Quiz about His Life and Times Dean Martin
Quiz about His Life and Times Dean Martin

His Life and Times, Dean Martin Quiz


When the quiz hits your eye like a big pizza-pie, that means it's time for Dean Martin trivia. He may be best known as a member of the infamous Rat Pack, and one of Frank Sinatra's pals, but there was much more to the man's life.

A multiple-choice quiz by mrbondskin. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities K-L
  8. »
  9. Lewis & Martin

Author
mrbondskin
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
65,739
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1324
Last 3 plays: Guest 68 (6/10), Guest 12 (5/10), Guest 146 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was Dean Martin's given birth name? Hint

Dino Martino
Dino Gaetano Crochet
Dean Crochet
Dino Paul Crocetti

2. Where was Dean Martin born? Hint

Trenton, New Jersey
New York City, New York
Steubenville, Ohio
Philadelphia, Pennsylvania

3. Which of the following jobs did the young Dean not pursue? Hint

Liquor Bootlegger
Amateur Boxer
Speakeasy Croupier
Furniture Mover

4. When Dean (known then as Dean Martini) began working and singing in the Ohio area, what was the name of the first major band that backed him up? Hint

Rock (Rocky) Calhoun Band
Tommy Dorsey Band
Ernie McKay Band
Harry James Band

5. In what year did Dean Martin release his first, and unsuccessful, single record, 'Which Way Did My Heart Go'? Hint

1946
1942
1941
1945

6. What was the name of Dean Martin's first wife? Hint

Betty McDonald
Gina Craig
Jeanne Bieger
Catherine Hawn

7. How many children did Dean Martin have with his first wife? Hint

4
5
3
7

8. How many children did Dean Martin father with wife No. 2? Hint

2
4
1
3

9. In the summer of 1946, Dean Martin appeared in Atlantic City on the same bill as Jerry Lewis. They got together backstage and began working on material. After they performed together on-stage, they were an instant hit. What was the name of the club where they first appeared as a team? Hint

500 Club
Brown Derby
Palamino Club
The Manhattan Club

10. When Hollywood came calling, Martin and Lewis signed with which picture studio to a multi-movie deal? Hint

RKO Pictures
Paramount Pictures
Warner Bros.
Metro-Goldwyn-Mayer


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Dean Martin's given birth name?

Answer: Dino Paul Crocetti

Dino Paul Crocetti aka Dean Martin was born on June 7th, 1917, a year and a half after his contemporary, Francis Albert Sinatra.
2. Where was Dean Martin born?

Answer: Steubenville, Ohio

Yes, Steubenville, Ohio, about 40 miles west of Pittsburgh, PA.
3. Which of the following jobs did the young Dean not pursue?

Answer: Furniture Mover

Dean's boxing name was 'Kid Crochet'. In addition to breaking his nose as a small-time boxer, he also made money as a steel mill worker in his late teens.
4. When Dean (known then as Dean Martini) began working and singing in the Ohio area, what was the name of the first major band that backed him up?

Answer: Ernie McKay Band

It wasn't until Dean dropped out of the Ernie McKay Band that he joined the Sammy Watkins band and finalized his moniker to 'Dean Martin'.
5. In what year did Dean Martin release his first, and unsuccessful, single record, 'Which Way Did My Heart Go'?

Answer: 1946

6. What was the name of Dean Martin's first wife?

Answer: Betty McDonald

Jeanne was wife No. 2, and Catherine was wife No. {3;} Gina Craig is actually a composite of the first names of two of Dean's children.
7. How many children did Dean Martin have with his first wife?

Answer: 4

Craig, Claudia, Gail, and Deena with first wife, Betty, during their 9-year union.
8. How many children did Dean Martin father with wife No. 2?

Answer: 3

Dean fathered 7 children in all, and he also adopted a daughter from his union with wife No. 3.
9. In the summer of 1946, Dean Martin appeared in Atlantic City on the same bill as Jerry Lewis. They got together backstage and began working on material. After they performed together on-stage, they were an instant hit. What was the name of the club where they first appeared as a team?

Answer: 500 Club

In no time, Martin and Lewis were stars playing at the Copacabana in New York together, making {$5,000} each per week.
10. When Hollywood came calling, Martin and Lewis signed with which picture studio to a multi-movie deal?

Answer: Paramount Pictures

The duo made 16 mostly successful films together, but Dean tired of playing the straight man to Lewis, and he eventually quit the team.
Source: Author mrbondskin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 12 2023 : Guest 68: 6/10
Jan 09 2023 : Guest 12: 5/10
Jan 06 2023 : Guest 146: 5/10

Score Distribution

quiz
2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us