Quiz about Sixth Year at Hogwarts
Quiz about Sixth Year at Hogwarts

Sixth Year at Hogwarts Trivia Quiz


This quiz is based on the 6th Harry Potter book. Please do not try it if you haven't read the book, as it may contain spoilers.

A multiple-choice quiz by Ambroxia. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 6

Author
Ambroxia
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,006
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
7000
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Herbert Chorley, the Prime Minister's Junior Minister, has been entertaining the public by impersonating which animal? Hint

A hen
A squirrel
A lion
A duck

2. What is Professor Sprout's first name? Hint

Pimmy
Pomony
Pommy
Pomona

3. What is Dumbledore's idea of 'a few words'? Hint

nitwit, oddment, blubber and tweak
nitwit, oddment, bubblegum and tweak
nitwit, odder, blubbe rand tweak
nitwit, odder, bubblegum and tweak

4. Who is Marcus Belby's famous uncle? Hint

Damocles
Tiberius
Bertie
Savage

5. What is Snape's mother's name? Hint

Helena Prince
Elizabeth Prince
Lily Prince
Eileen Prince

6. In Slughorn's first class, which potion was nearest to the Slytherins? Hint

Felix Felicis
Amortentia
Polyjuice Potion
Veritaserum

7. What is Arthur Weasley's dearest ambition? Hint

To find out how the TV and VCR work
To punch Percy
To be a Muggle
To find out how airplanes stay up

8. Who thinks Fleur is worse than Umbridge? Hint

Bill
Ginny
Ron
Harry

9. Which was the only subject in which Hermione did not get an Outstanding OWL? Hint

Potions
Charms
History of Magic
Defense Against the Dark Arts

10. In which subject does McGonagall say Neville's grandmother failed for her OWLS? Hint

Defense Against the Dark Arts
Transfiguration
Charms
Herbology


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Herbert Chorley, the Prime Minister's Junior Minister, has been entertaining the public by impersonating which animal?

Answer: A duck

Herbert Chorley was 'reacting to a poorly performed Imperius Curse'.
2. What is Professor Sprout's first name?

Answer: Pomona

In the chapter 'After the Burial', Prof. Slughorn calls her by her first name.
3. What is Dumbledore's idea of 'a few words'?

Answer: nitwit, oddment, blubber and tweak

"Nitwit, oddment, blubber and tweak" are what Dumbledore said in his speech in the first book to the students of Hogwarts. He says this "to start off", and Harry asks Percy if Dumbledore is "a bit mad". Percy says that he is! Harry remembers this during Dumbledore's funeral and feels like laughing.
4. Who is Marcus Belby's famous uncle?

Answer: Damocles

Marcus's uncle is Damocles, who invented the Wolfsbane Potion. Marcus Belby was in the Slug Club on the train to Hogwarts. Slughorn was very sweet to him until he found out that Marcus's father and uncle didn't get along well.
5. What is Snape's mother's name?

Answer: Eileen Prince

Eileen Prince was Snape's mother. She married a Muggle, Tobias Snape, and Severus Snape became the Half-Blood 'Prince'.
6. In Slughorn's first class, which potion was nearest to the Slytherins?

Answer: Veritaserum

Veritaserum was nearest to the Slytherins. The Polyjuice Potion was near the Ravenclaws, and Felix Felicis was on Slughorn's desk. Harry, Ron, Hermione and Ernie Macmillan sat at the table nearest to the love potion, Amortentia.
7. What is Arthur Weasley's dearest ambition?

Answer: To find out how airplanes stay up

In the chapter 'An Excess of Phlegm', Molly Weasley asks Arthur his secret question - What is your dearest ambition? We also find out that Mr Weasley calls his wife 'Mollywobbles' when they're alone together.
8. Who thinks Fleur is worse than Umbridge?

Answer: Ginny

Ginny gets irritated when Fleur keeps treating her like a child.
9. Which was the only subject in which Hermione did not get an Outstanding OWL?

Answer: Defense Against the Dark Arts

Hermione got an E for Defense Against the Dark Arts, and an O in all her other subjects. She was actually disappointed!
10. In which subject does McGonagall say Neville's grandmother failed for her OWLS?

Answer: Charms

Neville's grandmother doesn't want Neville to take Charms because she thinks it's a 'soft option', but it's really because she failed her Charms OWL.
Source: Author Ambroxia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 04 2023 : klem2go2: 8/10
Dec 14 2022 : Guest 80: 4/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us