guest 42: 3/10
May 20 2024 : turaguy: 8/10
May 19 2024 : herma1504: 7/10
May 19 2024 : briarwoodrose: 8/10
May 16 2024 : Guest 194: 5/10
Apr 29 2024 : jibberer: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The red panda resides in what part of the world?

Answer: China, Tibet, Myanmar

Red pandas primarily live in parts of China, Nepal, Bhutan and Myanmar, and partly share their habitat with giant pandas. The population is considered disjunct, which means that sometimes the a group of the animals exists separated from the majority. This is true for the red panda as it is also found in parts of India.
2. In what natural habitat does a red panda live in the wild?

Answer: Forest

Red pandas like cooler weather where there is not a big temperature change from season to season. They like to live in mixed deciduous and conifer forests where there is also plenty of bamboo.
3. Like the giant panda, a red panda only eats bamboo.

Answer: False

Red pandas love bamboo leaves and fresh shoots, but they also will eat berries, blossoms, bird eggs, and the small leaves of other plants. Like the giant panda, they have a projection on their wrists that helps them grasp food.
4. In what scientific family is the red panda?

Answer: Ailuridae

Red pandas are of the order Carnivors, and the Ailuridae family. There are two subspecies: the Western red panda, and Styan's red panda. At different times the animal has been classified with Procyonidae and Urisidae, however, it has been placed in its own family and is part of the superfamily Musteloidea. Genetic research has shown that there are enough differences between the red panda and its relatives to warrant it being placed in its own family classification.
5. What North American animal is a cousin to the red panda?

Answer: Raccoon

The reason the red panda was classified in the family Procyonidae for a time is because it looks so much like racoons. It is also related to skunks and weasels.
6. Which of the following statements best describes the red panda's living arrangement?

Answer: Solitary

The only time red pandas enjoy company is during the mating season. They spend their day sleeping, grooming, patrolling their territory, and searching for food. Young red pandas stay with their mother for about ninety days before leaving the nest; males have little to nothing to do with their baby's upbringing.
7. The red panda is exclusively a nocturnal animal.

Answer: False

Red pandas are both nocturnal and crepuscular, which means they are primarily active at dusk and dawn. They sleep on tree branches or in tree hollows.
8. Because the red panda is not a bear, it cannot be related to the giant panda.

Answer: False

The red panda is very distantly related to the giant panda. Their common ancestor, "Parailurus anglicus" dates back to the Tertiary Period, and there is fossil evidence that the species inhabited the area from Britain to China. In 2004 a discovery in Tennessee also places a panda species in the United States millions of years ago.
9. Which of the following activities is threatening to the existence of the red panda, as it separates groups of red pandas from each other?

Answer: Deforestation

While all of these can be issues, deforestation is a significant problem because it can lead to the breaking up of red panda groups that live in the wild. With less chance of interaction, mating is difficult and inbreeding can lead to extinction in some areas.

The issues can vary a little by region. In India, for example, the red panda is threatened by both habitat loss and poaching, while in China, where panda-tail-hats are considered to be a good luck charm, the biggest threat appears to be hunting. Whatever the cause, the red panda population is declining - over the past fifty years it is estimated that the red panda population has dropped by 40% in China.
10. Besides humans, which of the following animals is a natural predator of the red panda?

Answer: Snow Leopard

Unfortunately, in some areas of China, the red panda is hunted for its fur; bridegrooms may carry the hide, and newlyweds wear hats that are made with the tail for good luck. Martens and snow leopards are also predators. When a red panda feels threatened, it may try to climb a tree, or stand on its hind legs, trying to make itself appear larger, using its claws for protection.
Source: Author ponycargirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Favorite Pigments!:

From a variety of categories, these quizzes have different hues in their titles!

  1. The Adorable Red Panda Average
  2. The Golden Age of Athens Average
  3. Tales of the Amber Room Average
  4. Henry and the Black Prince Average
  5. Tales of the Black Hole Average
  6. India's Colorful Cities Average
  7. I'm Seeing Red! Average
  8. Oldie Goldie Games Easier
  9. Erik The Red Average

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us