FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Categorical Canines
Quiz about Categorical Canines

Categorical Canines Trivia Quiz


A quizzical tribute to man's best friend. Here are twenty questions with a canine connection for you to sink your teeth into. Ready to play? Then let's go walkies!

A multiple-choice quiz by eburge. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Animals
  8. »
  9. Thematic Dogs

Author
eburge
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
333,793
Updated
May 06 22
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
2040
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 4 (14/20), Guest 142 (17/20), slay01 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. ANIMALS

Which of these animals is NOT part of the Canidae family?
Hint


Question 2 of 20
2. BRAIN TEASERS

Identify this canine in fractured form (just say what you see): Guy Oat Tee

Answer: (One Word)
Question 3 of 20
3. CELEBRITIES

Which Canadian actor is known for his roles in the "Back to the Future" trilogy and "Stuart Little"?
Hint


Question 4 of 20
4. ENTERTAINMENT

Snowy was the dog belonging to which comic book character?
Hint


Question 5 of 20
5. FOR CHILDREN

Clifford the big dog, a popular children's book character, is what colour?
Hint


Question 6 of 20
6. GENERAL

A morbid fear of dogs is known as what?
Hint


Question 7 of 20
7. GEOGRAPHY

Located off the southern tip of South America is which body of water that shares a name with a breed of dog?
Hint


Question 8 of 20
8. HISTORY

In ancient history, Remus and Romulus were suckled by a she-wolf after being carried down the River Tiber in a basket. The twins were responsible for the founding of which city?
Hint


Question 9 of 20
9. HOBBIES

In which board game will you find a dog token, as well as a boot, iron, and race car?
Hint


Question 10 of 20
10. HUMANITIES

The 16-piece collective work by C. M. Coolidge depicts dogs playing which card game?
Hint


Question 11 of 20
11. LITERATURE

The titular character in Stephen King's "Cujo" is what breed of dog?
Hint


Question 12 of 20
12. MOVIES

Einstein, the Catalan sheepdog star of the "Back to the Future" series belongs to which character?
Hint


Question 13 of 20
13. MUSIC

Which famous rock and roll singer was responsible for the 1956 remake of the song "Hound Dog"?
Hint


Question 14 of 20
14. PEOPLE

Which 17th century British royal shares their name with a breed of dog?
Hint


Question 15 of 20
15. RELIGION

In the Bible, whose sores were licked clean by street dogs?
Hint


Question 16 of 20
16. SCI/TECH

Which is the brightest star in the Canis Major constellation?
Hint


Question 17 of 20
17. SPORTS

Beau Brummie is the canine mascot for which British football team?
Hint


Question 18 of 20
18. TELEVISION

K-9 is the robotic canine companion of which popular science fiction television character?
Hint


Question 19 of 20
19. VIDEO GAMES

Which of these was NOT one of the three original releases in the "Nintendogs" series for the Nintendo DS?
Hint


Question 20 of 20
20. WORLD

'Hund' means 'dog' in which language?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Guest 4: 14/20
Feb 15 2024 : Guest 142: 17/20
Feb 09 2024 : slay01: 20/20
Jan 27 2024 : Guest 73: 15/20
Jan 26 2024 : Guest 76: 17/20
Jan 23 2024 : Guest 124: 10/20
Jan 23 2024 : LadyNym: 20/20
Jan 22 2024 : Guest 98: 14/20
Jan 22 2024 : Wyde13: 13/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. ANIMALS Which of these animals is NOT part of the Canidae family?

Answer: Raccoon

Domestic dogs, wolves, jackals, coyotes and foxes fall into the family of Canidae, and while the raccoon is also part of the Carnivora order, it is a part of the Procyonidae family. Raccoons are native to North America, but can be found parts of Europe and Japan, although they were introduced there.
2. BRAIN TEASERS Identify this canine in fractured form (just say what you see): Guy Oat Tee

Answer: coyote

Found across North America, the coyote is a small wolf-like canid. Remarkably, the coyote's range has increased since humans settled, despite being widely hunted. The coyote is sometimes known as the American jackal, but it is not to be confused with the Black-backed, Side-striped, and Golden Jackals, which are actual jackals.
3. CELEBRITIES Which Canadian actor is known for his roles in the "Back to the Future" trilogy and "Stuart Little"?

Answer: Michael J. Fox

Michael J. Fox has had a successful acting career having starring roles in the "Back to the Future" trilogy, the titular character in the "Stuart Little" films, as well as a role in the American television series "Spin City" and "Family Ties". Sadly, Fox was diagnosed with Parkinson's Disease in 1991.
4. ENTERTAINMENT Snowy was the dog belonging to which comic book character?

Answer: Tintin

Created by Hergé, "The Adventures of Tintin" has been one of the most popular comic series in world. Tintin is a young reporter from Belgium, and he is accompanied on his adventures by his dog Snowy, a fox terrier. Snowy frequently saves Tintin and his friends from dangerous situations. Like Captain Haddock, Snowy enjoys a bit of whiskey, and sometimes gets a little bit inebriated.
5. FOR CHILDREN Clifford the big dog, a popular children's book character, is what colour?

Answer: Red

Originally the runt of a litter, Clifford was a red dog adopted by a young girl called Emily as a birthday present. Clifford grew very quickly and soon became so huge that the family had to move out of the city to accommodate it. Emily and Clifford are best friends, and have featured in Norman Bridwell's series since 1963.
6. GENERAL A morbid fear of dogs is known as what?

