FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Zoot its the Suit
Quiz about Zoot its the Suit

Zoot, it's the Suit Trivia Quiz


Match the part of a man's formal attire to its definition. Please note that this quiz uses American terms.

A matching quiz by Joepetz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Entertainment Trivia
  6. »
  7. Beauty Accessories & Fashion
  8. »
  9. Clothes Specific

Author
Joepetz
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
397,344
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
820
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 209 (10/10), Guest 8 (10/10), Guest 216 (8/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. A sash worn around the waist as an extension of the pants  
  Smoking jacket
2. A decorative handkerchief  
  Boutonniere
3. Used as a fastener  
  Homburg
4. A long coat with large cuffs and can be tied with a belt  
  Brogueing
5. A formal black, blue or white jacket made of wool with silk lapels (usually)  
  Waistcoat
6. A flower worn on the jacket lapel  
  Cummerbund
7. A shoe with hidden laces  
  Cufflinks
8. The pattern lining on shoes  
  Oxford
9. A sleeveless shirt-like garment also called a vest  
  Pocket square
10. A semi-formal stiff hat with a curled brim  
  Tuxedo





Select each answer

1. A sash worn around the waist as an extension of the pants
2. A decorative handkerchief
3. Used as a fastener
4. A long coat with large cuffs and can be tied with a belt
5. A formal black, blue or white jacket made of wool with silk lapels (usually)
6. A flower worn on the jacket lapel
7. A shoe with hidden laces
8. The pattern lining on shoes
9. A sleeveless shirt-like garment also called a vest
10. A semi-formal stiff hat with a curled brim

Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 209: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 8: 10/10
Mar 21 2024 : Guest 216: 8/10
Mar 19 2024 : Guest 72: 10/10
Mar 15 2024 : Guest 81: 6/10
Mar 05 2024 : joseslaughter: 10/10
Feb 24 2024 : Guest 164: 8/10
Feb 24 2024 : Guest 23: 10/10
Feb 24 2024 : ClaysKid: 8/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A sash worn around the waist as an extension of the pants

Answer: Cummerbund

Cummerbunds, which look like large belts, have largely gone out of style in the United States. Traditionally speaking, the cummerbund would be the same color as the man's pants. However, over time, it became more fashionably acceptable to match the cummerbund to the bow tie or for it to be a completely different color, if not a motley of colors.
2. A decorative handkerchief

Answer: Pocket square

A pocket square is sometimes worn in the lapel pocket of their suit jacket. Pocket squares are purely aesthetic and not meant to be used. Sometimes the pocket square is sown into the pocket. A usable handkerchief should be kept one of the man's pants pockets.
3. Used as a fastener

Answer: Cufflinks

Cufflinks are pieces of men's jewelry worn on the cuffs to secure them in place. Cufflinks should only properly be worn on cuffs with buttonholes but no buttons. Cufflinks serve both the practical purpose of fastening the cuff and an aesthetic purpose. Cufflinks are often large and gaudy. It is not unusual for cufflinks to display some kind of crest, initials or family symbol.
4. A long coat with large cuffs and can be tied with a belt

Answer: Smoking jacket

The smoking jacket was the precursor to the now more common dinner jacket. Smoking jackets had large cuffs and collars to protect the man and his clothes from cigar ashes and smoke. They sometimes are mistaken for robes as they could be thinner than formal jackets and could be tied with a belt.

In the modern day, they are most famous for being worn by Hugh Hefner. Smoking jackets, like many items in this quiz, have largely gone out of style.
5. A formal black, blue or white jacket made of wool with silk lapels (usually)

Answer: Tuxedo

The word tuxedo can be interchangeably used to mean the formal jacket or the entirety of man's formal outfit. Properly speaking, a tuxedo jacket must be either blue, black or white, with black being preferred. The tuxedo has silk lapels and is typically considered to be the most formal jacket a man could wear.

It is considered proper to wear a white shirt, cummerbund, cufflinks and a bow tie with a tuxedo jacket, although this is often ignored for stylistic preferences.
6. A flower worn on the jacket lapel

Answer: Boutonniere

A boutonniere is a solitary flower that would be pushed through a vacant buttonhole rather than be pinned. Typically speaking, a boutonniere would be either a red rose or carnation. Boutonnieres are only usually worn on very formal occasions like proms and weddings. On other occasions, the boutonniere is usually replaced by a lapel pin or nothing at all.
7. A shoe with hidden laces

Answer: Oxford

An oxford is a formal leather shoe that is usually black or brown. The most prominent feature of an oxford is that fact that most of the shoelaces are hidden, specifically the eyelet holes the laces wind through. Nowadays, the oxford is made of fake leather rather than real leather.
8. The pattern lining on shoes

Answer: Brogueing

Brogueing, the decorative pattern seen sometimes on men's shoes, is most commonly seen on the toe caps in the form of small holes that form a shape or pattern. Other kinds of brogueing include decorative stitching. Typically, most brogueing does not add any extra material to the shoe.
9. A sleeveless shirt-like garment also called a vest

Answer: Waistcoat

Alternatively known as vests, waistcoats are meant to be worn over a dress shirt and under a jacket. They are sleeveless garments and are part of the traditional three-piece suit. Waistcoats were originally worn to hold pocket watches. It was considered acceptable for a man to remove his suit jacket at an event if he was wearing a waistcoat or vest underneath but not if he wasn't.
10. A semi-formal stiff hat with a curled brim

Answer: Homburg

A homburg is worn on semi-formal occasions. The homburg has a dent in the middle with a ribbon tied around it and a somewhat wide brim that curls up creating a gutter on the brim. Homburgs were more popular in the late 19th and early 20th centuries as a less formal head covering than the top hat.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor eburge before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Commission #56:

Our Commission authors are usually fairly prolific, and in this 56th Commission, our Author's Lounge patrons gave other authors the chance to work with their old titles. Participants submitted their own quiz titles and new authors received them, replaced a word, and submitted to a new category. This Commission launched in March 2019.

  1. Beat the Clock Average
  2. Blazing Paddles Average
  3. That Was NOT Supposed to Happen Average
  4. Hey! It's Squeaky New! Tough
  5. My Shoes Make News Easier
  6. He Was So Yellow-Bellied Average
  7. Sailing to the Sandwich Islands Average
  8. Screaming, This is Real, Or Is It? Average
  9. "Black and" Trivia Easier
  10. Full of Fury Easier
  11. Better Safe Than Sorry Very Easy
  12. Good Cop, Bad Cop Average

Also part of quiz list
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us