Quiz about The Legends of King Arthur
Quiz about The Legends of King Arthur

The Legends of King Arthur Trivia Quiz


Nobody knows for certain whether King Arthur really existed but there are are some great stories about him and his court. How much do you know?

A multiple-choice quiz by Mutchisman. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Myths and Legends for Kids

Author
Mutchisman
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
301,650
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
3756
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: mjkhjk (8/10), Guest 185 (9/10), Guest 85 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. King Arthur and the knights of the ___ table. Which word is missing? Hint

Coffee
Square
Round
Rectangle

2. What was Excalibur? Hint

King Arthur's crown
King Arthur's horse
King Arthur's sword
King Arthur's dog

3. Who was the magician at King Arthur's Court? Hint

Rincewind
Schmendrick
Merlin
Gandalf

4. Guinevere was King Arthur's ___. Hint

Mother
Queen
Sister
Daughter

5. Which one of these is thought to have been Arthur's father? Hint

Lancelot
Uther
Bedivere
Galahad

6. According to legend King Arthur's court met in which castle? Hint

Camelot
Cawdor
Stormwind Keep
Castell Coch

7. One of the most famous stories about King Arthur's knights is their search for the Holy Grail. What is the Holy Grail? Hint

A cup or plate
A cave
An item of clothing
A rare plant

8. Which of King Arthur's knights did battle with The Green Knight? Hint

Gawain
Kay
Tristan
Percival

9. When Arthur was wounded in battle and close to death he gave his sword to one of his knights. What did he tell the knight to do with the sword? Hint

Keep it safe and give it to his son
Break it into two so that nobody else could use it
Bury it with his body
Throw it into a lake

10. Which island is said to be the last resting place of King Arthur? Hint

Duat
Valhalla
Avalon
The Elysian Fields


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. King Arthur and the knights of the ___ table. Which word is missing?

Answer: Round

It was usual for kings to have rectangular tables at their courts. The king would sit at the head of the table and the most important men would sit higher up the table. The significance of the round table was that everyone was seen to be of equal standing.
2. What was Excalibur?

Answer: King Arthur's sword

In some stories King Arthur's sword Excalibur is said to have magical qualities. In others it is said to be 'The Sword in The Stone' which Arthur pulled from a rock to prove his right to the throne. As with all Arthurian legends no-one knows the truth.
3. Who was the magician at King Arthur's Court?

Answer: Merlin

Merlin was the wise old magician who advised Arthur.
Gandalf appears in J R R Tolkien's "The Lord of The Rings".
Rincewind is the rather cowardly wizard in Terry Pratchett's "Discworld" series of books.
Schmendrick is a young wizard in "The Last Unicorn" by Peter S Beagle.
4. Guinevere was King Arthur's ___.

Answer: Queen

Guinevere was King Arthur's wife, making her his queen. There are several stories about her including the time when she was taken prisoner by Arthur's rival Melwas and held captive at Glastonbury for over a year. Her close relationship with some of the other knights is said by some to have helped bring down the Court of King Arthur.
5. Which one of these is thought to have been Arthur's father?

Answer: Uther

According to legend Arthur was Uther Pendragon's son.
Sir Lancelot is one of Arthur's knights, Sir Galahad is usually regarded as Lancelot's son. Both knights were probably later additions to the original stories.
Bedivere was one of Arthur's most trusted knights and is often portrayed as his cupbearer.
6. According to legend King Arthur's court met in which castle?

Answer: Camelot

If Camelot ever existed no-one knows where in Britain it was located. Several places lay claim to being the site but it was probably a fictitious place.
Stormwind Keep is a castle in the popular online game "World of Warcraft".
Cawdor castle is found in Scotland and is the setting for much of Shakespeare's play "MacBeth".
Castell Coch is a 'fairy-tale' castle found near Cardiff in south Wales.
7. One of the most famous stories about King Arthur's knights is their search for the Holy Grail. What is the Holy Grail?

Answer: A cup or plate

The Holy Grail was thought to have been used by Jesus Christ at The Last Supper and so had huge religious significance. It is often depicted as a cup or chalice, sometimes as a plate or dish. King Arthur's knights would have been extremely pleased to have found such a prize but they never did (and neither has anyone else).
8. Which of King Arthur's knights did battle with The Green Knight?

Answer: Gawain

Sir Gawain is sometimes said to be Arthur's nephew and is always portrayed as one of the most honest and chivalrous of the knights. The Green Knight offers this challenge to Gawain: that Gawain can strike The Green Knight as hard as he likes as long as the Green Knight can return the same blow in one year's time. Gawain promptly takes his axe and chops the knights head off. That should be that you might think but no - The Green Knight picks up his own head and with a reminder to Gawain about his promise leaves the hall! Does Gawain keep his promise? Does The Green Knight return the blow? That would be telling; find the story and read the ending.
9. When Arthur was wounded in battle and close to death he gave his sword to one of his knights. What did he tell the knight to do with the sword?

Answer: Throw it into a lake

There are several different versions of this but they all follow the same theme. Arthur was mortally wounded and asked Girflet to throw the sword into the lake. Girflet has two attempts at doing so but fails both times. A dying Arthur rouses himself and summons enough energy to fling the sword far into the lake.

A hand (usually represented as The Lady of the Lake) appears and catches the sword before taking it down into the depths.
10. Which island is said to be the last resting place of King Arthur?

Answer: Avalon

Legend has it that King Arthur was taken to the island of Avalon to (hopefully) recover from his wounds after being injured fighting against his great rival Mordred at The Battle of Camlann. Some versions of the story say that Arthur died on Avalon and is buried there. Other versions claim that Arthur never really died but that one day he will return to vanquish his enemies.
Valhalla is the place where all Viking warriors hoped to go after death.
The Elysian Fields is the heaven in Greek mythology.
Duat is where dead souls first went to in Egyptian mythology.
Source: Author Mutchisman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : mjkhjk: 8/10
Dec 03 2022 : Guest 185: 9/10
Dec 02 2022 : Guest 85: 10/10
Nov 30 2022 : Guest 86: 8/10
Nov 28 2022 : Guest 49: 9/10
Nov 27 2022 : Guest 47: 9/10
Nov 24 2022 : Guest 203: 7/10
Nov 22 2022 : Guest 154: 6/10
Nov 21 2022 : Guest 37: 8/10

Score Distribution

quiz
12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us