FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Dogs of War
Quiz about The Dogs of War

The Dogs of War Trivia Quiz


It's a dog eat dog world. Questions that relate dogs to human conflict, dog conflict, and dog/human conflict.

A multiple-choice quiz by stageball. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Animals
  8. »
  9. Thematic Dogs

Author
stageball
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
251,129
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
5392
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (8/10), Guest 100 (10/10), Guest 76 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. A thirteenth century emperor was a dog-lover who owned over 5000 dogs. He was the grandson of Genghis Khan. What was his name? Hint


Question 2 of 10
2. In 1815 this military leader was returning to France from exile on the island of Elba when he fell off a dock into the sea and almost drowned. A large Newfoundland jumped into the water and saved him. Who was this military giant (the man, not the dog)? Hint


Question 3 of 10
3. During World War I the British employed dogs to carry messages to and from the front lines. What was one kind of dog they used? Hint


Question 4 of 10
4. During which war did the British army parachute dogs behind enemy lines to accompany raiding parties and help spy missions? Hint


Question 5 of 10
5. In 1957, the Cold War raged between the United States and Russia. What event occurred involving a dog that year, which frightened Americans? Hint


Question 6 of 10
6. Why do wild dogs howl? Hint


Question 7 of 10
7. When dogs are frightened of an enemy, what behaviour will they commonly display? Hint


Question 8 of 10
8. What should you do if you think a dog might attack you? Hint


Question 9 of 10
9. What is a dog's main weapon? Hint


Question 10 of 10
10. From where does the expression, "Dogs of War" come? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 17 2024 : Guest 24: 8/10
Feb 17 2024 : Guest 100: 10/10
Feb 17 2024 : Guest 76: 10/10
Feb 10 2024 : RedRobin7: 10/10
Feb 09 2024 : Guest 68: 7/10
Feb 09 2024 : wellenbrecher: 10/10
Feb 09 2024 : muzzyhill3: 10/10
Feb 06 2024 : Guest 73: 10/10
Feb 06 2024 : Guest 107: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A thirteenth century emperor was a dog-lover who owned over 5000 dogs. He was the grandson of Genghis Khan. What was his name?

Answer: Kublai Khan

Kublai Khan (1216-1294) was the emperor of the Mongolian empire. He founded the Mongol, or Yuan dynasty that ruled China from 1279 to 1368. The vast majority of his dogs were mastiffs. He owned more dogs than anyone in history.
2. In 1815 this military leader was returning to France from exile on the island of Elba when he fell off a dock into the sea and almost drowned. A large Newfoundland jumped into the water and saved him. Who was this military giant (the man, not the dog)?

Answer: Napoleon

Napoleon returned to France and wrested control from the king he had ousted years before and went on to battle England and lose.
Aldous Huxley once said of dogs, "To his dog, every man is Napoleon; hence the constant popularity of dogs."
3. During World War I the British employed dogs to carry messages to and from the front lines. What was one kind of dog they used?

Answer: The Airedale Terrier

The Terriers worked 12 hours a day and were kept on strict rations.
Terriers were originally bred specifically to dig into the earth to pursue vermin. They were particularly useful in hunting rats, badgers and rabbits. Their name comes from "terra" the Latin word for 'earth'.
4. During which war did the British army parachute dogs behind enemy lines to accompany raiding parties and help spy missions?

Answer: World War II

Airedale Terriers were used because they are faithful, and have an excellent sense of smell and hearing.

In Britain, where terriers were originally bred, terriers were used for the 'sport' of dog-fighting. Dogs were thrown into a pit and tore each other apart to the delight of the frenzied audience who usually bet on the outcome. Eventually such contests were considered cruel and banned.
5. In 1957, the Cold War raged between the United States and Russia. What event occurred involving a dog that year, which frightened Americans?

Answer: A soviet dog was the first to go up in space.

The Soviets were scaring Americans with their superior technology by winning the 'space race'. They were the first to send a satellite into orbit, a man into orbit, and a man on a 'space-walk'. The Americans were afraid the Soviets would attack them from space.
6. Why do wild dogs howl?

Answer: To gather the pack

They gather the pack either to face impending danger or to attack a larger animal that can only be killed through group effort, such as a large stag. The group howl is also a bonding experience for the pack.
7. When dogs are frightened of an enemy, what behaviour will they commonly display?

Answer: Tail between the legs

The dog might perceive the enemy far off through his or her highly developed sense of hearing or smell. Putting the tail between the legs cuts off the scent glands in the highly vulnerable anal region. These glands carry personal scents that identify the individual. That is also why friendly dogs sniff each other.
8. What should you do if you think a dog might attack you?

Answer: Keep still, hands at your side, avoid eye contact.

When the dog loses interest, move away slowly. If he does attack, try and stick something in his mouth. If you are knocked down, curl into a ball, cover your ears and remain motionless.
9. What is a dog's main weapon?

Answer: Teeth

The average dog has 42 permanent teeth. A dog is a predator. They are armed with fangs for slashing flesh and molars for crushing bone. Their jaws may exert up to nine hundred pounds per square inch of pressure. All dogs are carnivores. Their most natural diet consists exclusively of animal flesh.
10. From where does the expression, "Dogs of War" come?

Answer: Shakespeare

From the play, "Julius Caesar", 1601. After Caesar is killed, Anthony regrets the course he has taken and predicts that war will follow.
ANTHONY:
"Cry 'Havoc,' and let slip the dogs of war;
That this foul deed shall smell above the earth
With carrion men, groaning for burial".
Source: Author stageball

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LeoDaVinci before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us