FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Year of the Dog
Quiz about The Year of the Dog

The Year of the Dog Trivia Quiz


The Baha Men have let the dogs out and they're running amok in Quizzyland. Venture into the different categories and round up as many of the rampaging pooches as you can.

A multiple-choice quiz by leith90. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Animals
  8. »
  9. Thematic Dogs

Author
leith90
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
329,123
Updated
Jul 27 23
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
3133
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 98 (16/20), magijoh1 (20/20), PDAZ (17/20).
- -
Question 1 of 20
1. Animals:
Rin Tin Tin, one of the most famous of all dogs, was what breed?
Hint


Question 2 of 20
2. Brain Teasers:
Find the famous dog hidden in the following sentence:
Dorothy had to tour through poppy fields and forests to reach the Emerald City.

Answer: (One Word--four letters)
Question 3 of 20
3. Celebrities:
Celebrities are always being photographed with their pet dogs, often with the poor pampered pooches peering out of handbags. But which heartthrob actor actually had a pig named Max?
Hint


Question 4 of 20
4. Entertainment:
This comic strip dog is often portrayed as a World War I flying ace, a famous figure skater, a tennis player and baseball shortstop, but rarely as a dog. Who is this multifunctional mutt?
Hint


Question 5 of 20
5. For Children:
Which Disney movie features a middle-class Cocker Spaniel falling in love with a homeless hound?
Hint


Question 6 of 20
6. General:
Which famous Collie wanted to "Come Home" in a short story, novel and movie, and later became a hero in a Television series spanning nineteen years?
Hint


Question 7 of 20
7. Geography:
Dog lake in British Columbia was renamed Skaha Lake, but the local Okanagan Indians say Skaha doesn't mean Dog in their language. What does it mean?
Hint


Question 8 of 20
8. History:
Chips the war dog was awarded three medals, including the Purple Heart for his efforts in which war?
Hint


Question 9 of 20
9. Hobbies:
Dog lovers better not read this, but in some parts of Korea they actually eat Fido! What do they call their favourite dish of dog stew?
Hint


Question 10 of 20
10. Humanities:
What is the name of the mythological, multi-headed dog that guards the gates of Hades?
Hint


Question 11 of 20
11. Literature:
Which novel is the companion to Jack London's "Call of the Wild"?
Hint


Question 12 of 20
12. Movies:
Which movie,narrated by Dudley Moore, follows the adventures of a curious cat and a pug-nosed pup?
Hint


Question 13 of 20
13. Music:
Which American singer released a 2009 Christmas CD titled "An Awful Christmas and a Lousy New Year"?
Hint


Question 14 of 20
14. People:
The Pembroke Welsh Corgi is famously the favourite dog breed of which renowned lady?
Hint


Question 15 of 20
15. Religion:
Who said "Am I a dog, that thou comest to me with staves?"
Hint


Question 16 of 20
16. Science and Technology:
Which famous Russian physiologist was awarded the 1904 Nobel Prize in medicine for his work with dogs?
Hint


Question 17 of 20
17. Sports:
Many sports teams have dogs as their mascots; which Australian rugby league team calls itself the Bulldogs?
Hint


Question 18 of 20
18. Television:
Which space-age mutt coined the catch phrase "Ruh-roh Reorge"?
Hint


Question 19 of 20
19. Video Games:
Which anthropomorphic dog with opposable thumbs has been around in video games since the days of DOS, and has a crime fighting pal called Max?
Hint


Question 20 of 20
20. World:
During the early days of Alaskan development, dog sleds provided the most reliable transport over inhospitable terrain and in harsh climatic conditions. Balto was the dog that led his team on the final leg of the famous serum run of 1927, but what outbreak was the medicine required for?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 29 2024 : Guest 98: 16/20
Feb 29 2024 : magijoh1: 20/20
Feb 28 2024 : PDAZ: 17/20
Feb 26 2024 : Guest 159: 17/20
Feb 25 2024 : rooby2s: 13/20
Feb 24 2024 : Possum1: 14/20
Feb 15 2024 : Guest 142: 14/20
Jan 27 2024 : Guest 73: 16/20
Jan 17 2024 : valleyaggie: 16/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Animals: Rin Tin Tin, one of the most famous of all dogs, was what breed?

Answer: German Shepherd

Although Rin Tin Tin is well known for his appearances in books, television and movies throughout the 20s and 30s; the real Rin Tin Tin was actually found as a pup in France near the end of World War I. He was named after a French puppet that was given to American soldiers for luck. After the war he performed in dog shows before landing a movie role, as a wolf.
2. Brain Teasers: Find the famous dog hidden in the following sentence: Dorothy had to tour through poppy fields and forests to reach the Emerald City.

