FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Are You As Smart As a Fifth Grader
Quiz about Are You As Smart As a Fifth Grader

Are You As Smart As a Fifth Grader? Quiz


Which fifth grade questions can you answer correctly?

A multiple-choice quiz by funnytrivianna. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Mixed Trivia for Kids

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
336,773
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
6703
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: TheCrazedOne (9/10), Indonesia129 (5/10), KamikazeKlown (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Math:
You have to be at work by 9:00 am. It takes you 20 minutes to shower and dress, 15 minutes to eat your breakfast and prepare your lunch and 40 minutes to walk to work. What time is the latest that you should you rise from your bed in the morning to get to work on time?
Hint


Question 2 of 10
2. Science:
Into which part of the water cycle do rain, snow, freezing rain, hail and sleet fit?
Hint


Question 3 of 10
3. Geography:
On a map or a globe, which line lies at the zero degree line of latitude?

Hint


Question 4 of 10
4. History:
In the USA, why was the Emancipation Proclamation made?
Hint


Question 5 of 10
5. Health:
Which organ within our body produces bile?
Hint


Question 6 of 10
6. Music:
Which tempo marking is the slowest in speed?
Hint


Question 7 of 10
7. English Language Arts (Grammar):
Which word, in the following sentence, is an adverb?
The big, quick, muscular lioness ran swiftly after the zigzagging antelope.
Hint


Question 8 of 10
8. English Language Arts (Literature):
Which of the following is fiction?
Hint


Question 9 of 10
9. Sports:
In baseball, which term is used when a player legally crosses home plate?

Hint


Question 10 of 10
10. English Language Arts (Vocabulary):
What is the definition of imminent?

Hint





Most Recent Scores
May 26 2024 : TheCrazedOne: 9/10
May 26 2024 : Indonesia129: 5/10
May 25 2024 : KamikazeKlown: 9/10
May 24 2024 : Loftis: 9/10
May 24 2024 : driver88: 8/10
May 23 2024 : Guest 81: 8/10
May 22 2024 : Duckay: 8/10
May 20 2024 : pmccoskey: 7/10
May 20 2024 : stashamaria: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Math: You have to be at work by 9:00 am. It takes you 20 minutes to shower and dress, 15 minutes to eat your breakfast and prepare your lunch and 40 minutes to walk to work. What time is the latest that you should you rise from your bed in the morning to get to work on time?

Answer: 7:45 am

Add together 20+15+40=75 minutes. You should rise no later than 75 minutes before your expected arrival at work.
Nine o'clock - 75 minutes = 7 hours and forty five minutes = 7:45am
2. Science: Into which part of the water cycle do rain, snow, freezing rain, hail and sleet fit?

Answer: Precipitation

Rain, snow, freezing rain, hail and sleet are all forms of precipitation. Precipitation happens when particles that are within a cloud become so heavy, too heavy in fact, that they just can't stay suspended in the air anymore. Since they can't stay suspended in the air they fall down to the ground.
3. Geography: On a map or a globe, which line lies at the zero degree line of latitude?

Answer: Equator

The equator is the line of latitude which is located at zero degrees around the center of the earth, going around, not up and down. The latitude lines north of the equator include the Tropic of Cancer at 23 degrees north latitude. The latitude lines south of the equator include the Tropic of Capricorn at 23 degrees south latitude.
4. History: In the USA, why was the Emancipation Proclamation made?

Answer: To free slaves

Abraham Lincoln believed that the slaves should be freed. When he became president he gradually gained support for this. On the first of January 1863, Lincoln presented the Emancipation Proclamation which stated, "All persons held as slaves within any States, or designated part of the State, the people whereof shall be in rebellion against the United States, shall be then, thenceforward, and forever free." The slaves from U.S. states that were not under Union control were declared free at that time.
5. Health: Which organ within our body produces bile?

Answer: Liver

The liver is the organ that is responsible for producing bile. Bile is important for breaking down the fats in the foods that we eat, so that they become smaller and more easily digested particles.
6. Music: Which tempo marking is the slowest in speed?

Answer: Largo

Largo is a very slow speed, in fact it is the slowest speed. Allegro is moderately fast. Moderato is a moderate tempo. Adagio is slow but leisurely.
7. English Language Arts (Grammar): Which word, in the following sentence, is an adverb? The big, quick, muscular lioness ran swiftly after the zigzagging antelope.

Answer: Swiftly

An adverb is the part of speech which modifies such words as verbs, other adverbs and also adjectives. Swiftly, the adverb, describes the verb ran. Modifying with the adverb "swiftly" lets the reader know that the lioness, which was running, was fast instead of slow.
8. English Language Arts (Literature): Which of the following is fiction?

Answer: The book called "The Secret Garden"

Fiction is a type of literary writing that is imaginative. "The Secret Garden" (1911) was written by Frances Burnett. It is an imaginative story about two children who eventually work hard to bring a garden back to life. One child has no mother and the other is an orphan but together, with the help of a boy and some natural magic, they succeed in creating a wondrous garden.
9. Sports: In baseball, which term is used when a player legally crosses home plate?

Answer: Run

When a baseball player has rounded bases one, two and three and then approaches and legally crosses home plate he scores a run for the team. Each run counts as a point for the team. The team with the most runs at the end of the game is the winning team.
10. English Language Arts (Vocabulary): What is the definition of imminent?

Answer: May happen in the near future

Imminent means that something may happen soon or may happen in the near future. When something is impending, it is imminent. "The wind and rain will be extremely severe because the hurricane danger is imminent." This means that a hurricane is approaching and the wind and rain will happen soon.
Source: Author funnytrivianna

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Yep, the Truth Very Easy
2. Kid's Mix Very Easy
3. It's a Small World Very Easy
4. Children's Quizmaster Very Easy
5. Who am I ? Very Easy
6. Questions Just for Children Very Easy
7. A Mixture For Kids Very Easy
8. How Many Was That? Very Easy
9. Easy as 1,2,3 Very Easy
10. I Was Walking Down the Street One Day Very Easy
11. Quiz for Kids on Multiple Topics Very Easy
12. A Trip Through Wikipedia Very Easy

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us