FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Welcome to India
Quiz about Welcome to India

Welcome to India Trivia Quiz


This is my first quiz, and I decided it should be about my motherland. Hope you like it.

A multiple-choice quiz by puitpankaj. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed India

Author
puitpankaj
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
283,640
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4804
Last 3 plays: Guest 37 (8/10), Guest 49 (9/10), Guest 110 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. You know that the capital of India is New Delhi, but which is considered the financial capital? Hint


Question 2 of 10
2. Which is the national fruit of India? Hint


Question 3 of 10
3. When did India become free from British colonial rule? Hint


Question 4 of 10
4. What is India's official national sport? Hint


Question 5 of 10
5. Which was India's first feature film? Hint


Question 6 of 10
6. Who was India's first Prime Minister? Hint


Question 7 of 10
7. During the freedom struggle, which Indian leader was affectionately called "Bapu"? Hint


Question 8 of 10
8. What is the national motto of India? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following is NOT a form of Indian martial arts? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following is NOT a unique feature about India? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 27 2023 : Guest 37: 8/10
Nov 17 2023 : Guest 49: 9/10
Nov 10 2023 : Guest 110: 6/10
Nov 02 2023 : Guest 123: 10/10
Oct 23 2023 : Guest 66: 7/10
Oct 18 2023 : Guest 202: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You know that the capital of India is New Delhi, but which is considered the financial capital?

Answer: Mumbai

Mumbai is the capital of the state Maharashtra. According to evidence found near Kandivali (a Mumbai suburb), Mumbai has been inhabited since the Stone Age by some fisherman. The first European civilization in Mumbai was established under the Portuguese in 1534.

It was given to Charles II of England as dowry for Catherine de Braganza. The area was leased to the British East India Company in 1668 at an annual rent of 10. It was known as Bombay at that time. Under the British rule, Bombay became one of the largest seaports on the Arabian Sea. Bombay also became independent along with the rest of India.

In 1995, the city was named Mumbai by the Government of Maharshtra.
2. Which is the national fruit of India?

Answer: Mango

India is also the largest producer of mangoes. The mango has been referred to as the "food of the gods" in the Hindu Vedas. Mangoes are cultivated in South Asia. It is also cultivated in North and South America, Australia, the Caribbean and Central Africa.

In India, the mango is mostly cultivated in the southern state of Andhra Pradesh, with 3500 sq km under cultivation. It is also produced in Uttar Pradesh, Maharashtra, Karnataka and Gujarat.
3. When did India become free from British colonial rule?

Answer: 1947

India became free on the midnight of 14th August 1947, after a fierce struggle against the British rule for almost a century. Though it became free in 1947, it officially became a republic in 1950.
4. What is India's official national sport?

Answer: There is not an official national sport

Field Hockey is often considered the national sport of India, though cricket is undoubtedly the most popular sport. Hockey was probably considered by some the national sport because of India's exceptional successes till the 1980s in all the major tournaments.

However, the Indian government has repeatedly confirmed that there is no official national sport.
5. Which was India's first feature film?

Answer: Raja Harishchandra

"Raja Harishchandra" was made in 1913. "Alam Ara", made in 1931, was India's first sound film. "Sholay" was made in 1975 and "Gandhi" in 1982. "Raja Harishchandra" is based on the legend of the Hindu king Harishchandra, recounted in the great epics "Ramayana" and "Mahabharata". He was famous for always speaking the truth, and is said to have inspired Mahatma Gandhi.
6. Who was India's first Prime Minister?

Answer: Pandit Jawaharlal Nehru

Dr. Rajendra Prasad was India's first President. Indira Gandhi was the daughter of Nehru and she became the third Prime Minister of India. Gandhi never had any political aspirations. Nehru became the Indian Prime Minister on 15th August 1947 i.e. on the day India became free, and remained in this position till his death in May, 1964.
7. During the freedom struggle, which Indian leader was affectionately called "Bapu"?

Answer: Mohandas Karamchand Gandhi

Gandhi is also recognized as the Father of the Nation by the Indian government. He was conferred the title Mahatma by Indian poet Rabindranath Tagore. In 1893, in South Africa, Gandhi was thrown out of a first-class railway coach by an officer acting at the request of a white passenger, who refused to share a compartment with a brown-skinned Indian.

This led Gandhi to start a Civil Rights movement for Indians living in South Africa. After he returned to India in 1915, he fought for Indian independence and for the rights of the lower caste Hindus, called Dalits.

He worked tirelessly for Hindu-Muslim unity. He was the pioneer of satyagraha - concerned with truth and non-violence and believed in opposition through peaceful non-cooperation.
8. What is the national motto of India?

Answer: Satyameva Jayate

"Satyameva Jayate" means "Truth Alone Triumphs". It is inscribed in Devanagari script at the base of the national emblem. Its origin is a well-known mantra from the religious Hindu text Mundaka Upanishad. "Vande Mataram" is the national song whereas "Jana Gana Mana" is the national anthem of India.
9. Which of the following is NOT a form of Indian martial arts?

Answer: Aikido

Kutttu Varisai is a form of hand to hand combat practised in Tamil Nadu and other parts of Southern India. Kalarippayattu and Adithada are martial art forms practised in Kerala and neighbouring Tamil Nadu whereas Aikido is practised in Japan.
10. Which of the following is NOT a unique feature about India?

Answer: None of these

The Sunderbans delta, located in West Bengal in eastern India is the largest delta in the world. Hinduism originated in India roughly in 1500 B.C. Buddhism was founded by Hindu prince Siddhartha Gautama, known as Gautama Buddha, in 500 B.C., Jainism by Mahavira in around the same time period. Sikhism was founded by Guru Nanak Dev in the 15th century.

The highest cricket ground in the world is in Chail, near Shimla in Himachal Pradesh. It is situated at an altitude of 2444 metres above sea level.
Source: Author puitpankaj

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Indian Alphabeticals Average
2. I is for India Tough
3. Indian Architecture Average
4. Riding the Waves in India Average
5. Know India Better Tough
6. The Wind Stops in India Easier
7. Getting into Top Gear in Mumbai Average
8. All About India Average
9. Indian Connection Average
10. Karnataka Tough
11. India: Mixed Quiz Average
12. Quizomania Average

12/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us