Answer: Toto

Toto was Dorothy Gale's pet dog in "The Wonderful Wizard of Oz", a children's story by L. Frank Baum (1900). Toto's breed was never actually given, but the description in the book reveals him to be a small terrier.

In the 1939 movie adaptation, a Cairn terrier played Toto, and in the sequel "Return to Oz", he was a Border terrier. Toto also made an appearance in Cornelia Funke's novel "Inkheart", when Meggie accidentally read him out of a book.
3. Celebrities: Celebrities are always being photographed with their pet dogs, often with the poor pampered pooches peering out of handbags. But which heartthrob actor actually had a pig named Max?

Answer: George Clooney

George Clooney bought the pig back in 1988, as a gift for his then girlfriend Kelly Preston (later John Travolta's wife). The 18 year old, 300-pound pig died of old age in 2005.
4. Entertainment: This comic strip dog is often portrayed as a World War I flying ace, a famous figure skater, a tennis player and baseball shortstop, but rarely as a dog. Who is this multifunctional mutt?

Answer: Snoopy ("Peanuts")

Snoopy made his first appearance in the comic strip "Peanuts" in October 1950, although he wasn't given a name until almost a week later. Snoopy evolved more than any other "Peanuts" character, according to his creator Charles M. Shultz. Snoopy became more anthropomorphic as the strip developed, to the point that even Snoopy thought he was a human. Among his famous alter-egos were the famous war pilot, Joe Cool, Attorney, and figure skater. He was often pictured playing baseball with the neighbourhood children and attempting to write a novel, although he never got past "It was a dark and stormy night".

Snoopy was also the mascot for several different corporations, including the Apollo Program, the Sonoma County Airport, and a division of the United States Air force.
5. For Children: Which Disney movie features a middle-class Cocker Spaniel falling in love with a homeless hound?

Answer: Lady and the Tramp

The Disney animated movie "Lady and the Tramp" was first released in 1955. Although critics initially panned it, the film was a box office hit and has become an all-time classic.
6. General: Which famous Collie wanted to "Come Home" in a short story, novel and movie, and later became a hero in a Television series spanning nineteen years?

Answer: Lassie

Eric Knight first created Lassie in a 1940 short story, which then evolved into a full-length novel. Titled "Lassie Come Home", it was made into a movie by MGM in 1943. "Lassie" the television series aired from 1954 to 1973, with several television specials made in the years following. The first star of "Lassie" was a dog called Pal, who starred in seven "Lassie" movies.
7. Geography: Dog lake in British Columbia was renamed Skaha Lake, but the local Okanagan Indians say Skaha doesn't mean Dog in their language. What does it mean?

Answer: Horse

Dog Lake in British Columbia is situated along the Okanagan River in the Okanagan Valley. It was originally called Luc Du Chein but historically has been known as Dog Lake. In 1930, officials renamed it Skaha in keeping with the Okanagan word for Dog.

This is where the problem arises, as the local Okanagan Indians say Chokowapee is their word for Dog and Skaha actually means horse. Dog translates to Skaha in the Shuswap language.
8. History: Chips the war dog was awarded three medals, including the Purple Heart for his efforts in which war?

Answer: World War II

During the Second World War, many private citizens donated their dogs into service, and this is how Chips of New York joined the army. During his time, Chips served in North Africa, Sicily, France, Germany and Italy. Despite earning the medals through bravery and service, Chips was later stripped of his medals, because the Army policy did not allow dogs to be formally commended.
9. Hobbies: Dog lovers better not read this, but in some parts of Korea they actually eat Fido! What do they call their favourite dish of dog stew?

Answer: Bo Shin Tang

Dog in Korea is very much like beef to the western countries; it is bred on special farms purely for the cooking pot. To the locals, however, catching a stray dog for dinner is much the same as catching rabbits or fishing off the jetty. Many sites on the Internet (the closest I'm getting to the research on this subject) claim that the stew is delicious and very much like lamb or mutton in taste, although the smell is something else entirely.
10. Humanities: What is the name of the mythological, multi-headed dog that guards the gates of Hades?

Answer: Cerberus

Cerberus is the dog from Roman and Greek mythology that guards the gates of Hades. He is usually depicted as having three heads, but some sources give him only one head, while others as many as fifty.
11. Literature: Which novel is the companion to Jack London's "Call of the Wild"?

Answer: White Fang

Jack London's "White Fang" was first published in a magazine in 1906 and told the story of the domestication of a wild wolf dog. It was the companion novel of "Call of the Wild" (1903), which featured a previously domesticated dog who, after being dog napped and sold as a sled dog, escaped into the wild.
12. Movies: Which movie,narrated by Dudley Moore, follows the adventures of a curious cat and a pug-nosed pup?

