FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Set
Quiz about Set

Set Trivia Quiz


The word 'set' has the most definitions in the English language, at over 400, clearly setting a record. I've decided to set a quiz on all things related to 'set', and I've collected a set of 10 questions to get you in the mindset. Good luck!

A multiple-choice quiz by eburge. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Abstract Ideas

Author
eburge
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,123
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
750
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: bigwoo (8/10), LaurineL (8/10), linkan (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Set was a deity of which ancient civilisation? Hint


Question 2 of 10
2. In which sport will you most likely hear the phrase, "game, set and match"? Hint


Question 3 of 10
3. The sett is the name given to the den of which animal? Hint


Question 4 of 10
4. In mathematics, the Mandelbrot set is a set of points that form what shape? Hint


Question 5 of 10
5. In which sport does a player perform a 'set', so another can drive the ball over the net? Hint


Question 6 of 10
6. A set square, a tool used in technical drawing, traditionally has what shape? Hint


Question 7 of 10
7. How many pawns are there in a standard chess set? Hint


Question 8 of 10
8. What is the following statement an example of?
"Does a set of all sets contain itself?"
Hint


Question 9 of 10
9. Of the following, where would you most likely find a green (or blue) screen? Hint


Question 10 of 10
10. What is a set of four things known as? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Nov 26 2023 : bigwoo: 8/10
Nov 14 2023 : LaurineL: 8/10
Nov 11 2023 : linkan: 10/10
Nov 02 2023 : Guest 172: 4/10
Nov 01 2023 : Guest 172: 9/10
Oct 20 2023 : Guest 23: 10/10
Oct 18 2023 : Guest 76: 1/10
Oct 18 2023 : Guest 104: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Set was a deity of which ancient civilisation?

Answer: Egypt

In Ancient Egypt, Set was the god of storms, the desert and chaos. As the son of Geb and Nut, Set was depicted as a human with the head of an unknown animal. Many have argued that it is the head of a dog, an aardvark, or an okapi, but since there has been no definitive answer, it is referred to as a Set animal (or Typhonian animal, in reference to the Greek god Typhon, who was the god of storms and chaos). Unfortunately for his brother Osiris, Set murdered him, and cut up his body and scattered it so there was no chance of him being resurrected.
2. In which sport will you most likely hear the phrase, "game, set and match"?

Answer: Tennis

Often heard during tennis matches, the phrase 'game, set and match' uttered by the umpire indicates that one player has definitively beaten the opponent in a certain situation, most often at the end of a tennis match.
3. The sett is the name given to the den of which animal?

Answer: Badger

The word sett has a few different meanings: one, as indicated in the question, is the burrow of a badger. Badger setts comprise a network of tunnels, that can accommodate a number of animals at once. Another meaning of the word sett is a rectangular paving stone with a curved top that used to be used in the construction of roads.
4. In mathematics, the Mandelbrot set is a set of points that form what shape?

Answer: Fractal

A fractal is defined as being "a geometric pattern that is repeated at ever smaller scales to produce irregular shapes and surfaces that cannot be represented by classical geometry". The Mandelbrot set is one particular set of points that, after many iterations, makes a distinctive pattern.

While some fractals can be complex and consist of many hundreds of points, some are relatively easy to make, for instance, the Sierpinski triangle.
5. In which sport does a player perform a 'set', so another can drive the ball over the net?

Answer: Volleyball

After a player serves the ball in volleyball, another team member can perform a 'set' - hitting the ball up such that another player can drive the ball over the net. The set can occur anywhere on the court, though when it is close to the net, a player from the opposing team can try to intercept it.
6. A set square, a tool used in technical drawing, traditionally has what shape?

Answer: Triangle

Although the name might be misleading, set squares are triangular-shaped tools that are used by people like engineers and architects when creating technical drawings. Set squares can come in different shaped triangles to allow for different common angles - 30, 45, 60, etc.
7. How many pawns are there in a standard chess set?

Answer: 16

There are 32 pieces in total - 16 for each colour, consisting of 2 rooks, 2 knights, 2 bishops, a king, a queen, and 8 pawns. Chess sets can come in many varieties, from glass board and pieces, to giant versions seen in some parks and outdoor areas.
This reminds me of one of my favourite jokes:
I had dinner with Garry Kasparov the other day, and on the tablecloth was a chequered pattern. It took him two hours to pass me the salt.
8. What is the following statement an example of? "Does a set of all sets contain itself?"

Answer: Paradox

A paradox is a statement that seems impossible or contradictory, but it still holds some truth. Some of my favourite paradoxes (yes, as strange as it sounds, I do have some favourites) include "This sentence is false" and "New mission: refuse this mission!" (fans of "Portal 2" will also recognise these).
9. Of the following, where would you most likely find a green (or blue) screen?

Answer: Film set

Green and blue screens are commonly used in film and television, where graphics can be placed in post-production to superimpose actors in various environments. Almost every film nowadays uses a green or blue screen, as well as many television shows, including the news, during the weather segments.
10. What is a set of four things known as?

Answer: Quartet

Of course, a set of four is known as a quartet. Some well-known quartets include The Beatles, the main cast of "Seinfeld", Frank L. Baum's "Wizard of Oz" series of novels, and the "Shrek" series of films.
Source: Author eburge

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Ethan's Commission Collection:

If you're not a fan of my normal output (and, let's face it, who is?), then you're probably not going to like this list of my Commission quizzes. Anyway, enjoy... or don't.

  1. Help! I've Fallen and I Can't Get Up! Average
  2. Eburge and the Aliens Average
  3. Fiction By The Numbers Average
  4. Famous Romans Average
  5. Attack of the Radioactive Hamsters Average
  6. Say Cheese! Tough
  7. The Darkness of Night Easier
  8. Yours Truly, The Dog Warden Easier
  9. So Sue Me! Average
  10. Ten Suggestions Tough
  11. Have You Ever Been Green? Average
  12. Lost in the Park: "Heavy Rain" Average

Also part of quiz list
12/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us