FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Azerbaijan for Kids
Quiz about Azerbaijan for Kids

Azerbaijan for Kids Trivia Quiz


How much do you know about the country of Azerbaijan? Test your knowledge here. Enjoy!

A multiple-choice quiz by zebra101. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Our World for Kids
  8. »
  9. Asian Geography for Kids

Author
zebra101
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,548
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
658
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Azerbaijan is technically part of both Asia and Europe. Because of that, which of these words describes the country? Hint

supercontinental
tricontinental
transcontinental
dualcontinental

2. Which of these countries does NOT border Azerbaijan? Hint

China
Georgia
Russia
Iran

3. What body of water borders Azerbaijan to the east? Hint

Indian Ocean
Caspian Sea
Mediterranean Sea
Red Sea

4. What is the capital of Azerbaijan? Hint

Abu Dhabiŭ
Baku
Jakarta
Phnom Penh

5. What is the name of the currency used in Azerbaijan? Hint

Manat
Ruble
Pound
Rupee

6. There are many islands that are a part of Azerbaijan.

True
False

7. The highest point in Azerbaijan, Mount Bazardüzü, is located on the southernmost point and the border of what other country? Hint

Iran
Russia
Armenia
Turkey

8. Which of these rivers does NOT flow through Azerbaijan? Hint

Kura River
Amazon River
Samur River
Karkar River

9. What is the national animal of Azerbaijan? Hint

Golden eagle
Karabakh horse
Snow leopard
Kangaroo

10. What is depicted in the center of the flag of Azerbaijan? Hint

A circle
A crescent and a star
An eagle in flight
A flame


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Azerbaijan is technically part of both Asia and Europe. Because of that, which of these words describes the country?

Answer: transcontinental

Azerbaijan is located in both Eastern Europe and Western Asia. It is in the Caucasus region of the two continents. The country gained independence from the Soviet Union in 1991.
2. Which of these countries does NOT border Azerbaijan?

Answer: China

Azerbaijan is bordered by four countries: Russia, Georgia, Armenia, and Iran. Azerbaijan also has an exclave, or a separate territory, called the Nakhchivan Autonomous Republic. It is bordered by Armenia, Iran, and Turkey.
3. What body of water borders Azerbaijan to the east?

Answer: Caspian Sea

The Caspian Sea is the largest enclosed body of water on Earth. It has a surface area of 143,200 square miles. There are many islands in the sea and many rivers flow into it.
4. What is the capital of Azerbaijan?

Answer: Baku

Baku is also the largest city in Azerbaijan. It is located on the Absheron Peninsula, which juts out into the Caspian Sea. The city is known as the "City of Winds" due to the harsh winds that affect it.
5. What is the name of the currency used in Azerbaijan?

Answer: Manat

There have been a few different versions of the manat since 1919. The current manat was introduced in 2006. There are a number of coins and banknotes used.
6. There are many islands that are a part of Azerbaijan.

Answer: True

Azerbaijan has twelve islands. They are located in the Caspian Sea. The islands are mostly small and uninhabited.
7. The highest point in Azerbaijan, Mount Bazardüzü, is located on the southernmost point and the border of what other country?

Answer: Russia

Russia is located to the north of Azerbaijan. Mount Bazardüzü is a mountain peak that is part of the Greater Caucasus range. It has an elevation of about 14,652 feet.
8. Which of these rivers does NOT flow through Azerbaijan?

Answer: Amazon River

Many rivers flow through Azerbaijan. The Kura River is the longest river in the country. It also flows through Turkey and Georgia. It empties into the Caspian Sea.

The Amazon River is located in South America.
9. What is the national animal of Azerbaijan?

Answer: Karabakh horse

The Karabakh horse was originally bred in the Karabakh region of the Southern Caucasus, which is part of Azerbaijan and Armenia. The breed is endangered with less than one thousand left. They are fast horses used in racing.
10. What is depicted in the center of the flag of Azerbaijan?

Answer: A crescent and a star

The flag of Azerbaijan consists of three horizontal stripes that are blue, red, and green. In the center is a white crescent and star. The flag was adopted in 1918.
Source: Author zebra101

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Countries for Kids:

Starting in Asia, this quiz list will take you around the world.

  1. Afghanistan for Kids Average
  2. Armenia for Kids Average
  3. Azerbaijan for Kids Average
  4. Bahrain for Kids Easier
  5. Bangladesh for Kids Easier
  6. Bhutan for Kids Easier
  7. Brunei for Kids Easier
  8. Burma for Kids Easier
  9. Cambodia for Kids Easier
  10. China for Kids Easier
  11. Georgia for Kids Easier
  12. India for Kids Easier

9/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us