FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Quizomania
Quiz about Quizomania

Quizomania


This quiz about India will surely boost up your knowledge.

A multiple-choice quiz by kamal1998. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed India

Author
kamal1998
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
357,697
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
520
- -
Question 1 of 10
1. Zeus is the king of all gods in Greek mythology; who is his counterpart in Hindu mythology? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first male Indian cricketer to score a double century in ODI (One Day International)? Hint


Question 3 of 10
3. Name the Indian president who was also known as the "Missile Man of India". Hint


Question 4 of 10
4. Identify the first artificial satellite of India. Hint


Question 5 of 10
5. In 2012, what was the third most populous religion in the world and predominant in India? Hint


Question 6 of 10
6. Ayurveda is a type of medical treatment that originated in India. What does the term "ayurveda" literally mean? Hint


Question 7 of 10
7. Which Indian state is nicknamed "God's own country"? Hint


Question 8 of 10
8. India won the inaugural edition of ICC Men's World Cup Twenty20.


Question 9 of 10
9. Who is known as the "Father of India"? Hint


Question 10 of 10
10. Mahendra Singh Dhoni led the Indian cricket team to win the 2011 Cricket World Cup.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Zeus is the king of all gods in Greek mythology; who is his counterpart in Hindu mythology?

Answer: Indra

Shiva, Vishnu and Brahma are known as "Trimoorthis" (three forms). Indra has a weapon named Vajra.
2. Who was the first male Indian cricketer to score a double century in ODI (One Day International)?

Answer: Sachin Tendulkar

Sachin is known as the Master Blaster. He scored a double century against South Africa on February 24, 2010.
3. Name the Indian president who was also known as the "Missile Man of India".

Answer: A.P.J. Abdul Kalam

A.P.J. Abdul Kalam was the 11th President of India. He was the President from 2002 to 2007.
4. Identify the first artificial satellite of India.

Answer: Aryabhata

Aryabhata is also the name of a famous Indian scientist (d. 550 CE). He wrote a book about math and science called "Aryabhatiya". The first Indian satellite was named after him.
5. In 2012, what was the third most populous religion in the world and predominant in India?

Answer: Hinduism

Christianity was the most populated religion followed by Islam in 2012. India was the birthplace of Hinduism.
6. Ayurveda is a type of medical treatment that originated in India. What does the term "ayurveda" literally mean?

Answer: Knowledge of Life

Sushruta and Charaka are some of the pioneers in Ayurvedic treatment. It is considered a traditional form of medicine in India.
7. Which Indian state is nicknamed "God's own country"?

Answer: Kerala

Kerala is situated in southern India. Thiruvananthapuram is the capital of Kerala.
8. India won the inaugural edition of ICC Men's World Cup Twenty20.

Answer: True

India won the cup in 2007. India defeated Pakistan to lift the World Cup.
9. Who is known as the "Father of India"?

Answer: Mahatma Gandhi

Gnadhiji played a vital role in gaining independence for India from the British. He was born in Porbandar in 1869.
10. Mahendra Singh Dhoni led the Indian cricket team to win the 2011 Cricket World Cup.

Answer: true

Under Dhoni, India won the inaugural edition of the ICC Men's World Cup Twenty20 in 2007 and ICC Men's Cricket World Cup in 2011. He is also a wicket keeper batsman.
Source: Author kamal1998

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/29/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us