Answer: Cynophobia

While the term canis comes from Latin, the fear of dogs is not caniphobia, just as the fear of cats is not feliphobia. It is in fact cynophobia, coming from Greek (roughly translated, 'kýōn' meaning dog).
7. GEOGRAPHY Located off the southern tip of South America is which body of water that shares a name with a breed of dog?

Answer: Beagle Channel

The Beagle Channel separates the islands within the Tierra del Fuego archipelago, and is found at the very southern tip of South America. It is located near the Straits of Magellan and Drake Passage. Due to the Beagle Channel's narrowness, transport ships tend to favour the much wider Drake Passage.
8. HISTORY In ancient history, Remus and Romulus were suckled by a she-wolf after being carried down the River Tiber in a basket. The twins were responsible for the founding of which city?

Answer: Rome

As the legend goes, Remus and Romulus were suckled by a she-wolf and fed by a woodpecker, before being found by a shepherd and his wife, who raised them as their own. The twins wanted to create their own city, but there was a disagreement, and Romulus killed Remus. Romulus then founded Rome by himself.
9. HOBBIES In which board game will you find a dog token, as well as a boot, iron, and race car?

Answer: Monopoly

"Monopoly", as many of us know, is the game of buying and selling properties in order to become the richest player. Players take turns to move their tokens around the board, either choosing to purchase a property, picking up a chance or community chest card, or paying rent on a property owned by another player. The dog is but one of the various tokens included in the game.
10. HUMANITIES The 16-piece collective work by C. M. Coolidge depicts dogs playing which card game?

Answer: Poker

These paintings were commissioned by Brown & Bigelow in 1903 as a way of advertising cigars. In each painting, there are dogs of various breeds sat at tables playing poker. They have become widely known across America, and have been associated with working class taste.
11. LITERATURE The titular character in Stephen King's "Cujo" is what breed of dog?

Answer: St. Bernard

Published in 1981, "Cujo" is a horror novel by renowned horror author Stephen King, based around a rabid St. Bernard who terrorises the local populace. Just two years later, a film version of the novel was released, but like many other book-to-film adaptations, wasn't regarded as being as good as the novel.
12. MOVIES Einstein, the Catalan sheepdog star of the "Back to the Future" series belongs to which character?

Answer: Doc Brown

In the first "Back to the Future" film, Einstein is the subject of Doc's first time travel experiment, being sent one minute into the future. Einstein pops up in each of the other films, as Doc and Marty's faithful and intelligent four-legged companion.
13. MUSIC Which famous rock and roll singer was responsible for the 1956 remake of the song "Hound Dog"?

Answer: Elvis Presley

Originally recorded by Big Mama Thornton, "Hound Dog" was made world famous by Elvis Presley in 1956. It became his most successful song and has sold millions of copies worldwide, as well as being featured on several lists of the best songs of all time.
14. PEOPLE Which 17th century British royal shares their name with a breed of dog?

Answer: Charles II

Dogs of this type were fairly common during the 17th century, due to their size and obedient nature, and were particular favourites of Charles II of England. The breed was consequently named after this monarch. However, there is no evidence that modern day King Charles Spaniels are actually descended from the ones around during his time.
15. RELIGION In the Bible, whose sores were licked clean by street dogs?

Answer: Lazarus

The story of Lazarus, a beggar who had his sores licked by dogs, is found in Luke 16:19-31 (in the NIV). According to these verses, "There was a rich man who was dressed in purple and fine linen and lived in luxury every day/ At his gate was laid a beggar named Lazarus, covered with sores/ and longing to eat what fell from the rich man's table. Even the dogs came and licked his sores."
16. SCI/TECH Which is the brightest star in the Canis Major constellation?

Answer: Sirius

As well as being the brightest star in the Canis Major constellation, Sirius is in fact the brightest star in the night sky. Also known as the Dog Star, it is the fifth nearest star to Earth, and because it has an absolute magnitude of at least +8.5, it is the third nearest bright star.
17. SPORTS Beau Brummie is the canine mascot for which British football team?

Answer: Birmingham City

The mascot of Birmingham City F. C. was a blue nose during 1994 and 1997, due to supporters of Birmingham being referred to as 'bluenoses'. However, it was replaced by a dog called Beau Brummie, named for Beau Brummell and 'Brummie', the slang term for a person from Birmingham.
18. TELEVISION K-9 is the robotic canine companion of which popular science fiction television character?

Answer: The Doctor (Doctor Who)

"Doctor Who" has been around since 1963 and K-9 has been the companion of many of the incarnations of the Doctor. K-9 made his first appearance in the 1977 serial "The Invisible Enemy", alongside Tom Baker's Fourth Doctor.
19. VIDEO GAMES Which of these was NOT one of the three original releases in the "Nintendogs" series for the Nintendo DS?

Answer: Golden Retriever & Friends

The "Nintendogs" series for the Nintendo DS has been very successful, especially since they were some of the very first titles for the handheld console. The Nintendo 3DS was released in 2011, and a new line of games, "Nintendogs+cats" was announced to accompany it, along with other games.
20. WORLD 'Hund' means 'dog' in which language?

Answer: German

'Dog' is 'chien' in French, 'cane' in Italian, and 'pes' in Czech. In German, 'hund' is considered to be a masculine word and thus referring to 'the dog' is 'der Hund'. Conversely, referring to 'the cat' yields 'die Katze'.
Source: Author eburge

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us