FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Karnataka
Quiz about Karnataka

Karnataka Trivia Quiz


A little bit of this and that about the Indian state of Karnataka.

A multiple-choice quiz by rathigangadar. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed Nations
  8. »
  9. Mixed India

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,658
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
891
Last 3 plays: Guest 73 (13/15), Guest 157 (4/15), Guest 157 (11/15).
- -
Question 1 of 15
1. In Karnataka, when is Kannada Rajyotsava (Karnataka Formation Day) celebrated every year? Hint


Question 2 of 15
2. Who built the Krishna Raja Sagara (KRS) dam? Hint


Question 3 of 15
3. The Shivanasamudra hydro-electric project was designed by whom? Hint


Question 4 of 15
4. Which philosopher was born in Belle near Udipi? Hint


Question 5 of 15
5. Who introduced Vachana Sahitya (or Vachana literature) to South India? Hint


Question 6 of 15
6. Who is the founder of the Satavahana dynasty? Hint


Question 7 of 15
7. Which of the following places is also known as Dwarasamudra? Hint


Question 8 of 15
8. Of the 26 World Heritage Sites identified by UNESCO in India, how many are in Karnataka? Hint


Question 9 of 15
9. Which National Park is located 80 kms from Mysore? Hint


Question 10 of 15
10. Who are Pampa, Ranna and Ponna? Hint


Question 11 of 15
11. Karnataka and Maharashtra have had a border dispute over which of the following places? Hint


Question 12 of 15
12. Who is considered as the architect of modern Bangalore? Hint


Question 13 of 15
13. In Karnataka, what is Kadalekai Parishe? Hint


Question 14 of 15
14. When was the only time Gandhi visited Karnataka? Hint


Question 15 of 15
15. The Nayakas of Keladi were feudatories of which empire? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 25 2024 : Guest 73: 13/15
Feb 02 2024 : Guest 157: 4/15
Jan 27 2024 : Guest 157: 11/15
Jan 05 2024 : Guest 24: 1/15
Dec 31 2023 : Guest 49: 2/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In Karnataka, when is Kannada Rajyotsava (Karnataka Formation Day) celebrated every year?

Answer: November 1st

The kingdom of Mysore was renamed Karnataka. Mysore became the second largest city after Bangalore in Karnataka. The Kannada-speaking places in India were combined to form one state called Karnataka on November 1, 1956, hence the name 'Karnataka Formation Day'.
2. Who built the Krishna Raja Sagara (KRS) dam?

Answer: Visveswaraiah

The Krishna Raja Sagara (KRS) dam was built at a height of 320 ft. The dam is located across Kaveri River, in Mandya District. The Brindavan Gardens are a well-known tourist destination, close to the dam. The report to start the construction of the dam was submitted by Sir M. Visveswaraiah in the year 1911.
3. The Shivanasamudra hydro-electric project was designed by whom?

Answer: Diwan Seshadri Iyer

Shivanasamudra is a small town in the Mandya District of the state of Karnataka, situated on the banks of the river Kaveri. It was the first hydro-electric power station in Asia, which was set up in the year 1902. The construction of this project received anger from Tamil Nadu leaders as it was constructed at a time when both these states were having a Kavery river water dispute.

This dispute has remained prevalent in the modern day.
4. Which philosopher was born in Belle near Udipi?

Answer: Madhvacharya

Shri Madhvacharya (1238-1317) was a supporter of Dvaita (dualistic) philosophy. He wrote a famous analysis of the "Brahma Sutras". He later became one of the most dominant Hindu philosophers.
5. Who introduced Vachana Sahitya (or Vachana literature) to South India?

Answer: Basaveshwara

Vachana Sahitya is a type of prose written in the Kannada language in India. Madara Chennaiah was one of the first poets to pen this type of writing in the 1000s. Basaveshwara (1134-1196), who was a Prime Minister of the Indian the Southern Kalachuri Empire, helped popularize this type of literature.
6. Who is the founder of the Satavahana dynasty?

Answer: Simukha

The Satavahana dynasty rose to power after the decline of Mauryan Empire. The most unique feature of this dynasty was that they followed matronymics (i.e., they prefixed the mothers' names to the birth names of the kings and the nobles). Therefore, we find kings like Gautamiputra Satakarni, who was a famous ruler of this dynasty named in honor of his mother. Simukha, who probably lived from 221-198 BC, is considered the originator of the dynasty.
7. Which of the following places is also known as Dwarasamudra?

Answer: Halebid

Halebidu is found within the Hassan District of Karnataka, India. Halebidu is famous as the home of important religious temples.
8. Of the 26 World Heritage Sites identified by UNESCO in India, how many are in Karnataka?

Answer: 2

The Statue of Ugranarasimha at Hampi and the Monuments of Pattadakkal were announced as World Heritage Sites of Karnataka in 1986 and 1987, respectively. There are innumerable religious as well as secular landmarks in Hampi. Some of them are the elephant stables, queen's bath, Virupaksha temple, Sasivekalu Ganesha, Kadlekai Ganesha, Badavi Linga, etc. Pattadakal is home to the Vesara style of architecture (i.e., a mix of North Indian and South Indian styles) in the form of the Sangameswara, Mallikarjuna and Papanataha temples.
9. Which National Park is located 80 kms from Mysore?

Answer: Bandipur

Bandipur is one of the oldest wildlife sanctuaries in India, located 80 kms from Mysore. It became a Tiger Reserve in 1973.
10. Who are Pampa, Ranna and Ponna?

Answer: Kannada-language poets

Pampa was one of the earliest poets of the Kannada language. Adikavi Pampa, Ranna and Sri Ponna together are called the "three gems of Kannada literature". Their early contributions to Kannada literature is considered unparalleled.
11. Karnataka and Maharashtra have had a border dispute over which of the following places?

Answer: Belgaum

Belgaum, a part of Karnataka, is claimed by Maharashtra on the grounds of language. Belgaum borders the states of Maharashtra and Goa.
12. Who is considered as the architect of modern Bangalore?

Answer: Kempe Gowda

Kempe Gowda was an Indian chief of the 16th century. He built a brick fort in Bangalore and claimed it as a province of the Vijayanagar Empire.
13. In Karnataka, what is Kadalekai Parishe?

Answer: a fair

Kadalekai Parishe is a yearly groundnut fair hosted in Bangalore. It usually lasts two days and takes place at the Dodda Ganesha Temple in Basavanagudi. The fair is well-known for selling trinkets, souvenirs, children's items, and household goods.
14. When was the only time Gandhi visited Karnataka?

Answer: During a Belgaum congress session

The Indian National Congress held its thirty-ninth session at Belgaum on the 26th and 27th of December in 1924. Gandhi was the president of this session of Congress.
15. The Nayakas of Keladi were feudatories of which empire?

Answer: Vijayanagar

Keladi Nayakas(1499 - 1763) started to rule as vassals of the Vijayanagar Empire. After the fall of the empire in 1565 in the battle of Talikota, they gained independence and ruled significant parts of Karnataka until they were overthrown by Hyder Ali, the king of Mysore. Shivappa Nayaka (1645-1660) was a notable ruler of this Kingdom and he introduced a tax system called Shistu, which became a by-word in Kannada to mean 'efficiency'.
Source: Author rathigangadar

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us