Answer: The Adventures of Milo and Otis

"Milo and Otis" was first produced in Japan in 1986, and then later adapted in English in 1989. The story of a kitten and a puppy raised on a farm won the "Young Artists Award" (1990) and became a favourite movie of children. The film, however, was plagued by animal cruelty allegations, despite having American Humane Society approval.
13. Music: Which American singer released a 2009 Christmas CD titled "An Awful Christmas and a Lousy New Year"?

Answer: Swamp Dogg

Swamp Dogg, aka Jerry Williams, began his music career in 1954 going by the name Little Jerry. In 1970 he renamed himself Swamp Dogg, and released "Total Destruction to Your Mind" in 1971. The album cover was panned by critics who called it "the worst album cover of all time". Swamp released his Christmas CD in August of 2009, but he originally penned the title song in 1966 for Otis Redding, who never recorded it.
14. People: The Pembroke Welsh Corgi is famously the favourite dog breed of which renowned lady?

Answer: Elizabeth II

Queen Elizabeth II has had Pembroke Welsh Corgis as pets since she was given her first, Susan, on her 18th birthday. Since then, her Majesty has had over 30 of the dogs, many descendents of Susan. She has usually had four dogs at any one time.
15. Religion: Who said "Am I a dog, that thou comest to me with staves?"

Answer: Goliath to David (1 Samuel 17:43)

The Battle between David and the Israelites and Goliath and the Philistines is described in I Samuel. David, without armour and armed with only his slingshot and five pebbles, defeats the mighty warrior Goliath with a single fatal blow between the eyes.
16. Science and Technology: Which famous Russian physiologist was awarded the 1904 Nobel Prize in medicine for his work with dogs?

Answer: Ivan Pavlov

In the 1890s, Ivan Pavlov was researching the gastric and digestive systems using dogs, when he stumbled upon the idea of "conditioned reflexes". He carried out his experiments in the 1900s and published his findings in 1927. He found that by ringing a bell (or using a metronome, whistle or tuning fork) and then feeding a dog, the dog would associate the noise with the arrival of food.

It didn't take long before the dogs automatically started salivating at the given sound, even without the appearance of food.

While many believe Pavlov rang a bell, there is little evidence to support this theory, but it sounds good.
17. Sports: Many sports teams have dogs as their mascots; which Australian rugby league team calls itself the Bulldogs?

Answer: Canterbury-Bankstown

The Canterbury-Bankstown Bulldogs were admitted into the New South Wales Rugby League premiership in 1935. They were a force to be reckoned with in the early days, winning their first premiership after just four years in the competition. In the 1990, during the time of the Super League war, they went by the name of the Sydney Bulldogs.
18. Television: Which space-age mutt coined the catch phrase "Ruh-roh Reorge"?

Answer: Astro

Astro first appeared in the fourth episode of "The Jetsons" (1962) when son Elroy found him and took him home. A later episode discovered that Astro was the long lost pet of zillionaire J.B. Gottrockets, and his real name was Tralfaz--or as Astro used to say, "Tralfaz. Blech". Astro was always able to speak, albeit with too many "Rrr" sounds in place, very much like Scooby-Doo in the later animated series of the same name.
19. Video Games: Which anthropomorphic dog with opposable thumbs has been around in video games since the days of DOS, and has a crime fighting pal called Max?

Answer: Sam

Sam is a six feet tall talking dog who wears a police uniform, and his sidekick Max is a three feet tall rabbit type animal. Together they are New York freelance police and solve crimes together.

Steve Purcell first created "Sam and Max" in comic strip form for the weekly newspaper of the California College of Arts and Crafts. His brother actually created Sam and Max while they were younger, but signed the rights to the characters over to Steve in the late 1970s. "Sam and Max" became a video game around 1990 when Steve began working for LucasArts. The first version released was titled "Sam and Max Hit the Road" and was released in DOS format in 1993. Since then they have been released on X-Box, PC, PS3 and Wii formats.
20. World: During the early days of Alaskan development, dog sleds provided the most reliable transport over inhospitable terrain and in harsh climatic conditions. Balto was the dog that led his team on the final leg of the famous serum run of 1927, but what outbreak was the medicine required for?

Answer: Diphtheria

Nome in 1927 suffered a severe outbreak of Diphtheria when the port city was isolated due to winter ice. With supplies of Diphtheria vaccine insufficient to protect the population of Nome, serum needed to be shipped to the town. Due to the cold conditions, aeroplanes could not be used, so the serum was transported to Nenana by train. From there it was up to the sled dogs to ferry the serum through blizzard-like conditions to the city of Nome along the Iditarod Trail.
Source: Author leith90

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us