FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about  India Mixed Quiz
Quiz about  India Mixed Quiz

India: Mixed Quiz


This is a mixed quiz about India, my homeland. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Gamer9896. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed India

Author
Gamer9896
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,986
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
569
- -
Question 1 of 10
1. What is the longest river in India? Hint


Question 2 of 10
2. Which Indian state is known as "God's own country"? Hint


Question 3 of 10
3. In India, Operation Flood was associated with the increase in the production of what? Hint


Question 4 of 10
4. Mahatma Gandhi is called the father of the Indian nation. Who's commonly called the father of the Indian constitution? Hint


Question 5 of 10
5. What is the national animal of India? Hint


Question 6 of 10
6. Dispur is the seat of government and capital of which Indian state? Hint


Question 7 of 10
7. Who is known as "The Grand Old Man of India"? Hint


Question 8 of 10
8. Taj Mahal, the famous monument built by Mughal emperor Shajahan, is situated in West Bengal.


Question 9 of 10
9. What has long been the largest steel plant in India? Hint


Question 10 of 10
10. What's the ratio of the width of the Indian national flag to its length? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the longest river in India?

Answer: Ganga

Ganga, also called Ganges, is a sacred river in India. In most Hindu families, a vial of water from the Ganga is kept in the house.
2. Which Indian state is known as "God's own country"?

Answer: Kerala

Kerala is located in the south-west region of India. It's one of the popular destinations for tourists in India. It was formed on November 1, 1956.
3. In India, Operation Flood was associated with the increase in the production of what?

Answer: Milk

Operation Flood was launched in 1970. It resulted in making India one of the largest producers of milk and milk products. It has also been known as "The White Revolution of India".
4. Mahatma Gandhi is called the father of the Indian nation. Who's commonly called the father of the Indian constitution?

Answer: B.R. Ambedkar

Dr. Ambedkar was the main architect of the Indian constitution. He was a well-known politician. He was appointed India's first Law Minister in the cabinet of Jawaharlal Nehru. Ambedkar died in December 1956.
5. What is the national animal of India?

Answer: Bengal Tiger

The tiger is the symbol of India's wealth of wildlife. Till 1973, the lion had been the national animal of India. In April 1973, Project Tiger was started to save the tigers in India. As a consequence of that, the Bengal tiger became the national animal of India.
6. Dispur is the seat of government and capital of which Indian state?

Answer: Assam

Patna is the capital of Bihar. Agartala is the capital of Tripura. Imphal is the capital of Manipur.
7. Who is known as "The Grand Old Man of India"?

Answer: Dadabhai Naoroji

Dadabhai Naoroji was the first Indian who was elected to the British Parliament. He also played an active role in the formation of the first political organization in Bombay. He died in 1917.
8. Taj Mahal, the famous monument built by Mughal emperor Shajahan, is situated in West Bengal.

Answer: False

Taj Mahal is situated in Agra, Uttar Pradesh. Shajahan built this monument in memory of his wife, Mumtaz Mahal.
9. What has long been the largest steel plant in India?

Answer: Bhilai Steel Plant

This steel plant is situated in Chhattisgarh. The USSR helped India establish this steel plant. It was founded in 1955.
10. What's the ratio of the width of the Indian national flag to its length?

Answer: 2:3

The Indian national flag was designed by Pingali Venkayya. The flag is a horizontal tri-colour of saffron at the top, white in the middle, and green at the bottom. In the centre, there is a navy blue wheel with twenty-four spokes, known as the Ashoka Chakra, taken from the Lion Capital of Asoka erected atop Ashoka pillar at Sarnath.
Source: Author Gamer9896

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us