FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Know India Better
Quiz about Know India Better

Know India Better Trivia Quiz


India has remained the land of king, serpent and elephants for ages. She is considered to be a warm, mysterious and charming country around the globe. Here are some interesting facts for you.

A multiple-choice quiz by vksingh. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed India

Author
vksingh
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,770
Updated
Dec 05 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1964
Last 3 plays: Guest 121 (3/10), Guest 99 (0/10), Guest 136 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. Aryavarta is another historical name for India.


Question 2 of 10
2. In which century did Gautama Buddha and Vardhman Mahavira established their religions? Hint


Question 3 of 10
3. How many Indians follow Buddhism as their religion? Hint


Question 4 of 10
4. Santhara is NOT practiced in Jainism.


Question 5 of 10
5. Which country has largest number of post offices in the world? Hint


Question 6 of 10
6. Which is the largest employer in India in terms of the number of its employees? Hint


Question 7 of 10
7. Where is the world's highest cricket ground situated in India? Hint


Question 8 of 10
8. What is the highest civilian honor awarded by the Indian government? Hint


Question 9 of 10
9. How many colours appear on the Indian flag?

Answer: (One word or digit)
Question 10 of 10
10. Who was the first President of the Indian National Congress? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 19 2024 : Guest 121: 3/10
Jan 27 2024 : Guest 99: 0/10
Jan 15 2024 : Guest 136: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Aryavarta is another historical name for India.

Answer: True

Aryavarta is the historical name of India in Sanskrit. Other names include Bharat (official name in Hindi), Republic of India (official name in English), Hindustan (unofficial name in Hindi/Urdu) and Hoddu (Hebrew).
2. In which century did Gautama Buddha and Vardhman Mahavira established their religions?

Answer: sixth century BC

Although more than one date is given in texts, data makes it clear that Buddhism was established in 6th century BC.
3. How many Indians follow Buddhism as their religion?

Answer: 7 million

India has a population of over 1 billion (and rising). Whilst there are many Buddhists, Hindu is the predominant religion occupying 79% of the population.
4. Santhara is NOT practiced in Jainism.

Answer: False

In Jaina religious tradition, a person is allowed to choose his or her death by slowly giving up food till end of his or her life. This is called Santhara. It may be noted that this is not supported by the constitution of India or any other government agencies and only okay as per religious traditions.
5. Which country has largest number of post offices in the world?

Answer: India

The post office system was started by English rulers in 1866 and then amended in 1882 and 1896. Finally the Indian Post Office Act of 1998 (6 of 1998) was adopted.
6. Which is the largest employer in India in terms of the number of its employees?

Answer: Indian Railways

The Indian Railways has more than one million employees. It was running at a continuous loss until the charismatic leader Lalu Prasad became Railway Minister in 2004 who turned it into a profitable venture. He left the position in 2009. There are over 110,000 km of track and the the network exceeds 63,000 km.
7. Where is the world's highest cricket ground situated in India?

Answer: Chail

Chail is located in Himachal Pradesh, a mountainous province 2144 meters above sea level.
8. What is the highest civilian honor awarded by the Indian government?

Answer: Bharat Ratna

Other civilian awards include Padma Vibhushana, Padma Bhushana, Padma Shree etc. The Ashoka Chakra Award is given to military personnel only.

Bharat Ratna is the highest civilian honour, given for exceptional service towards advancement of Art, Literature and Science, and in recognition of Public Service of the highest order.

The original specifications for the award called for a circular gold medal, 35 mm in diameter, with the sun and the Hindi legend "Bharat Ratna" above and a floral wreath below. The reverse was to carry the state emblem and motto. The provision of Bharat Ratna was introduced in 1954. The first ever Indian to receive this award was the famous scientist, Chandrasekhara Venkata Raman.
Some of the distinguished recipients of this awards are:- Dr. Rajendra Prasad (First president of India), Subhash Chandra Bose, APJ Abul Kalam and Lata Mangeshkar. Bharat Ratna is not limited to Indians only. Khan Abdul Gaffar Khan, Mother Teressa and Nelson Mandela are non Indian recipients of this award. Detail may be seen by visiting its official website http://india.gov.in/myindia/bharatratna_awards.php
9. How many colours appear on the Indian flag?

Answer: Four

Although it is called the Tricolor, the national flag of India has four colors. It consists of three horizontal stripes, the upper stripe is saffron, middle stripe is white, and the bottom stripe is green. In the centre of the white stripe is a blue wheel representing the Ashoka Chakra.
10. Who was the first President of the Indian National Congress?

Answer: W C Banerjee

Retired British ACS officer A. O. Hume played a key role in the establishment of Indian National Congress.
Source: Author vksingh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us