FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dogs  Well I Never Knew That
Quiz about Dogs  Well I Never Knew That

Dogs: Well, I Never Knew That! Quiz


I have always loved dogs and have fairly recently discovered a love for quizzing. Hmmm...let's see if I can successfully combine the two!

A multiple-choice quiz by jennybloggs. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Animals
  8. »
  9. Thematic Dogs

Author
jennybloggs
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
317,393
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1681
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. As an avid dog lover, it amazed me to discover that there is a "world's ugliest dog" competition. Which dog won for three years in a row from 2003-2005, but sadly died before he could compete in 2006? Hint


Question 2 of 10
2. Well, most of us that know dogs pant instead of sweat, don't we? Actually there is one main area where a dog does sweat. Where? Hint


Question 3 of 10
3. What do Chihuahua puppies have in common with newborn human babies? Hint


Question 4 of 10
4. Which American President first recommended dog licencing? Hint


Question 5 of 10
5. Another question about US Presidents' dogs: which President's dog suffered a violent death much like his master, after someone took offense when the dog jumped on him with muddy paws? Hint


Question 6 of 10
6. Where did the phrase "raining cats and dogs" originate? Hint


Question 7 of 10
7. What was the name of the three-headed dog who guarded the underworld in Greek mythology? Hint


Question 8 of 10
8. Another dog in Greek mythology was Laelaps. He was destined to always catch his prey. This was fine until he met a fox who was destined to never be caught. Zeus wasn't happy about this, so what did he do to them? Hint


Question 9 of 10
9. Which breed of dog was specifically used for battle by the Ancient Romans? Hint


Question 10 of 10
10. What was the name of the first dog in space? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. As an avid dog lover, it amazed me to discover that there is a "world's ugliest dog" competition. Which dog won for three years in a row from 2003-2005, but sadly died before he could compete in 2006?

Answer: Sam the Chinese crested

Yes, it's true, poor little Sam was a bit of an ugly mite! Sam lived in Santa Barbara, California. He died in November 2005, just before his 15th birthday.
2. Well, most of us that know dogs pant instead of sweat, don't we? Actually there is one main area where a dog does sweat. Where?

Answer: Its feet

Dogs sweat between their paw pads. Their sweat glands are called merocrine glands, and these are found in their foot pads. This sweating allows dogs to cool themselves. Now where do you get doggy odour eaters?
3. What do Chihuahua puppies have in common with newborn human babies?

Answer: They have a soft spot on their skull which closes with age

The soft spot has caused veterinarians some issues, as many are ignorant this breed specific issue. The soft spot on a puppy's head is called an open fontanel. The spot normally closes within one to two months of age.
4. Which American President first recommended dog licencing?

Answer: Thomas Jefferson

Jefferson, despite owning several sheepdogs, professed to be very anti-dog. In response to fellow landowners' calls to make pet owners liable for damage caused by their dogs (mainly to livestock), Jefferson called for licencing.
5. Another question about US Presidents' dogs: which President's dog suffered a violent death much like his master, after someone took offense when the dog jumped on him with muddy paws?

Answer: Abraham Lincoln

Poor Fido! Sadly, a drunk took exception to his muddy paws and killed him in 1866. Fido was a mustard coloured dog who resembled a retriever/shepherd mix.
6. Where did the phrase "raining cats and dogs" originate?

Answer: In an 18th century English book

The phrase was first seen in Jonathan Swift's "A Complete Collection of Polite and Ingenious Conversation" in 1738. Apparently, many dogs and cats drowned during heavy rain, and were left lying in the gutters.
7. What was the name of the three-headed dog who guarded the underworld in Greek mythology?

Answer: Cerberus

Cerberus is the Latinized version of the Greek Kerberos. In mythology, Cerberus watched over the gates of Hades.
8. Another dog in Greek mythology was Laelaps. He was destined to always catch his prey. This was fine until he met a fox who was destined to never be caught. Zeus wasn't happy about this, so what did he do to them?

Answer: Turned them into the constellations Canis Major and Minor

For a while, Laelaps belonged to King Minos. Eventually, Zeus' actions made Laelaps' hunt for the fox continue forever, frozen in space for us all to see.
9. Which breed of dog was specifically used for battle by the Ancient Romans?

Answer: Canis molossus

Canis molossus, who were trained for battle were outmatched by the British Mastiffs, leading to the Romans importing Mastiffs all over the world.
10. What was the name of the first dog in space?

Answer: Laika

Laika was sent to outer space by the Russians on November 3, 1957. Sadly, poor Laika was expected to be on a one-way mission. It is supposed that the stray dog from Moscow died just a few hours after takeoff. This wasn't revealed until 2002.
Source: Author jennybloggs

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Dogs of War Easier
2. Do you DOG? Easier
3. Every Dog Has His Day Average
4. Crazy Dog Lady! Average
5. Categorical Canines Average
6. Who Let the Dogs Out? Average
7. Ten Men And Their Dogs Average
8. One Billion and One Dalmatians Average
9. The Year of the Dog Average
10. Who Let the Dogs Eat? Average
11. Famous Dogs Average
12. How Can You Not Love That Face? Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us