FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ungulates  They Are All Around Us
Quiz about Ungulates  They Are All Around Us

Ungulates - They Are All Around Us Quiz


Ungulates are a broad group of mammals that we all know, whether we know it or not. You will realize that when you see how well you did on this quiz.

A multiple-choice quiz by tuzilla. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Wild Mammals
  8. »
  9. Mixed Mammals

Author
tuzilla
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,103
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2005
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Dorsetmaid (10/10), H53 (9/10), Steelflower75 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Many modern ungulates can be quickly divided into two orders represented by a distinct difference. Hint

An odd or even number of toes on each paw/hoof
The chewing or non-chewing of a cud
Having horns or no horns
African/Asia or North/South American

2. Even-toed ungulates (Artiodactyla) is a broad group of mammal with the common trait of an even number of toes on each paw/hoof. Which of these animals would not pass muster as an even-toed ungulate? Hint

pigs
horses
cattle
sheep & goats

3. Which of these other animals is an even-toed ungulate, and does not belong with the odd-toed ungulates? Hint

tapir
rhinoceros
bison (American buffalo)
donkey

4. Proboscidea is an order of ungulates with only one family. They are the largest of the ungulates. What do we call a member of this family? Hint

rhinoceros
elephant
hippopotamus
buffalo

5. Sirenia is a small order with only four living species. Three of them are manatees and the other is the dugong. What is a collective nickname for them? Hint

mermaids
sea cows
sea serpents
kraken

6. Hyracoidea is a small ungulate order containing only 4 living members. They are native to Africa and the Middle East. What do you call a member of the Hyracoidea order? Hint

lorax
linux
exlax
hyrax

7. The smallest order of ungulates is Tubulidentata. It contains only one living species, the aardvark. Which of these is NOT a common nickname for the aardvark? Hint

cape anteater
antbear
bugbear
earth pig or hog

8. Recent research shows that Artiodactylae (even-toed ungulates) are directly related to an unlikely family of animals. This is a big thing. Can you name the unlikely relatives? Hint

whales/cetaceans
insects
humans
birds

9. When you look at the groups of ungulates called even-toed and odd-toed, you see one word tattooed on many of them...Food. Being a fast runner is a great defense against becoming lunch. Which ungulate is second fastest land animal? Hint

zebra
elephant
wildebeest
pronghorn (American antelope)

10. Which of the following is a major human use of ungulates? Hint

Food
All of these
Materials for clothing
Labor


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Many modern ungulates can be quickly divided into two orders represented by a distinct difference.

Answer: An odd or even number of toes on each paw/hoof

The even-toed and odd-toed ungulates comprise the largest percentage of ungulates, and include most, but not all of the large land mammals on Earth.
2. Even-toed ungulates (Artiodactyla) is a broad group of mammal with the common trait of an even number of toes on each paw/hoof. Which of these animals would not pass muster as an even-toed ungulate?

Answer: horses

Horses are odd-toed ungulates in that their hooves are like a single toe.

There are many even-toed ungulates in the world. They can include animals such as pigs, hippos, camels, deer, giraffes, buffalo, the pronghorn (American antelope), true antelopes, sheep, goats, and cattle.
3. Which of these other animals is an even-toed ungulate, and does not belong with the odd-toed ungulates?

Answer: bison (American buffalo)

Bison are any of four species found in North America and Europe. They are commonly mistaken for and called buffaloes, but although related as fellow even-toed ungulates, they are not true buffalo.

Tapirs are a pig-like grazing animal native to Central and South America, and Southeast Asia. The have a short, prehensile snout that is useful in gathering foliage and other food.
4. Proboscidea is an order of ungulates with only one family. They are the largest of the ungulates. What do we call a member of this family?

Answer: elephant

The Elephantidae family contains three living species. The are the African Bush Elephant, African Forest Elephant, and Asian Elephant.
5. Sirenia is a small order with only four living species. Three of them are manatees and the other is the dugong. What is a collective nickname for them?

Answer: sea cows

Sirenias are also called sirens, as in the sirens of Greek mythology. They are the only marine mammal qualifying as herbivores. All four species are endangered. Hunting used to be the main reason for their population decline. Habitat loss from human development and other things such as collisions with boats and engine propellers are the major causes of the current decline in numbers.
6. Hyracoidea is a small ungulate order containing only 4 living members. They are native to Africa and the Middle East. What do you call a member of the Hyracoidea order?

Answer: hyrax

Hyrax are often called shrewmice. They somewhat resemble overfed rabbits or guinea pigs. The four species are: rock hyrax, yellow-spotted tree hyrax, western tree hyrax and southern tree hyrax. As the names indicate, most are good climbers.
7. The smallest order of ungulates is Tubulidentata. It contains only one living species, the aardvark. Which of these is NOT a common nickname for the aardvark?

Answer: bugbear

Aardvarks are solitary, nocturnal, burrowing animals. Despite the resemblances, they are not closely related to the anteaters of South America. Aardvarks live almost exclusively on ants and termites. The only fruit they eat is the aardvark cucumber, which is a plant whose fruit grows underground. They consume it mainly for its water content.
8. Recent research shows that Artiodactylae (even-toed ungulates) are directly related to an unlikely family of animals. This is a big thing. Can you name the unlikely relatives?

Answer: whales/cetaceans

Whale skeletons display the unusual existence of a hand-like bone structure in front flippers. All current scientific evidence indicates cetaceans existed on land millions of years ago before returning to the sea.
9. When you look at the groups of ungulates called even-toed and odd-toed, you see one word tattooed on many of them...Food. Being a fast runner is a great defense against becoming lunch. Which ungulate is second fastest land animal?

Answer: pronghorn (American antelope)

Members of both groups provide a major amount of the dietary needs of Earth's carnivores, and omnivores such as man and bears, etc. A pronghorn can reach speeds of 61 mph, second only to the modern day cheetah, which can hit 70 mph in short sprints. This may be due to competition in the past with the extinct North American cheetah. Since modern day cheetahs live only in Africa and Asia, and pronghorns are only in North America, they never compete.
10. Which of the following is a major human use of ungulates?

Answer: All of these

Humans have been consuming ungulates since the days of the cave man. The milk of many ungulates is consumed as a drink, made into cheeses, yoghurt, etc. Humans also use the wools, furs and skins of ungulates to make a wide variety of clothing and other living items. Horses, buffalo and other ungulates are used as beast of burden, plow animals, etc.
Source: Author tuzilla

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 31 2023 : Dorsetmaid: 10/10
May 20 2023 : H53: 9/10
May 20 2023 : Steelflower75: 9/10
May 20 2023 : takujohnny: 4/10
May 20 2023 : GoodwinPD: 10/10
May 20 2023 : Mark2617: 8/10
May 20 2023 : BigTriviaDawg: 9/10
May 20 2023 : Dagny1: 6/10
May 20 2023 : Edzell_Blue: 8/10

Score Distribution

quiz
6/9/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us